matematykaszkolna.pl
Matura to jest jedna wielka Bzdura!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kipic: NA jakie wyniki liczycie i wogule zy cokolwiek bylo trudne sory ze nowy post a lew tamtym raczej ciezko by bylo sie doszukac jakby kazdy pisal bo wiele watkow z zadan jest TO NAJPROSTSZA MATURA Z JAKA SIE SPOTKALEM POWIEM SZCZERZE ZE JAK SIE ZACZYNALEM SZYKOWAC TO NAWET TAKICH ZADAN NIE TYKALEM! byla tak prosta ze babka sie smiala ze to podstawy niekiedy weicej trudnosci sprawialy az czasu braklo na wszystko nawet najgorsi matematycy jesli sie nauczyli schematow moga miec tyle co obeznani W ogole czy bylo tam zadanie ktore bylo trudne bo powiem szczerze mi czasu braklo na 1 prawie wszedzie zrobilem bledy w obliczeniach Ta matura w ogole nie sprawdzila wiedzy , jak tam byly zadania chyba ktore dla kielbachy byly zbyt oczywiste i ich nie zamieszczal i dlugie w cholere Przynajmniej u mnie z sali nikt nie yszedl przed czasem wszyscy do konca robili az kaali oddawac jak juz czas minal
10 maj 14:38
Kipic: MATURA TO BZDURA! i teraz jak nawet nie bedzie nigdy mozna powiedziec ze sie mialo trudna mature bo sie mialo najprostsza schematyczna
10 maj 14:39
Dominik: licze na 96−98%. banalna.
10 maj 14:42
Dominik: czasu uwazam, ze za duzo bylo − skonczylem po niecalych dwoch godzinach (o 10:50).
10 maj 14:43
Kipic: az za banalna zrobilem kupe bledow podczas obliczen , a wszytskie zadania wiedzialem jak zrobic emotka 0 wykorzystania wiedzy taka prawda matura spada na psy
10 maj 14:45
Technik: @Kipic zobaczymy co 20 maja emotka
10 maj 14:45
Technik: Ja tam nie pisałem emotka ale ciekawe czy jest możliwość za rok sobie podejść skoro teraz pisałem podstawę
10 maj 14:49
Use: z trapezem tez ( wiem podstawowa rzecz ale jednak w tym stresie i chyba niedowaiezaniu ze takie latwe zadanie nie zrobilem go )
10 maj 14:50
Use: ale prwada jest taka że faktycznie matura to gówno udowadnia jakbym mógł napisać teraz inny arkusz to bym napisał np na 100% , wszystko zależy od dnia, od nerwów i tak to jest kurwa emotka
10 maj 14:51
Kipic: @Use ja mam blad w prawie kazdym zadaniu i to nie typu ze liczylem nie to co trzeba, albo nie wiedzialem co liczyc i licylem niepotrzebne smieci , albo czy liczylem schematem poprostu bledy robilem np przy dodawaniu , mnozeniu albo
 a2 
zamienilem ze stresu wzor na pole podstawy w tym trojkacie napisalem

a wzor jest
 3 
inny i cale zadanie MAM PRZEZ TO ZA 0
10 maj 14:52
Use: ja tak samo w tym cosinusie przeciez kurwa wiem jak to obliczyc no ale widzisz zal pl
10 maj 14:54
Kipic: @Use wolabym juz trudniejszy zazwyczaj w trudnych zadaniach jest malo pisania tylko trzeab wieziec co pisac a tutaj lecisz normalni schematememotka Wogule nie wykorzystalem tej wiedzy co ie tyle czasu uczylem juz moglem wogule sie nie uczyc i to samo bym mial a moze i nawet lepiej bo bym se nie stresowal tylko podchodzil z luzem ze i tak sie nic nie uczylme wiec moge napisac nawet na 10 a jakbym zobaczyl ze taki banal to pewnie nie bylbym taki zestresowany jak teraz predzej ucieszonyemotka
10 maj 14:54
Kipic: @Use szczerze w tym arkuszu jedynie co nie umialem zrobic bez bicia to ciagow bo nigdy ich nie robilem a to kurde w obliczeniaxch sie walelm i zle mi wyszlo bo wystarczylo skorzystac z jednego wzoruemotka Uwazam ze ta matura bya zrobiona zeby wiecej uczni zdalo bo wedzy to napawde ona nie sprawdzila nie moge sie pogodzic z tym ze kiedys byly zadania ejscze na poziomie a to to w ogolec o mialo sprawdzicemotka
10 maj 14:56
Kipic: Szczerze plakac mi sie chce ze taka matura byla i leglem w tym co najlatwiejsze sie wydaje czyli w liczeniu . JAkby nie to ze jescze sa ustne i fiza to poszedlbym sie teraz porzadnie napic piwa wina i wszelkiego rodzaju innych substancji odurzajacych zeby zapomniec I jescze kurde z polaka chyba poprawke bede pisac no nieeeeeee!
