10 maj 14:38
10 maj 14:39
Dominik: licze na 96−98%. banalna.
10 maj 14:42
Dominik: czasu uwazam, ze za duzo bylo − skonczylem po niecalych dwoch godzinach (o 10:50).
10 maj 14:43
Kipic: az za banalna zrobilem kupe bledow podczas obliczen , a wszytskie zadania wiedzialem jak zrobic

0 wykorzystania wiedzy taka prawda matura spada na psy
10 maj 14:45
Technik: @Kipic zobaczymy co 20 maja
10 maj 14:45
Technik: Ja tam nie pisałem

ale ciekawe czy jest możliwość za rok sobie podejść skoro teraz pisałem
podstawę
10 maj 14:49
Use: z trapezem tez ( wiem podstawowa rzecz ale jednak w tym stresie i chyba niedowaiezaniu ze
takie latwe zadanie nie zrobilem go

)
10 maj 14:50
Use: ale prwada jest taka że faktycznie matura to gówno udowadnia jakbym mógł napisać teraz inny
arkusz to bym napisał np na 100% , wszystko zależy od dnia, od nerwów i tak to jest kurwa
10 maj 14:51
Kipic: @Use ja mam blad w prawie kazdym zadaniu i to nie typu
ze liczylem nie to co trzeba, albo nie wiedzialem co liczyc i licylem niepotrzebne smieci ,
albo czy liczylem schematem poprostu bledy robilem np przy dodawaniu , mnozeniu albo
| | a√2 | |
zamienilem ze stresu wzor na pole podstawy w tym trojkacie napisalem |
| a wzor jest |
| | 3 | |
inny i cale zadanie MAM PRZEZ TO ZA 0
10 maj 14:52
Use: ja tak samo w tym cosinusie przeciez kurwa wiem jak to obliczyc no ale widzisz zal pl
10 maj 14:54
Kipic: @Use wolabym juz trudniejszy zazwyczaj w trudnych zadaniach jest malo pisania tylko trzeab
wieziec co pisac a tutaj lecisz normalni schematem

Wogule nie wykorzystalem tej wiedzy co ie tyle czasu uczylem juz moglem wogule sie nie uczyc i
to samo bym mial a moze i nawet lepiej bo bym se nie stresowal tylko podchodzil z luzem ze i
tak sie nic nie uczylme wiec moge napisac nawet na 10 a jakbym zobaczyl ze taki banal to
pewnie nie bylbym taki zestresowany jak teraz predzej ucieszony
10 maj 14:54
Kipic: @Use szczerze w tym arkuszu jedynie co nie umialem zrobic bez bicia to ciagow bo nigdy ich nie
robilem a to kurde w obliczeniaxch sie walelm i zle mi wyszlo bo wystarczylo skorzystac z
jednego wzoru

Uwazam ze ta matura bya zrobiona zeby wiecej uczni zdalo bo wedzy to napawde ona nie sprawdzila
nie moge sie pogodzic z tym ze kiedys byly zadania ejscze na poziomie a to to w ogolec o mialo
sprawdzic
10 maj 14:56
10 maj 15:03
Use: a mi sie kurwa juz ustnych nawet nie chce zdawac po tej zjebanej majcy

takie proste a tak
spierdolic
10 maj 15:05
Technik: @Use ogarni trochę słownictwo
10 maj 15:07
Use: technik nie wiesz jak to jest jak ci leszcze co mjajcy uczyli sie moze przez miesiac zajmia
miejsce na studiach ( ja kułem do tej majcy rok czasu )
10 maj 15:10
Kipic: @Use ja tez

ale 100 dni

i to prawie dzien w dzien i to takie zadania
10 maj 15:11
Technik: Ja trochę dużej się uczyłem

ale mam nadzieję, że podstawę napisana na 90%.Masz 19−20 lat
więc jesteś chyba już dorosłym człowiekiem to panuj nad emocjami

było minęło nie ma co
płakać nad rozlanym mlekiem...
10 maj 15:12
Use: ja z tego co patrze na odpowiedzi to dobrze mam zad 1,3,5,7,8,9,10,11,12 z czego nie wiem jak
oni ocenią
w zadaniu drugim ( żal) zadanie 3 zrobiłem do konca tylko pomylilem sie przy wyznaczeniu cosx,
w zadaniu 6 musialem cos poknocic wyszedl mi dziwny zbiór roziwazac alke napisalem założenia
itd wiec moze doatsen jakies punkty
10 maj 15:19
Kipic: macie gdzies jakis dobry arkusz
10 maj 15:22
10 maj 15:36
10 maj 15:39
Kipic: Ja jedynie w 100% mam dobrze 1, 4 6 7 8 12
w 2 zamienilem tylko wzory na pole podstawy a wysokoscia podstawy w trojkacie rownobocznym
9 nie zdazylem
Reszte mam tak robiona zeby uzyskac wynik (nawet ciagi) taki jak trzeba ale po drodze w prawie
kazdym polenilem blad ktory wplynal na wynik koncowy ale wszytsko bylo ta robione zeby
poprawny otrzymac to nie liczac oczywiscie prawdopodobenstwa czy oni odejmuja calkiem
wszystkeie punkty czy tylko 1

Bo tak jak pisze mam wsyztskie robione poprawnie jesli chodzi o kolejnosc ale potrafilem sie
machnac np tu zapomniec dodac albo zle pomnozyc

Wiecie czy urywaja max czy nie
10 maj 15:40
Dominik: tylko 1 mam zle, chyba. w czerwcu sie okaze.
10 maj 15:44
Kipic: @Dominik genialny wynik skoro w ledwo 2 h sie uwinales niemoge tego ogarnac jak to mozliwe bo
ja non stop pisalem i to wszystko potrzebne i nie zdazylem
10 maj 15:47
Vizer: Wszystko zależy od klucza, co za ile punktów przyznają, czasem jest tak, że jak zrobi się
rachunkowy błąd i z tym błędem dojdzie się do nawet niedobrego wyniku, a poprawnie wszystko
metodologicznie zostało zrobione, to odejmują 1 punkt, jak zrobiłeś błąd w jakimś wzorze, to
raczej więcej, w końcu masz tablice od tego by się nie pomylić, jak zupełnie błąd rzeczowy to
maksa.
10 maj 15:48
PuRXUTM: Nie martw się Kipic ja też całe 3 godziny pisałem, i jeszcze mi czasu brakło
10 maj 15:48
Use: Dominik a jak myslisz za zadanie z funkcja kwadratowa jak robilem standardowo zalozenia Δ>0
i to drugie zalozenie rozdzielilem ze 6m<od czegos czesc wspolna 6m>=od czegos ( bo tak bylo w
zdaniu mniej wiecej)
rozwiazalem i mi wyszedl jakis dziwny wynik ze xnalez od 0 do 1 to dostane jakies punkty (
generalnie korzystalem tak jak nalezy z wzorow vieta i nawet napisalem ze korzystam tylko cos
ise musialem gdzies pomylic )
Jak myslisz z tych 6 punktow ile moge dostac ?/
10 maj 15:48
Dominik: nie mam pojecia, nie znam klucza. poszukaj podobnych zadan na starych maturach i porownaj z
kluczem.
10 maj 15:49
Use: a gdzie sie wybierasz na studia >?
10 maj 15:51
Kipic: @Vizer bledow raczej rzeczowych nie mialem
same rachunkowe bo tak jak mowie dojscie do odp po kolei no ale blad rachunkowy w miedzy czasie
wiec skoro tak
to jedynie w prawdopodobienstwie nie ma rachunkowych chyba bo tam inna stawka no mi niestety
a tak poza tym to 9 nie zdazylem ale jakies tam warunki zapisalem ale klucz bym musial dosytac
wiec jesli tak to na kazdym innycm zadaniu po 1 punkcie to nie jet tak zle
10 maj 15:52
Kipic: no wykatkowo sie machnalem w tym ze pomylilem wzory ale generalnie to doszedlem do tego ze
| | 1 | |
V= |
| Pp * H to to H opisalem za pomoca a i d wiec mialem jedyny blad to taki ze po |
| | 3 | |
| | a√3 | |
podstawieniu pod wzor za Pp podstawilem przez pomylke |
| urwa mi cale zadanie czy to |
| | 2 | |
jest rachunkowy
10 maj 15:54
Vizer: Za rachunkowe błędy jest mało ucinane, przeważnie po 1 punkcie, przeglądnij sobie klucze matur
poprzednich to zobaczysz sobie jak to było.
10 maj 15:56
Mila:
Obetną punkt za obliczenie pola trójkąta, to jest błąd rzeczowy, nie rozumiesz pojęcia pola,
które wychodzi w jednostkach kwadratowych a u Ciebie w liniowych, w konsekwencji nie wiem jak
postąpią
z objętością.
Dawałam wczoraj radę, aby sprawdzać wzory w tablicach.
Mogą Ci tylko zaliczyć obliczenie H.
10 maj 16:05
Kipic: H dobrze polizylem ale wzory pomylilem ot cala filozofia
a zreszta dzisaj to przezywam a kiedys sobie przypomne i bede sie z tego smiac ze najpostsza
mature jaka mogla byc napisalem na 56 %