10 maj 15:03
Use: a mi sie kurwa juz ustnych nawet nie chce zdawac po tej zjebanej majcy takie proste a tak spierdolic
10 maj 15:05
Technik: @Use ogarni trochę słownictwo emotka
10 maj 15:07
Use: technik nie wiesz jak to jest jak ci leszcze co mjajcy uczyli sie moze przez miesiac zajmia miejsce na studiach ( ja kułem do tej majcy rok czasu )emotka
10 maj 15:10
Kipic: @Use ja tezemotka ale 100 dniemotka i to prawie dzien w dzien i to takie zadaniaemotka
10 maj 15:11
Technik: Ja trochę dużej się uczyłem emotka ale mam nadzieję, że podstawę napisana na 90%.Masz 19−20 lat więc jesteś chyba już dorosłym człowiekiem to panuj nad emocjami emotka było minęło nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem...
10 maj 15:12
Use: ja z tego co patrze na odpowiedzi to dobrze mam zad 1,3,5,7,8,9,10,11,12 z czego nie wiem jak oni ocenią w zadaniu drugim ( żal) zadanie 3 zrobiłem do konca tylko pomylilem sie przy wyznaczeniu cosx, w zadaniu 6 musialem cos poknocic wyszedl mi dziwny zbiór roziwazac alke napisalem założenia itd wiec moze doatsen jakies punkty
10 maj 15:19
Kipic: macie gdzies jakis dobry arkusz
10 maj 15:22
10 maj 15:36
10 maj 15:39
Kipic: Ja jedynie w 100% mam dobrze 1, 4 6 7 8 12 w 2 zamienilem tylko wzory na pole podstawy a wysokoscia podstawy w trojkacie rownobocznym 9 nie zdazylem Reszte mam tak robiona zeby uzyskac wynik (nawet ciagi) taki jak trzeba ale po drodze w prawie kazdym polenilem blad ktory wplynal na wynik koncowy ale wszytsko bylo ta robione zeby poprawny otrzymac to nie liczac oczywiscie prawdopodobenstwa czy oni odejmuja calkiem wszystkeie punkty czy tylko 1 Bo tak jak pisze mam wsyztskie robione poprawnie jesli chodzi o kolejnosc ale potrafilem sie machnac np tu zapomniec dodac albo zle pomnozycemotka Wiecie czy urywaja max czy nie
10 maj 15:40
Dominik: tylko 1 mam zle, chyba. w czerwcu sie okaze.
10 maj 15:44
Kipic: @Dominik genialny wynik skoro w ledwo 2 h sie uwinales niemoge tego ogarnac jak to mozliwe bo ja non stop pisalem i to wszystko potrzebne i nie zdazylememotka
10 maj 15:47
Vizer: Wszystko zależy od klucza, co za ile punktów przyznają, czasem jest tak, że jak zrobi się rachunkowy błąd i z tym błędem dojdzie się do nawet niedobrego wyniku, a poprawnie wszystko metodologicznie zostało zrobione, to odejmują 1 punkt, jak zrobiłeś błąd w jakimś wzorze, to raczej więcej, w końcu masz tablice od tego by się nie pomylić, jak zupełnie błąd rzeczowy to maksa.
10 maj 15:48
PuRXUTM: Nie martw się Kipic ja też całe 3 godziny pisałem, i jeszcze mi czasu brakło emotka
Use: Dominik a jak myslisz za zadanie z funkcja kwadratowa jak robilem standardowo zalozenia Δ>0 i to drugie zalozenie rozdzielilem ze 6m<od czegos czesc wspolna 6m>=od czegos ( bo tak bylo w zdaniu mniej wiecej) rozwiazalem i mi wyszedl jakis dziwny wynik ze xnalez od 0 do 1 to dostane jakies punkty ( generalnie korzystalem tak jak nalezy z wzorow vieta i nawet napisalem ze korzystam tylko cos ise musialem gdzies pomylic ) Jak myslisz z tych 6 punktow ile moge dostac ?/
Dominik: nie mam pojecia, nie znam klucza. poszukaj podobnych zadan na starych maturach i porownaj z kluczem.