a trudniejsze zestay w krocej niz 2 h pisalem na
wiecej loooooooooooooooooooooooool nawet z tej : z CKE tej niby najbardziej hardcorowej mialem
grubo 70
10 maj 16:08
Kipic: Ale dobrze ze kij ma dwa konce jak ktos sie kul tylko tych schematow co przydalyby sie na tej
maturze to bedzie mial duzy problem na studiach hehe

Ja sie o tyle dobrze bo schematycznie nie kulem sie

wiec mysle ze na studiach lepiej cos
zrozumiem
10 maj 16:10
asdf: Kipic..jaki problem na studiach?

przecież na studiach nie ma w ogole zastosowania matury
rozszerzonej..(przynajmniej na pierwszym roku z takim czyms sie nie spotkalem)
11 maj 20:20
Dominik: Use, informatyka na MIM UW.
11 maj 22:48
byk: Ja jestem bardzo ciekaw co do zadania 2. z dowodem. Trapez równoramienny to też kwadrat i
ciekawe czy zaliczą to zadanie komuś kto przeprowadził ten dowód na kwadracie (taki zadanie
trwa wtedy góra 1 minutę). Moim zdaniem muszą zaliczyć, bo nie było np. rysunku do tego
zadania, który pokazywałby jak ma wyglądać ten trapez.
11 maj 23:10
Dominik: powinni nie zaliczyc. udowodniles dla szczegolnego przypadku jakim jest kwadrat. a moze dla
rownolegloboku nie zachodzi? nie pokazales tego.
11 maj 23:17
byk: To wobec tego dla każdego przypadku trzeba to rozpatrzeć, nie jest powiedziane dla jakiego
przypadku trapezu równoramiennego trzeba przeprowadzić dowód. Nie sprecyzowali tego.
P.S. Maturę pisałem rok temu
11 maj 23:24
Dominik: czy ty czegos nie rozumiesz? trzeba sprawdzic dla najbardziej ogolnego przypadku, czyli
czworokata o conajmniej dwoch rownoleglych bokach oraz dwoch innych rownej dlugosci.
11 maj 23:28
byk: Nie rozumiem, dlatego do tego zadania powinien być rysunek, żeby wiedzieć o jaki trapez
równoramienny im chodzi. Matematyka to nauka ścisła a nie gdybanie.
11 maj 23:35
Basia: Święta logiko zlituj się nad nami !
Kwadrat jest trapezem równoramiennym, ale nie każdy trapez równoramienny jest kwadratem.
W kwadracie przekątne przecinają się w połowie i pod kątem prostym.
Czy w trapezie równoramiennym też ? Oczywiście nie.
Coś co jest prawdą dla trapezu równoramiennego jest również prawdą dla kwadratu.
Ale nie odwrotnie.
Coś co jest prawdą dla kwadratu nie musi być prawdą dla trapezu równoramiennego.
11 maj 23:36
Dominik: masz udowodnic, ze zachodzi dla KAZDEGO trapezu rownoramiennego. teraz rozumiesz?
11 maj 23:36
Basia: Nie musi być żadnego rysunku. Chodzi im o dowolny trapez równoramienny.
11 maj 23:37
Mila:
Asdf, na studiach potrzebne są wiadomości z matematyki, na niektórych w stopniu
podstawowym, ale na ogół, jeśli jest matematyka to w zakresie rozszerzonym.
Sam pracowałeś całe wakacje, aby uzupełnić swoje wiadomości.
11 maj 23:43
asdf: @Mila
Nie moge ani zaprzeczyć, ani to potwierdzić − nie pamiętam (szczerze to pisze..) co robilem z
matematyki. Teraz nawet nie widzę zastosowania roszerzenia, może troche trygonometria (wystaje
nawet ponad zakres rozszerzony), ale to nie jest coś tak skomplikowanego, że z maturą
podstawową (a tym bardziej rozszerzoną) sobie nie poradzi..oczywiście − przy zakresie
podstawowym trzeba na początku troche nadgonić, ale nie zgodze się z Kipicem, że jak ktoś
robił według schematow to będzie mieć gorzej...wszystkiego da się nauczyć.
12 maj 03:29
Ania: Chodzę do pierwszej klasy liceum. Czyli jeszcze wszystko mam przed sobą.
Tutaj jest dużo ludzi którzy napisali maturę, może powiecie co zrobić aby dobrze zdać maturę
Nie siedząc ciagle w domu

?
12 maj 06:05
Use: @adsf mnie sie sie wydaje ze tutaj nie chodzi o same schematy tylko chodzi o to czy ktos ktop
robi schematami je ROZUMIE i to jest podstawowa sprawa. Kluczem do metamatyki jest zrozumienie
bo dzieki temu czasem przy nieschematycznym zadaniu czlowiek troche pomysli i ju8z wie o co
biega a jezeli ktos wykuje tylko schematy zadan ( a jak wiemy na tej tegorocznej maturze to
byly tylko schematyczne zadania ) to wtedy zaczyna sie proble, i wiadomo nie ma co przesądzac
jezeli osoba nawet ma wkute schematy zda dobrze mature i bedzie miala checi zeby to zrozumiec
to nie ma rzeczy niemozliwych ( nie takich rzeczy sie studenci przed sesją potrafią nauczyc

)
12 maj 10:59
akante: Ania poprostu musisz pokochac matematyke !
12 maj 11:20
PW: Aniu, tyle że miłość bywa zaborcza. Może być tak, że pokochasz matematykę i już nie będziesz
chciała innego.
12 maj 11:30
Use: @ania takie myslenie czesto jest zgubne ( rowniez powatarzalem sobie ciagle ze jeszcze mam czas
)jednak jak chcesz do matury bpodejsc bez stresu to rozwiazuj zadania juz od dzisiaj co bedzie
mialo duzo korzysci bedziesz miala piatke w szkle z matmy i mature tez zdasz bez stresu
12 maj 11:31
Sinusoidalny: Strasznie tak słabo zdać maturę na która przygotowywales sie całe 3 lata. Co ma zrobić ktoś u
kogo ambicja przerosła jego możliwości ? Może pójść do technikum ? Ja nie wiem czy jestem
wystarczająco mądry na taka maturę roz z matmy. Czy 4 z matmy o czymś świadczy ? Umiem matme
ale nie wiem czy wystarczająco
12 maj 11:32
Aga1.: Czwórka czwórce nie jest równa.
12 maj 11:37
Use: @sinusoidalny z doswiadczenia wiem ze to co jest w szkole to o niczym w zasadzie nie swiadczy
bo w szkole robi sie jakis dzial np funkcje liniowe i sprawdzian, pozniej funkcje kwadratowe i
sprawdzian, i czesto jest tak ze ktos sie uczy tak ze pozna funkcje liniowe, jednak do konca
nie bedzie tego rozumial naopisze sprawdzian na 3 , bedzie sie cieszyl ze zaliczyl i juz o
funcji liniowej zapomni... , trzeba miec swiadomosc ze dzialy matematyki się ze sobą łączą nie
mozna umiec jednego a drugie sobie odpuscic.
Dlatego jak chcesz w miare do matury ogarnąć temat to na początek zrób wszystkie zadania z tego
forum staraj się zrozumieć teorie ( leć po koleji ) jak juz ogarniesz wszystko z tej strony to
juz będziesz dużo umiał... Musisz tylko chcieć
12 maj 11:38
Use: a jak masz problemy z elementarnymi rzeczami to polecam strone www.matemaks.pl
12 maj 11:39
Kipic: a na studiach jest kombinatoryka albo sie do czegos przydaje na matmie albo infie

Bo ja narazie po tej maturze robie sobie przerwe tak zrypalem , ze nie moge se pozbierac , jak
mozna bylo robic bledy podczas licznia wiedzac jak zadanie robic

tak jakby ktos non stop
kose mi podkladal 4m
2−2m
2 = −2m
2 
lol i bledny wynik i 0 punktow zazadanie albo odejma
jeden za blad rachunkowy tylko ze wtedy co innego wychodzi

W ogole funkcje logarytmiczne wymierne i wykladnicze sie na studiach przydaja czy nie

albo czy pozwola mi chociaz bardziej zrozumiec bo jesli nie to , uznam przygotowania do matury
za strate czasu

( mam wrazenie ze jakbym sie do niej nie przygotowywal to i tak bym ja
lepiej napsal niz napisalem bo bym podchodzil na luzie a nie na stresie ze tyle poswiecen i
jeszcze moze byc marny wynik , a tak tyle czasu poszlo na trudne zadania a nie na te schematy
w 2013

)
12 maj 11:43
Use: stary calki , pochodne liczy sie raczej z ze wszystkiego czyli funkcje jak najbardziej
12 maj 11:49
Kipic: to chociaz tyle dobra wiadomosc

ze nauka nie poszla na darmo
12 maj 11:54
Use: ogladalem na yt tego btypa co analizew tlumaczy to na poczatku przypominbal wszystkie funcje
potegawe, kwadratowe, logarytmiczne, i wsio takze nauka nie poszla w las jezeli naprawde sie
uczyles
12 maj 11:56
Use: a jak tam kipic kiedy masz ustne

?
12 maj 11:57
Kipic: tyle dobrze ze kombinatoryki nie bedzie

czysta logika a potrafi zaskoczyc

a ciagi sie przydaja
12 maj 11:57
Kipic: we wotrek angol i sroda polak boje sie strasznie ustnej z angola , niekiedy po polsku nie wiem
jak odpowiedziec na pytanie, wiec nie mam obrazu c tlumaczxyc na angielski

chyba co chwile bedzie :
Let me think
Let me think itd
12 maj 11:59
Use: ciągi jak najbardzioej na start bedziesz ogarnial granice ciagów zbieznosc ciagu twierdzenie o
trzevh ciagach itd
a jezeli chodzi o kombinatoryke to z tego co wiem to zalezy gdzie na studia pujdziesz bo np na
matematyce stosowanej jest rozwiniety dosc gleboko rachunek prawdopodobienstwa z tego wzgledu
ze ma szerokie zastosowanie o dziwo
12 maj 11:59
Use: to zdasz mi relacje bo ja mam w czwartek i piatek

a umiesz juz prezentacje

ja sie jeszcze
nie uczylem xd
12 maj 12:00
Use: ja jeszcze do tego w czerwcu mam egzamin zawodowy i tez wypadaloby by go zdac zawsze to jakas
opcja
12 maj 12:01
Kipic: no nie wiem co jest na automatyce i robotyce ale oby tam nie bylo nic z kombinatoryki
a skoro ciagi sa to bede sie musial ich nauczyc porzadnie do tej pory to tylko podstawowe
zadania umialem robic chociaz na tej maturze umialem zrobic to zadanie ale sie walnalem w
obliczeniu i mi zle wyniki wyszly
12 maj 12:02
Use: na maurze wystarczylo prosty uklad rownan zrobic
12 maj 12:02
Use: mi elegancko wyszlo
12 maj 12:02
Kipic: @Use ja z polaka mam stabat mater nie potrafie sobie wyobrazic coni moga sie mnie pytac skoro w
prezentacji mam all
Masz wiecej czasu to fajnie ja mam dzien po dniu to jest bez sensu
12 maj 12:03
Use: a co ty kipic konczyles liceum czy technikum
12 maj 12:03
Use: ja tez dzien po dniu najpierw angol potem polak
12 maj 12:03
Kipic: no tak uklad byl latwy ale jak sie walniesz to chyba 1 punkt odejmuja tylko jako rachunkowy
12 maj 12:04
Kipic: liceum

ale 1 i 2 liceum i polowe 3 przegralem na kompie i przekoksowalem

jak sobie
przypomne jaki bylem glupi to az zal mi dupe sciska ze zamiast sie uczyc to sie opierdzielalem
12 maj 12:05
Use: no nie wiem czy akurat w ciagach rachunkowy zaliczaja ( bo powinienes sprawdzic czy ciag sie
zgadza tak mi sie zdaje choociaz ciezko powiedziec )
12 maj 12:06
Kipic: i o dziwo sie zgadzal

ale tylko sprawdzilem jako arytmetyczny a jakby msprawdzil jescze
geometryczny to bym wiedzial ze gdzies sie walnalem i bym poprawil
12 maj 12:07
Use: to kipic ja ci radze ty sie dobrze zastanow na jaką wode ty sie rzucasz po liceum to mozesz sie
niezle zdziwic na technicznych studiach , ja skonczylem technikum elektryczne i powiem
szczerze ze nie wiem czy bym chcial jeszcze 5 lat miec pracownie elektryczna na studia czxy
jakies laboratia ( potem po cwieczeniu musisz robic sprawdozdania a jak nie wiesz co to znaczy
sprawozdanie to ja ci powiem masz tabelki wpisujesz w nie wyniki z jakiegos tam cwiczenia czy
tez badan pozniej rysujesz do tego wykresu wszystko ladnie opisujesz i najgorsza czesc WNIOSKI
, rtakie masz pytania w tych wnioskach ze z cwiczenia ciezko jest takie wnioski szeroko pojete
wysnuc wiec trzeba szukac w ksiazkach , w necie , powiem szczerze ze nie jest to przyjemne ja
tak mialem przez 3 lata co tydzien pracownie i co tydzien sprawozdanie siedzialem nad tym
nieraz do poznej nocy iratycja nieraz siegala zenitu jak oddajesz sprawozdanie a nauczyciel ci
je TARGA bo jest cos nie tak , no coz tak czy siak zycze powodzenia
12 maj 12:10
Kipic: @use czy ja wiem czy taka lipa bdzie na automatyce i robotyce wydzial elektryczny
chyba bardzej na tych mechanicznych jest takie cos
No ale w zasadzie 3 lata meki jakos moze da rade wytrzymac
12 maj 12:12
12 maj 12:12
Kipic: @Use to w zasadzie z twojej wypowiedzi wynika ze na zadne studia inzynierskie nie oplaca sie
isc bo sa takie trudne
12 maj 12:13
eZ: Use, poza rachunkiem prawdopodobienstwa czego jest jeszcze bardzo duzo na matematyce
stosowanej? Bo wlasnie o niej myslalem. Wiem, ze wszystko trzeba umiec, ale z czego lepiej
umiec wiecej?
12 maj 12:14
Use: @kipic pujdziesz sie przekonasz nie bede cie straszyl ale ja bylem w technikum i wiem ze jest
to przejebana sprawa to o studiach nawet nie chce myslec jak tam jest

no ale cóż nie wiesz
jak to jest to się dowiesz
12 maj 12:14
Use: @eZ ja tez sie wybieram na matme stosowana tylko nie wiem jak maturka mi poszla