10 maj 15:49
Use: a gdzie sie wybierasz na studia >?
10 maj 15:51
Kipic: @Vizer bledow raczej rzeczowych nie mialem same rachunkowe bo tak jak mowie dojscie do odp po kolei no ale blad rachunkowy w miedzy czasie wiec skoro tak to jedynie w prawdopodobienstwie nie ma rachunkowych chyba bo tam inna stawka no mi niestety
 5 
wyslo za malo bo

emotka
 324 
a tak poza tym to 9 nie zdazylem ale jakies tam warunki zapisalem ale klucz bym musial dosytac wiec jesli tak to na kazdym innycm zadaniu po 1 punkcie to nie jet tak zle emotka
10 maj 15:52
Kipic: no wykatkowo sie machnalem w tym ze pomylilem wzory ale generalnie to doszedlem do tego ze
 1 
V=

Pp * H to to H opisalem za pomoca a i d wiec mialem jedyny blad to taki ze po
 3 
 a3 
podstawieniu pod wzor za Pp podstawilem przez pomylke

urwa mi cale zadanie czy to
 2 
jest rachunkowy
10 maj 15:54
Vizer: Za rachunkowe błędy jest mało ucinane, przeważnie po 1 punkcie, przeglądnij sobie klucze matur poprzednich to zobaczysz sobie jak to było.
10 maj 15:56
Mila: Obetną punkt za obliczenie pola trójkąta, to jest błąd rzeczowy, nie rozumiesz pojęcia pola, które wychodzi w jednostkach kwadratowych a u Ciebie w liniowych, w konsekwencji nie wiem jak postąpią z objętością. Dawałam wczoraj radę, aby sprawdzać wzory w tablicach. Mogą Ci tylko zaliczyć obliczenie H.
10 maj 16:05
Kipic: H dobrze polizylem ale wzory pomylilem ot cala filozofia a zreszta dzisaj to przezywam a kiedys sobie przypomne i bede sie z tego smiac ze najpostsza mature jaka mogla byc napisalem na 56 %emotka a trudniejsze zestay w krocej niz 2 h pisalem na wiecej loooooooooooooooooooooooool nawet z tej : z CKE tej niby najbardziej hardcorowej mialem grubo 70emotka
10 maj 16:08
Kipic: Ale dobrze ze kij ma dwa konce jak ktos sie kul tylko tych schematow co przydalyby sie na tej maturze to bedzie mial duzy problem na studiach hehe emotka Ja sie o tyle dobrze bo schematycznie nie kulem sie emotka wiec mysle ze na studiach lepiej cos zrozumiem emotka
10 maj 16:10
asdf: Kipic..jaki problem na studiach? przecież na studiach nie ma w ogole zastosowania matury rozszerzonej..(przynajmniej na pierwszym roku z takim czyms sie nie spotkalem)
11 maj 20:20
Dominik: Use, informatyka na MIM UW.
11 maj 22:48
byk: Ja jestem bardzo ciekaw co do zadania 2. z dowodem. Trapez równoramienny to też kwadrat i ciekawe czy zaliczą to zadanie komuś kto przeprowadził ten dowód na kwadracie (taki zadanie trwa wtedy góra 1 minutę). Moim zdaniem muszą zaliczyć, bo nie było np. rysunku do tego zadania, który pokazywałby jak ma wyglądać ten trapez.
11 maj 23:10
Dominik: powinni nie zaliczyc. udowodniles dla szczegolnego przypadku jakim jest kwadrat. a moze dla rownolegloboku nie zachodzi? nie pokazales tego.
11 maj 23:17
byk: To wobec tego dla każdego przypadku trzeba to rozpatrzeć, nie jest powiedziane dla jakiego przypadku trapezu równoramiennego trzeba przeprowadzić dowód. Nie sprecyzowali tego. P.S. Maturę pisałem rok temu emotka
11 maj 23:24
Dominik: czy ty czegos nie rozumiesz? trzeba sprawdzic dla najbardziej ogolnego przypadku, czyli czworokata o conajmniej dwoch rownoleglych bokach oraz dwoch innych rownej dlugosci.
11 maj 23:28
byk: Nie rozumiem, dlatego do tego zadania powinien być rysunek, żeby wiedzieć o jaki trapez równoramienny im chodzi. Matematyka to nauka ścisła a nie gdybanie.