a ty jak
myslisz ile %

? i gdzie sie wybierasz
12 maj 12:15
Kipic: @Use to Ty gdzie chcesz isc w takim razie
12 maj 12:15
Kipic: @Use akurat w tym roku matura trudna nie byla nie spradzila w zasadzie zadnej wiedzy , bo
zadania byly schematyczne wiec nie ma co oceniac najlepiej walnac sobie jakas trudna z 2009
np roku i wtedy mozna spekulowac czy ktos jest znawca czy nie
12 maj 12:17
Use: @kipic nie o to chodzi tylko jezeli myslisz ze bedziesz studiowal z bananem na ustach i
bedziesz mial duzo wolnego to sie zdziwisz , moge sie oczywiscie mylic ale zapewniam cie ze
pracownia da ci popalic oj da

nieraz takie wnioski sa z cwiczeń ze sie mozna zajebac w
zyciu bys tego nie wywnioskowal z cwiczenia a samo cwiczenie w szkole gdzie musisz podlaczyc
uklad zrobic te wszystkie pomiary trwa z 3 albo 4 h wiec jest to masakra
12 maj 12:17
eZ: Politechnika Rzeszowska, bo tutaj mieszkam. Dostac sie powinienem, mimo, ze z matmy roz. bede
mial chyba tylko kolo 40% [bylo by 55%, ale proste zadania, ktore wiedzialem jak zrobic,
spieprzylem totalnie, a materialu rozszerzonego uczylem sie tylko 3 tyg].
12 maj 12:18
Use: Planuje isc na Mat stosowana na AGH

bo matma mnie kręci

i wole spedzac noce nad zadaniami
niz nad sprawozdaniami z ktorych i tak pozniej gowno czlowiek zapamieta
12 maj 12:18
Use: ja sie rok uczylem i tez zjebalem co zrobic takie zycie , ale mysle ze moze 80% bedzie
12 maj 12:20
eZ: No AGH to juz nie moje progi

Zamierzam sie sporo uczyc, ale i tak nie wiem, czy dam rade. Ja w szkole praktycznie sie nigdy
nie uczylem i za pierwszym razem jak zdawalem mature [rok temu] mialem z podstawy tylko
62%...Jakis czas pracowalem w sklepie i odechcialo mi sie takiego czegos, wiec jest teraz
zapal do nauki. Zamierzam sie teraz przez cale 'wakacje' jeszcze uczyc − douczyc sie jeszcze
tego, co powinienem juz dawno umiec i moze zaczac troche studyjnych oczywistosci − granice,
pochodne, itd.
12 maj 12:21
12 maj 12:21
12 maj 12:21
Kipic: @Use ale skad ja bym mial wiedziec o takiej klasyfikacji przeiez ja 1 raz slysze ze jest w
ogole jakas doglebna klasyfikacja robotow

No to lipa jak trezba takie cos robic
12 maj 12:24
eZ: Wy jeszcze chyba macie ustne tak? Denerwujecie sie?
12 maj 12:25
12 maj 12:26
eZ: Powiem Wam, ze jezeli chodzi wam tylko o zdanie ustnych, to nie ma co sie denerwowac,
wystarczy, ze cos tam powiecie i komisja zobaczy, ze zalezy Wam na zdaniu. Nawet jakby mieli z
Was wyciagac wiedze na te 30%
12 maj 12:27
Kipic: @ez ja sie strasznie denerwoje
12 maj 12:27
Kipic: @ez szkoda ze w angielski mtak nie ma i nie wiem za bardzo jak bede mial wyczarowywacodpowiezi
koro po polsku bym nie wiedzial
12 maj 12:28
Use: @kipic no masz podreczniki przeciez jestes inteligentny i potrafisz wyciagnac esencje ( bo
nie mozesz przejebac ksiazki na sparwozdanie ) masz po prostu zrobic sprawozdanie mozesz sie
podpierac i korzystac z podrecznikow ale nie mozesz przepisywac slowo w slowo poza tym w
podrecznikach czesto jest to wszystko rozdupcone w kilku dziesiecu stronach wiec trzeba troche
głuwkowac a jak bedzie upierdliwy profesor to naprawde jest masakra , ja ci mowie jakie ja mam
doswiadczenia ze szkjoly i wiem ze mnie to wkurwialo nimilosiernie , nie ma jak sobiue zdanaie
z majcy trzasnąc wszystko jest logiczne i gitarka a w takich roznych dziwnych technicznych
konstrukcjach w jednej cos dziala tak a w innej juz inaczej i naprawde jest "dziwnie" no ale
pujdziesz, zobaczysz, sie przekonasz , aj ci tylko mowie ze mnie to wkurwialo niemilosiernie a
moze tobie bedzie sie podovbac

? taki cotygodniowy relaks przy robienu sprawozdania , twoj
wybor
12 maj 12:29
12 maj 12:29
Use: ja chyba bede pisal w przysz;ym roklu raz jeszcze tym razem bez stresu
12 maj 12:30
eZ: No tutaj akurat dobrze sie zastanowic, pomyslec, nawet 'po polsku' wpierw, co sie chce
powiedziec, a pozniej to jakos przelozyc na angielski...ja akurat jedynie z angielskim nigdy
nie mialem problemow [w tamtym roku juz rozszerzenie zdawalem po raz pierwszy i 89% bylo od
razu].
Mysle, ze warto powtarzac sobie przerozne czasowniki, u nas np. nauczycielka na poczatku roku
rozdala tez sporo slowek do nauczenia z roznych dziedzin odpowiadajacych dzialom, ktore sie
przerabialo i przy ich poprawnym wykorzystaniu naprawde pozytywnie na ustnym patrzyli.
12 maj 12:30
Dominik: wbrew pozorom sporo osob uwaza, ze ta matura nie nalezala do najlatwiejszych.
12 maj 12:31
Kipic: Raz na tydzien 6 h

strata czasu silka z jednego dnia conajwyze bedzie odpadac no ale coz
gdzie bym nie poszedl to tak czy inaczej lipa bedzie . nie ma sensu przechodzic z jednej
skajnosci w druga
12 maj 12:32
eZ: @Dominik, łatwe to pojecie wzgledne
12 maj 12:32
Use: @dominik moze my ludzie z forum mat−pisz jestesmy po prostu lepsiejsi
12 maj 12:33
Kipic: @Dominik to jakie on iby chcieli inne zadania

Mi sporo osob moze powiedziec ze nie mam 100% to co twierdze ze byla latwa tylko ze jakby
zobaczyly moj arkusz to zauwazylyby bledy rachunkowe a nie liczenie tego co nie potrzeba albo
schematyczna jazde .
Przynajmniej ja uwazam ze byla za prosta nie skorzytsalem z wiedzy prawie w ogole . I zadne
zadanie nie nie zagielo.
12 maj 12:35
Use: @kipic

to ty masz zamiar na automatyce na silke chodzic

? stary ty masz pewnie takie
braki z technikum do tego z majcy tez nie jestes jakims geniuszem ( bo generalnie ludzie z
liceow na studiach z majcy smigaja i na tym maja polu przewage natomiasdt ludzie z technikow
bardziej rozumieja sparwe z fizyki , nie chodzi tu o jakies pierdoly w sensie ze zasady
newtona czy cos tylko ogolnie np jak masz jakis silnik jak on sie zachowuje , to sa rzeczy
bardziejk na wkucie i nauczenie na pamiec wiec mysle ze na poczatku to bedziesz duzo musial
nadrobic , ale moge sie mylic

12 maj 12:36
Use: Znasz moze chociaz prawo ohma, kirchofa

12 maj 12:37
Kipic: @Use pojde zobacze , narazie nie mam co mowic bo nie wiem . ale to co z matmy umiem wydaje mi
sie ze spokojnie mi wystarczy zwlaszcza ze robilem sporo zadan do tej pory naprawde trudnyc ha
mam zamiar jeszcze przekasic 2 zbiory kielbachy na wakacjach 5 miechow chyba wystarczy

I z fizy te tomy co mi Technik podal
12 maj 12:38
Use: albo wiesz co to jest dioda

? i jak sie zachwouej

? tranzystor, trasoptor, tyrystor

?
bramki logiczne

? takie podstawowe rzeczy ktore sie wynosi z technikum
12 maj 12:38
Kipic: Szczerze bez srawdzania na necie .
ohma tak znam zas kirchoffa nie pamietam ale jakby muslyszal o on tam twierdzi lto pewnie by
sobie przypomnial
12 maj 12:39
Use: fotodioda, fotorezystor, rezystor , kondensator, silnik asynchroniczny, silnik synchroniczny ,
pradnice , transformatory , uklady polaczen ( gwiazda , trojkąt) , ....itd itd itd....
12 maj 12:40
Kipic: tanzystor wiem dioda to oczywiste bramki logiczne to cos slyszalem
12 maj 12:40
Use: bramki logiczne jest to odzwierciedlenie logiki matematycznej na ukaldach scalonych, nie ma
tylko implikacji ale koniunkcja, alternatywa jak najbardziej
12 maj 12:42
Kipic: rezystory wiem kondenstaor pradnca transformator to wiem na jakiej zasadzie dzialaja
reszty nie wiem
ukladow sie nie uczylem ale chyba wiem jak mniejwiecej o co w nim chodzi to chyba na jakiej
zasadzie sie laczy na te sposoby
12 maj 12:42
Kipic: ale co tu duzo mowic trzeba sie bedzie ostro kuc
12 maj 12:43
Use: stary ty po liceum naprawde nba takim kierunku jak robotyka bedziesz na poczatku uczyl sie
bardzo duzo bo duzo rzeczy nie bedziesz wiedział pod tym wzgledem ludzie z technikum mają
przewage bo to co na takim 1 roku studiow to jest praktycznbie powtórka z technikum
12 maj 12:43
Kipic: Ale jestem dobrej mysli

mysle ze jakos podolam
12 maj 12:44
Use: np silnik jak ma wyprowadzone zaciski ktore sa polaczone z uzwojeniami silnika ( wiesz chyba o
co chodzi ) to laczysz to albo w gwiazde albo w trojkat czesto jest tak ze silnik duzej mocy
uruchamia sie na dwa razy bo za 1 razem jest polaczony w gwiazde wtedy ma mniejsza moc ale
pobiera mniej pradu i nie ma takiego uderzenia obciazenia do sieci jak juz sie rozchula to
wtedy przekrecasz po raz drugi wtedy polaczxony jest w trojakt i dostaje takiego kopa (
stosuje sie to do rozruchu silnikow tzw przelacznik gwiazda trojakat bo jak bys od razu
zalaczyl trokat to byloby mocne uderzenie pradu po prostu wyjebaloby ci korki w domu

i
silnik by sie ostro grzal )
12 maj 12:47
Use: ale to do silnikow duzej mocy ja np przy cyrkulatce mam maly silniczek to od razu na trokacie
jest
12 maj 12:48
Use: dobrze jest tez wiedziec ze stan jałowy w trafo pobiera moc na przemagnesowywanie rdzenia wiec
jak masz ladowarke do telefonu a tam w srodku jest maly transormatorek to jak masz to caly
czas w gniazdu i nie podlaczony masz telefon to pobiera ci to prad

niewiele bo tam za
miesiac chyba 5 zeta ale lepiej nie trzymac ladowarki non stop w gniazdku bo sie pierdoli ten
transformatorek i pozniej ladowarka dajke gorszej jakosci prad po prostu
12 maj 12:51
Kipic: no tak mam taki silnik na chacie . cyrkularke do ciecia drzewa i na zmijce do wrzucania zboza
mam tez taki ze najpierw odpalam go na mnieijsza moc a potem na wieksza
12 maj 12:52
Use: no

wlasnie to jest do ograniczenia pradu rozruchu

dlatego nie przekrecaj nigdy od razu
dwa razy
12 maj 12:53
Kipic: wiem wiem bo musze wtedy isc na chate i wlaczac korki
12 maj 12:55
Use: 
aha czyli prubowales
12 maj 12:56
Kipic: nie ze probowalem tylko nie raz spieszylem sie szybko to chcialem zrobic
12 maj 12:57
Vizer: Na pierwszym roku, na większości kierunków technicznych, matma kosi studentów najbardziej, bo
tempo wykładanych zagadnień jest bardzo szybkie. Dlatego na wakacjach nie ma co sobie zawracać
głowę podstawami (czyli rozszerzona), tylko uczyć się dalej, czyli granice, rachunek
różniczkowy, to Wam da lepszy start.
12 maj 13:04
Use: lepiej nie bo jakby nie zabezpieczenia ro zjebiesz silnik i tyle