11 maj 23:35
Basia: Święta logiko zlituj się nad nami ! Kwadrat jest trapezem równoramiennym, ale nie każdy trapez równoramienny jest kwadratem. W kwadracie przekątne przecinają się w połowie i pod kątem prostym. Czy w trapezie równoramiennym też ? Oczywiście nie. Coś co jest prawdą dla trapezu równoramiennego jest również prawdą dla kwadratu. Ale nie odwrotnie. Coś co jest prawdą dla kwadratu nie musi być prawdą dla trapezu równoramiennego.
11 maj 23:36
Dominik: masz udowodnic, ze zachodzi dla KAZDEGO trapezu rownoramiennego. teraz rozumiesz?
11 maj 23:36
Basia: Nie musi być żadnego rysunku. Chodzi im o dowolny trapez równoramienny.
11 maj 23:37
Mila: Asdf, na studiach potrzebne są wiadomości z matematyki, na niektórych w stopniu podstawowym, ale na ogół, jeśli jest matematyka to w zakresie rozszerzonym. Sam pracowałeś całe wakacje, aby uzupełnić swoje wiadomości.
11 maj 23:43
asdf: @Mila Nie moge ani zaprzeczyć, ani to potwierdzić − nie pamiętam (szczerze to pisze..) co robilem z matematyki. Teraz nawet nie widzę zastosowania roszerzenia, może troche trygonometria (wystaje nawet ponad zakres rozszerzony), ale to nie jest coś tak skomplikowanego, że z maturą podstawową (a tym bardziej rozszerzoną) sobie nie poradzi..oczywiście − przy zakresie podstawowym trzeba na początku troche nadgonić, ale nie zgodze się z Kipicem, że jak ktoś robił według schematow to będzie mieć gorzej...wszystkiego da się nauczyć.
12 maj 03:29
Ania: Chodzę do pierwszej klasy liceum. Czyli jeszcze wszystko mam przed sobą. Tutaj jest dużo ludzi którzy napisali maturę, może powiecie co zrobić aby dobrze zdać maturę Nie siedząc ciagle w domu emotka?
12 maj 06:05
Use: @adsf mnie sie sie wydaje ze tutaj nie chodzi o same schematy tylko chodzi o to czy ktos ktop robi schematami je ROZUMIE i to jest podstawowa sprawa. Kluczem do metamatyki jest zrozumienie bo dzieki temu czasem przy nieschematycznym zadaniu czlowiek troche pomysli i ju8z wie o co biega a jezeli ktos wykuje tylko schematy zadan ( a jak wiemy na tej tegorocznej maturze to byly tylko schematyczne zadania ) to wtedy zaczyna sie proble, i wiadomo nie ma co przesądzac jezeli osoba nawet ma wkute schematy zda dobrze mature i bedzie miala checi zeby to zrozumiec to nie ma rzeczy niemozliwych ( nie takich rzeczy sie studenci przed sesją potrafią nauczyc emotka )
12 maj 10:59
akante: Ania poprostu musisz pokochac matematyke !
12 maj 11:20
PW: Aniu, tyle że miłość bywa zaborcza. Może być tak, że pokochasz matematykę i już nie będziesz chciała innego.
12 maj 11:30
Use: @ania takie myslenie czesto jest zgubne ( rowniez powatarzalem sobie ciagle ze jeszcze mam czas )jednak jak chcesz do matury bpodejsc bez stresu to rozwiazuj zadania juz od dzisiaj co bedzie mialo duzo korzysci bedziesz miala piatke w szkle z matmy i mature tez zdasz bez stresu emotka
12 maj 11:31
Sinusoidalny: Strasznie tak słabo zdać maturę na która przygotowywales sie całe 3 lata. Co ma zrobić ktoś u kogo ambicja przerosła jego możliwości ? Może pójść do technikum ? Ja nie wiem czy jestem wystarczająco mądry na taka maturę roz z matmy. Czy 4 z matmy o czymś świadczy ? Umiem matme ale nie wiem czy wystarczająco
12 maj 11:32
Aga1.: Czwórka czwórce nie jest równa.