mozesz go po prostu
przegrzac czy tez spalic bo jak wiesz z joulea− lenza cieplo wydzielane na zalezy glownie od
kwadratu pradu jaki przez nie plynie wiec duze cieplo sie przegrzewa albo spali swoja drogą
dlatego do przesylu energi na duze odleglosci stosuje sie wysokie napiecie a nie duzy prad bo
jakby byl duzy prad to duze straty nba cieplo by rowniez byly
12 maj 13:05
Use: cieplo wydzielane na przewodniku oczywiscie *
12 maj 13:06
ola z przedszkola: ja myślę że będę miał 100% z roz.z matmy a z podstawowej też 100%, nie wiem co jest w tych
maturach takiego trudnego?!
12 maj 13:50
ola z przedszkola: 13:04 −Vizer ma rację.
12 maj 13:52
Sinusoidalny: Use chodzę do pierwszej klasy lo mat inf i uważam ze liceum lepiej przygotowuje
Wszystkie rzeczy które zostały przez ciebie wymienione są w zasięgu mojej wiedzy którą nabralem
Czytając rożne książki i artykuł w internecie ponieważ sie tym interesuje.
Uważam ze umiejętności z matmy sa ważniejsze niż teoria z fizyki itd bo ja zawsze mozna sie
nauczyć samemu w krótkim czasie . Miałem zawsze 5 z fizyki i wiem ze nauczanie sie takich
rzeczy to nie problem kiedy lubisz przedmiot.
12 maj 14:04
eZ: @Vizer, a jakies rady co do materialow, jesli ktos chce sie juz zaczac tego uczyc?
https://matematykaszkolna.pl/strona/3419.html
http://matemaks.pl/granica-ciagu.php
− to dobry poczatek? Czy moze warto juz zaopatrzyc sie w jakies fizyczne pozycje? Ja planuje
matematyke stosowana, takze mysle, ze jeszcze dobrze bedzie sobie gruntownie douczyc sie z
prawdopodobienstwa, nawet tego ze szkoly sredniej jeszcze.
12 maj 14:05
Sinusoidalny: Polać mu!
12 maj 14:06
Trivial: Ja tam mam dużo większe problemy z fizyką niż z matmą. To zależy od człowieka.
12 maj 14:08
Vizer: Na tej stronie to są podstawowe zadanka, które na samym początku można przeglądnąć, najlepiej
zaopatrzyć się w książkę krysickiego "analiza matematyczna", tam jest i teoria − łatwo i
przystępnie opisana oraz dużo zadanek, fajną książką jest też skoczylasa "Analiza matematyczna
− Definicje.Twierdzenia" − teoria, "analiza matematyczna − zadania i przykłady" − zadania z
rozwiązaniami. Są to chyba najlepsze pozycje na start i w zasadzie na większości studiów
wystarczą do końca. Dałem przykłady analizy matematycznej, która będzie najszerzej omawiana,
ale w zależności od wybranego kierunku, będą inne elementy matematyki : algebra, statystyka,
matematyka dyskretna etc.
12 maj 14:13
Sinusoidalny: Polecam chodzić na konkursy z fizyki motywuje do powtarzania i często (ja zawsze)
Dowiadujesz sie nowych rzeczy. ja zapomniałem dlaczego balon z helem np podczas skrętu
samochodem w prawo balon ucieka tez w prawo dzięki konkursie
12 maj 14:14
Vizer: Trivial, popieram w całej rozciągłości, fizyka to też był dla mnie koszmar, na szczęście
już jej nie mam
12 maj 14:14
eZ: "analiza matematyczna − zadania i przykłady" To tez autorstwa Skoczylasa?
Rozumiem tez, ze z tych pozycji mozna oczywiscie samodzielnie korzystac i do czasu studiowania
zbudowac jakies podstawy z tego zakresu wiedzy?
12 maj 14:19
12 maj 14:21
Vizer: Tak to te książeczki, ale jak nie chcesz kupować to na necie jest dużo pdfów, linków nie będę
wstawiał, ale łatwo je znaleźć. Książki przystępnie napisane, więc wszystko idzie zrozumieć.
12 maj 14:41
eZ: Ok, dzieki wielkie za info, mysle, ze sie zaopatrze za kilka tygodni i zaczne nauke
12 maj 14:42
Use: @sinusoidalny uwierz mi, że się mylisz nie powiem matematyka też jest ważna bo z matematyką
studia przejdziesz ale nie opowiadaj mi głupot że liceum to to samo co technikum ...
Skonczyłem technikum i powiem ci że nie było kolorowo same pracownie elektryczne ( ty zapewne
nawet nie potrafiłbys prostego układu połączyć) i to nie jest tak że wychwalam technikum
jednak naprawde jeżeli ty myślisz że w domu sobie coś poczytasz i nadrobisz to co ja np
nauczyłem się w technikum przez 4 lata to się raczej grubo mylisz .... musiałbyś naprawde
ostro kuć jednak pracowni leketrycznej w domu chyba nie powtórzysz i tu jest ten problem
...zresztą pujdziesz na studia to się przekonasz zazwyczaj jest tak że ci ludzie z liceów to
smigają z majcy ale jak pujda na pracownie elektryczną na studiach to nie wiedza nawet co
trzeba robic i jak to robić itd ...
Najlepiej porozmawiaj z kims kto na takie studia chodzi , ja mam kilku znajomych a kazdy ci to
potwierdzi ( zalezy tylko jaki ty poziom z tej maty prezentujesz bo jak tylko rozszerzony to
po technikum tez na takim pulapie jestem wiec roznicy nie ma ) zreszta wszystko zweryfikuje ci
życie ale jedyne czego jestem pewien to to ze nie nadrobisz tego co ja np. mialem w technikum
w "dwa dni" to tyle ....
12 maj 14:57
Trivial:
Ja mam zajęcia na pracowni elektronicznej i jestem po liceum. Na początku rzeczywiście nie
wiedziałem jak się co robi, ale od tego są studia żeby się dowiedzieć.
12 maj 15:02
Use: @trivial no własnie o tym mówie , ale najgorsze jak ktoś uważą że po liceum na studiach będzie
już miał lekko
12 maj 15:08
asdf: @Use
masz dziwne przekonanie, ze sie wywyższasz, bo skonczylem technikum. Na laboratoriach pokaza o
co chodzi, a ja nie to mozesz zawolac prowadzącego, ktory wytlumaczy, oczywiscie nie od
poczatku − bo pewna teorie trzeba miec, ale szczerze to i tak na zajecia przychodzisz z zerową
praktyką − i oni to tez biorą pod uwage..więc nie strasz ludzi, ze laboratoria są takie
zjebane, bo są fajne..sprawozdania moze nie należa do najciekawszych, ale same podlaczanie
czegos do czegos, zeby to cos dzialalo sprawia satysfakcje i w gruncie rzeczy to przypomina
ukladanie klockow lego, a nie jakis rygor na zajęciach.. Jak dotąd miałem laboratoria z
fizyki, elektroniki, techniki cyfrowej i jeszcze rzadne z nich nie byly takie, ze nie lubialem
na nie chodzic..
12 maj 15:11
Use: @asdf wcale się nie wywyższam, tylko denerwuje mnie to, że ludzie po liceum cieszą mordy i
uważają się za chuj wie kogo , prawda jest taka że jak nie byłeś nigdy w technikum to się nie
przekonasz jak to jest, a uwierz mi że przez 3 lata co tydzień oddawać sprawozdania to nie
należy do przyjemności i nie wiem może ty jak dopiero zabawiłęś się tym na studiach to jest to
dla ciebie nowośc i ciebie może takie coś cieszy ja osobiscie nienawidze pracowni elektrycznej
z tego względu że mase czasu zajmuje robienie tych jebanych sprawozdań, no ale cóż ktoś kto
skończył liceum co o tym może wiedzieć

i też logiczną rzeczą jest że w liceum jest więcej
czasu na nauke matematyki bo nie siedzisz po kilka godziń nad tymi sprawozdaniami ... moje
subiektywne zdanie, ktoś może powiedzieć że w liceum są inne przedmioty w technikum też są ,
wiadomo wszystko ma swoje plusy i minusy pklusem liceów jest to że wczesniej się je kończy
technikum to niestety tak jakby rok w plecy osobiscie teraz z perspektywy lat wybrałbym liceum
bo wiem że miałbym dużo łatwiej żeby liceum skończyć i nie zajmować się np takimi głupimi
sprawozdaniami które tyle nerwów potrafiły zjeść.
Poza tym i tak utwierdzam się w przekonaniu że jednak lepszym inżynierem będzie ten który
skonczył technikum i się przykładał bo jednak 7 lat będzie w temacie a nie tylko 3 ....takie
moje subiektywne zdanie .. na poparcie w szkole miałę nauczycieli którzy konczyli technikum a
pozniej studia i takich ktorzy konczyli liceum i [pozniej studia zgadnij ktorzy mieli wieksza
wiedze

?
12 maj 15:23
Use: odnoszę się do tej wypowiedzi :
"Use chodzę do pierwszej klasy lo mat inf i uważam ze liceum lepiej przygotowuje Wszystkie
rzeczy które zostały przez ciebie wymienione są w zasięgu mojej wiedzy którą nabralem Czytając
rożne książki i artykuł w internecie ponieważ sie tym interesuje. Uważam ze umiejętności z
matmy sa ważniejsze niż teoria z fizyki itd bo ja zawsze mozna sie nauczyć samemu w krótkim
czasie . Miałem zawsze 5 z fizyki i wiem ze nauczanie sie takich rzeczy to nie problem kiedy
lubisz przedmiot."
z tym nie mogę się ni chuja zgodzić, jak można w ogóle coś takiego stwierdzić
12 maj 15:26
Trivial:
Ja z tego co widzę mogę szczerze stwierdzić, że to, czy ktoś skończył liceum czy technikum nie
ma na studiach większego znaczenia (z wyłączeniem roku pierwszego, gdzie chyba wszystko ma
znaczenie.

)
12 maj 15:37
asdf: @Use
skonczylem technikum i jednak wiem coś o tych sprawozdaniach, z resztą − jestem na studiach
więc chyba mam o tyle większe doświadczenie od Ciebie, ze moge się z Tobą nie zgodzic..nie
wpajaj ludziom, ze po liceum jest się nikim i ten kto mowi, ze na studiach bedzie latwo to Cie
wkurwia...a mnie wkurwia to, ze jak komus sie wydaje, ze skoro skonczyl technikum to na
pierwszym roku ma duzo lzej.. Nie prawda..zalezy na jakie przedmioty trafisz i mozesz miec
nawet bardziej przesrane od tego po liceum. Moze z programowania puki co jestem leszcz, ale
jednak mam tego technik informatyk i troszke wiedzy, więc moge smialo powiedziec, ze wiekszosc
zeczy, ktore nauczylem sie w technikum pod względem przygotowania do tytułu informatyka są
zbędne..
Zgadzam sie z Trivialem, ale na pierwszym roku nie wszystko ma znaczenie
12 maj 15:49
Use: @asdf mam wrażenie że ta rozmowa nie ma sensu,nie wiem jak u ciebie było w tym technikum ale z
tego co ja wiem od starszych roczników co kończyli studia na AGH, na PK to kazdy jeden
podkreslal jedną rzecz, że to co było w technikum było rozwijane na studiach czyli material
sie pokrywal wiec przerabiali wszystko to tylko w szerszym zakresie, do tego dochodzili jakieś
nowości .
Poza tym, mam również kolege który mature podstawową z matematyki napisał na 60% i o dziwo
teraz na studiach ma stypendium naukowe

a również skończył technikum informatyczne wiec to
też zależy od tego jak się kto przykłada .
Poza tym panowie nie podniecajmy się tak tym wszystkim wiadomo że teraz mgr inzyneriow jest jak
psów ludzie masowo kończą studia , więc nie jest to żaden wyczyn. Dawniej po technikum
człowiek juz coś znaczył dzisiaj to praktycznie nic nie znaczy , w każdym domu jest
przynajmniej jeden magister więc nie ma się też co tak podniecać... Troche nad tym ubolewam no
ale co zrobić gonimy przecież europe w produkcji inzynierow .... liczą się statystyki
12 maj 16:05
asdf: jak zaliczę ekonomie przynajmniej na 3 i analize na 5 to bede miec stypendium naukowe − a
zdawalem jedynie mature podstawową z matematyki..jedyny przepis to nie robic sobie braków i
robic tak dlugo az sie zrozumie..
12 maj 16:10
eZ: asdf, a jaki kierunek, jesli mozna sie wtracic?
12 maj 16:11
Use: @asdf sam widzisz jak to wygląda a który rok

?
Jednak wydaje mi się że czas który przeznaczyłem na naukę do matury rozszerzonej nie pójdzie w
las bo jednak umiejętności przekształacania wzorów i takiego myślenia się mi przydadzą i
ułatwią zrozumienie analizy matematyczne
12 maj 16:13
asdf: pierwszy, informatyka..ale tu nie o to chodzi, ze "bede miec te stypendium", tylko chcialem
Tobie uswiadomic, ze nikt nie jest skazany na porazke, nawet gdy:
− nie chodzil do technikum,
− nie zdawal matury rozszerzonej (a do tej grupy naleze), juz nie bede pisac na ile zaliczylem
analiza 1, bo bedzie, ze "juz sie tak nie cwaniakuj"..kazdy startuje z tego samego pułapu i
większość ludzi pracujących na uczelni ma o Tobie takie zdanie:
jesteś pierwszakiem, przyszedles tu sie uczyc, więc sie ucz − jak masz jakies pytania zapraszam
na konsultacje.
Tutaj nikt nie patrzy na studenta, ktory oblewa,np. egzamin:
"ale biedak, poszukam moze jeszcze raz w jego obliczeniach, moze da sie naciągnąc" − tak jak to
bylo w szkole sredniej, gdzie na sile nauczyciele czasem przepuszczali ucznia, wystarczy, ze
wiedzial co to delta..
12 maj 16:22
asdf: i dalej bede sie tego trzymac, ze nie istotne jest nazwa szkoly do ktorej chodziles, jaki
profil, czy liceum, czy technikum..kazdy zaczyna od zera.
12 maj 16:23
Trivial: asdf, dobrze wiemy na ile zdałeś egzamin.
12 maj 16:26
asdf: @ja tylko napisałem to, czego mnie nauczyłeś..
12 maj 16:27
Use: na infe sie dostales bez rozszerzenia

? ciekawe gdzie

?
12 maj 16:29
asdf: tam gdzie ludzie mają zdrowe podejscie i od dawna uwazaja, ze matura z matematyki jest za
prosta, zeby ja uwzgledniac..i nie jest to ostatnia, przed ostatnia, a chyba nawet jest w
pierszej dziesiątce uczelni technicznych w Polsce (teraz nie wiem, rok temu sprawdzalem to
byla − juz takie dane mnie nie interesują skoro tu jestem)
12 maj 16:36
asdf: o, sprawdzilem − jest..
12 maj 16:37
Use: to weź powiedź co za uczelnia bo sam teraz stoje przed wyborem studiów i chciałbym rozpatrzyć
różne warianty
12 maj 16:38
Use: też uważam że jest prosta nawet rozszerzona jest banalna , jednak stres robi swoje i można się
ładnie wyłożyć nawet na najprostszym zadaniu.... Teraz będzie nowy rozdział i nowa matematyka
12 maj 16:40
asdf: po co? tu nie ma takich kierunkow jak matematyka stosowana, jedynie:
− nanotechnologia
− informatyka
− mechatronika
− budownictwo
− automatyka i robotyka
− chemia stosowana czy jakos tak
− ekonomia
12 maj 16:40
Use: @asdf ale wiesz jeszcze tak do końca się nie określam że akurat matme będę studiował chciałbym
ale mogę się nie dostać więc te kierunki ktore podales tez sa kuszące np takie budownictwo . A
poza tym dlaczego nie chcesz powiedzieć na jakiej uczelni studiujesz

? Tajemnica jakas czy
co

Trivial na AGH studiuje i nie robi z tego tajemnicy żadnej
12 maj 16:44
12 maj 16:44
Kipic: na tym forum przebywajac ponad 100 dni wywnioskowalem ze jest okolo 10 studentow ktorzy non
stop tutaj sa moze max 12 to powiedzcie mi gdzie do " " jest reszta studentow ktorzy tutaj w
ogole nie wchodza

jak oni rozumieja calki i nne duperele

bo jak tak niekiedy
czzytam i nie chodzi mi o ten post , to ze studia sa mega trudne nie dla glabow no ale bez jaj
moglbym podac minimum 10 ktorzy byli mega glabami w porownaniu do Pro znawcow z tego forum i
jakos pokonczyli politechniki

To taka moja sugestia osoby przygladajacej sie studentom
12 maj 17:09
Use: tak moze nie na temat ale czytalem ze na juwenaliach studentow AGH potraktowano nozem....
masakra kurwa idziesz na studia i moga cie zajebać porażka ...
12 maj 17:14
Use: ja tam jednak chcialbym umrzec naturalna śmiercią

niz zginąć z rąk jakichś pojebów zadzgany
nożem , porażka w chuj ( sory za wulgary ale jak sie człowiek takich rzeczy dowiaduje to aż
sie gotuje )
12 maj 17:16
Dominik: przystopuj troche z takim slownictwem.
12 maj 17:20
Kipic: @Use
Takiemu nozownikowi jak juz wywalisz noz to koniec z nim , ja bym takiemu najchetniej polamal
rece

Zazwyczaj osoby znizajace sie do brania kosy sa zwyklymi ciotami jak ida na bezbronnego wiedzac
ze nie jest na to przygotowany .
12 maj 17:23
Kipic: @Use dlatego jest powiedzenie :
cyt " prawdziwy mezczyzna nosi zawsze scyzoryk przy sobie"
Tylko wiesz jak masz duza kose to masz przewage
12 maj 17:26
Use: @dominik to nie jest forum radia maryja wiec spoko

poza tym wiesz kipic latwo powiedziec ale jak bys widzial kolesia co izie na ciebie z nozem i
mial swiadomosc ze mozesz zginac to inaczej bys spiewal
12 maj 17:28
Dominik: racja, nie jest to forum radia maryja, ale chyba widzisz, ze drastycznie odstajesz od reszty
klnac w prawie kazdym poscie. nie jestem pierwsza osoba, ktora zwraca ci uwage.
12 maj 17:30
Kipic: @Use dlatego trzeba chodzic na silke cwiczyc sztuki walki itp .
A jesli chcesz isc na darmola to wystarczy mala buteleczka gazu lzawiacego albo jesli jestes
juz naprawde zle nastawiony na osobe ktora chce cie zranic to bierzesz pojemnik z kwasem
solnym ale tym o najwiekszym stezeniu co wszytsko zzera
12 maj 17:31
:F: Technikum sie zeszło ...
12 maj 23:36
Cusack: jak czytam wypowiedzi niektórych to mam wrażenie że są absolwentami − ale gimnazjum,
nie szkoły średniej
12 maj 23:38
Licealista_Theosh:
@Cusack tak też bywa

Pytanie do studentów. Czy to prawda, że żeby dostać się na studia trzeba zaliczyć matury z
deklarowanych przedmiotów na
minimalnie 95%? Nam babki w szkole tak wciskają i każą się
samemu uczyć dodatkowo, ale mam wrażenie, że one tak mówią, żebyśmy się sami uczyli a one
miały mniej do roboty...
12 maj 23:44
Cusack:
12 maj 23:46
sinusoidalny: Gahahahaahahaha
12 maj 23:48
Mateusz:
Licealista czystą bzdure wam wciskają no chyba ze chcesz sie dostac na studia typu psychologia

albo na medycyne wtedy musisz wysoko zdac zeby moc konkurować
13 maj 09:24
Dominik: ja na informatyke potrzebuje takiego wyniku z matematyki rozszerzonej, wiec troche w tym prawdy
jest. ale raczej w wypadku prestizowych kierunkow.
13 maj 12:17
Mateusz: @ Dominik
A gdzie kandydujesz na informatyke?
13 maj 13:25
Dominik: MIM UW.
13 maj 13:49
Mateusz:
Aaa no to co innego
13 maj 14:07
Use: @Dominik to wcale nie jest jakiś cudowny wynik ( bo sam przyznaj, że matematyka w tym roku była
prosta ) tym bardziej jeżeli ktoś się od razu nastawia na taki kierunek i wie że musi dobrze
wypaść na maturze i rozwiązuje tysiące zadań, to sam przyznaj, że nie jest to niemożliwe a
wręcz bardzo prawdopodobne, byle tylko się nie pomylić w obliczeniach i wszystko powolutku
liczyć i sprawdzać. Sam po sobie wiesz , że skonczyles chyba pisac w niecałe 2 h jeśli mnie
pamięć nie myli

Mimo wszystko szacun
13 maj 14:32
Dominik: oczywiscie, ze nie jest to nic cudownego. matura byla prosta, jak wszystkie od paru lat. za rok
tez bedzie banalna. jak sie ktos uczyl i wiedzial co robi, to pisal niemal bezblednie.
przygotowalem sie na o wiele trudniejsze zadania, a gdy zobaczylem te to rozwiazywalem je z
usmiechem na twarzy.
13 maj 14:35
Use: @dominik dokładnie ja też się przygotowałem na o wiele trudniejsze zadania , myslalem że będzie
coś z jednokładności ( a nie wiem jak wg ciebie ale wg mnie jednokładność jest już wiekszym
orzechem do zgryzienia ) albo liczyłem na jakiś układ równan z parametrem gdzie trzeba sie
wykazać metodą wyznaczników, ze stereometrii myslalem ze tez bedzie cos bardziej na myslenie
jakaś kula wpisana w stozek ale sie pomylilem , wystarczylo z podobienstwa trojaktow i z
wysokosci trojkata rownobocznego wszystko wyliczyc, nie trzeba bylo tw. cosinowsow ani sinosow
w zadnym zadaniu , wektorow tez nie bylo wiec wydaje mi sie ze naprawde matura byla prosta,
ale nie obylo sie bez błedów w moim przypadku ///

.... no nic takie życie
13 maj 14:42
Prosiałke: A ja to chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy mi pomagali przygotować się do matury.
Min. Dominik, asdf, Eta, julka i parę innych osób.

Gdyby nie wasza pomoc i cierpliwość to
kiepsko mi by poszła. A tak na pewno ponad 60% będzie. Choć liczę na więcej w granicach 70−80.

Dozgonne bóg zapłać.
13 maj 14:45
Dziabong: @Use
Co do twierdzenia cosinusów, to ja zrobiłem zadanie z trójkątem właśnie tym twierdzeniem. Wiem,
że to wiele trudniejszy, czasochłonny i możliwy do pomyłki sposób ale tak jakoś mi
podpasowało.
13 maj 14:47
Use: @dziabong to jest wlasnie najgorsze jak sobie czlowiek sam potrafi zycie utrudnic
13 maj 14:49
Use: tez na poczatku pachnialo mi twierdzeniem cosinosow ale na moje oko za malo danych bylo bo nie
bylo zadnego kąta, chwile pomyslalem i dostrzeglem ten trojkat rownoramienny
13 maj 14:50
Dziabong: Czy ja wiem czy tak utrudnić, zrobiłem wszystko dobrze i wyszło. Każdy sposób prowadzący do
poprawnego rozwiązania jest dobry
13 maj 14:50
Dziabong: Ja od razu zauważyłem trójkąt równoramienny i potem tak pomyślałem, żeby użyć twierdzenia
cosinusów do tego trójkąta i całego trójkąta ABC bo są takie same kąty.
13 maj 14:52
Dominik: co do tej czasochlonnosci metody z tw cosinusow... ja tak zrobilem. uklad rozwiazywal sie w
chwile metoda przeciwnych wspolczynnikow (otrzymalem rownanie 7x2 = 63). takze spieralbym
sie.
a jesli checie zrobic to zadanie najszybciej to polecam zaznajomic sie z twiedzeniem stewarta.
jest to wlasciwie uproszczona metoda uzycia dwoch twierdzen cosinusow.
a czy jednokladnosc lub kula wpisana w stozek sa trudne... spieralbym sie. jednokladnosc to
najprostsze uzycie wektorow i znajomosc pojecia skali, a kula wpisana w stozek ogranicza sie
do okregu wpisanego (kola wielkiego) w trojkat (przekroj osiowy stozka).
13 maj 14:55
Use: a ja natomiast uzylem twierdzenia pitagorasa podwojnie

z tym coxinusem naprawde nie ulatwiles sobie zycia nie ma co sie oszukiwac ,

wiadomo ze tez
wyszlo dobrze ale czy warto do wrobla strzelac z armaty

? tak samo jakby ktos pochodnych
uzywal do niektorych zadan mozna ale po co
13 maj 14:56
Dominik: nie widze tutaj zadnego "strzalu do wrobla z armaty". mialem uklad rownan, z ktorego wyliczylem
dwie potrzebne mi rzeczy: brakujacy bok i kosinus kata, ktory nastepnie zaminilem na sinus do
wzoru na pole.
13 maj 14:58
Use: @dominik mozliwe , ja natomiast najbardziej obawialem sie jednokladnosci ( łatwo jest w moim
przypadku o błąd ) a czy kula wpisana w stozek jest trodna, moze faktycznie nie jednak napewno
wiecej byloby liczenia jeszcze jakby wprowadzili jakies ciekawe zaleznosci z objetoscia czy
cuś albo kule wpisali w ostroslup , jednego czego jestem pewien to tezgo ze byloby to napeweno
trudniejsze zadanie od tego ktore sie pojawilo
13 maj 14:59
Use: @dominik jednak zgodzisz się chyba że tw pitagorasa jest najprostsze z mozliwych
13 maj 15:00
Dominik: obie metody sa proste i nie bylo sie w czym pomylic.
13 maj 15:01
Use: @Dominik w sumie, zależy to może też, od upodobań, jeden woli kotki, drugi woli pieski, ja
osobiście wole jak się tylko da korzystać z pitagorasa bo w tym przypadku naprawdę ciężko o
jakiś błąd
13 maj 15:04
Use: @Dominik a ustne masz juz za sobą

>>
13 maj 15:05
Dominik: tylko polski.
13 maj 15:55
Dziabong: Jakie wrażenia po ustnym polskim?
13 maj 17:02
Dominik: zdziwienie otrzymanym wynikiem.
13 maj 17:02
Use: ja sie troche stresuje tymi ustnymi ale mam nadzieje że to tylko strach ma wielkie oczy
13 maj 17:04
Dziabong: Pochwal się jakim.
13 maj 17:09
pigor: ... tak, w ogóle i szczególe, to no właśnie, ... też żre mnie ciekawość ..
13 maj 17:18
Dominik: 18/20.
13 maj 17:23
Dziabong: No to ładnie, gratulacje.
13 maj 21:21
sinusoidalny: Hej a wy w liceum technikum uczyliscie sie tylko z przedmiotów maturalnych czy ogolnie ?
13 maj 21:32
sinusoidalny: Kurczy ja tera będę miał na matura wszystko inaczej polski juz nie będzie taki łatwy
I jeszcze kto wie jaka będzie matma i fiza
13 maj 21:34
Cusack: polski ustny teoretycznie będziecie mieli trudniejszy
13 maj 21:36