12 maj 11:37
Use: @sinusoidalny z doswiadczenia wiem ze to co jest w szkole to o niczym w zasadzie nie swiadczy bo w szkole robi sie jakis dzial np funkcje liniowe i sprawdzian, pozniej funkcje kwadratowe i sprawdzian, i czesto jest tak ze ktos sie uczy tak ze pozna funkcje liniowe, jednak do konca nie bedzie tego rozumial naopisze sprawdzian na 3 , bedzie sie cieszyl ze zaliczyl i juz o funcji liniowej zapomni... , trzeba miec swiadomosc ze dzialy matematyki się ze sobą łączą nie mozna umiec jednego a drugie sobie odpuscic. Dlatego jak chcesz w miare do matury ogarnąć temat to na początek zrób wszystkie zadania z tego forum staraj się zrozumieć teorie ( leć po koleji ) jak juz ogarniesz wszystko z tej strony to juz będziesz dużo umiał... Musisz tylko chcieć emotka
12 maj 11:38
Use: a jak masz problemy z elementarnymi rzeczami to polecam strone www.matemaks.pl
12 maj 11:39
Kipic: a na studiach jest kombinatoryka albo sie do czegos przydaje na matmie albo infie Bo ja narazie po tej maturze robie sobie przerwe tak zrypalem , ze nie moge se pozbierac , jak mozna bylo robic bledy podczas licznia wiedzac jak zadanie robic tak jakby ktos non stop kose mi podkladal 4m2−2m2 = −2m2 lol i bledny wynik i 0 punktow zazadanie albo odejma jeden za blad rachunkowy tylko ze wtedy co innego wychodziemotka W ogole funkcje logarytmiczne wymierne i wykladnicze sie na studiach przydaja czy nie albo czy pozwola mi chociaz bardziej zrozumiec bo jesli nie to , uznam przygotowania do matury za strate czasuemotka ( mam wrazenie ze jakbym sie do niej nie przygotowywal to i tak bym ja lepiej napsal niz napisalem bo bym podchodzil na luzie a nie na stresie ze tyle poswiecen i jeszcze moze byc marny wynik , a tak tyle czasu poszlo na trudne zadania a nie na te schematy w 2013emotka )
12 maj 11:43
Use: stary calki , pochodne liczy sie raczej z ze wszystkiego czyli funkcje jak najbardziej
12 maj 11:49
Kipic: to chociaz tyle dobra wiadomosc emotka ze nauka nie poszla na darmo
12 maj 11:54
Use: ogladalem na yt tego btypa co analizew tlumaczy to na poczatku przypominbal wszystkie funcje potegawe, kwadratowe, logarytmiczne, i wsio takze nauka nie poszla w las jezeli naprawde sie uczyles emotka
12 maj 11:56
Use: a jak tam kipic kiedy masz ustne ?
12 maj 11:57
Kipic: tyle dobrze ze kombinatoryki nie bedzie emotka czysta logika a potrafi zaskoczycemotka a ciagi sie przydaja
12 maj 11:57
Kipic: we wotrek angol i sroda polak boje sie strasznie ustnej z angola , niekiedy po polsku nie wiem jak odpowiedziec na pytanie, wiec nie mam obrazu c tlumaczxyc na angielski emotka chyba co chwile bedzie : Let me think Let me think itd emotka
12 maj 11:59
Use: ciągi jak najbardzioej na start bedziesz ogarnial granice ciagów zbieznosc ciagu twierdzenie o trzevh ciagach itd a jezeli chodzi o kombinatoryke to z tego co wiem to zalezy gdzie na studia pujdziesz bo np na matematyce stosowanej jest rozwiniety dosc gleboko rachunek prawdopodobienstwa z tego wzgledu ze ma szerokie zastosowanie o dziwo emotka
12 maj 11:59
Use: to zdasz mi relacje bo ja mam w czwartek i piatek emotka a umiesz juz prezentacje ja sie jeszcze nie uczylem xd
12 maj 12:00
Use: ja jeszcze do tego w czerwcu mam egzamin zawodowy i tez wypadaloby by go zdac zawsze to jakas opcja emotka
12 maj 12:01
Kipic: no nie wiem co jest na automatyce i robotyce ale oby tam nie bylo nic z kombinatoryki a skoro ciagi sa to bede sie musial ich nauczyc porzadnie do tej pory to tylko podstawowe zadania umialem robic chociaz na tej maturze umialem zrobic to zadanie ale sie walnalem w obliczeniu i mi zle wyniki wyszlyemotka
12 maj 12:02
Use: na maurze wystarczylo prosty uklad rownan zrobic emotka
Use: mi elegancko wyszlo
Kipic: @Use ja z polaka mam stabat mater nie potrafie sobie wyobrazic coni moga sie mnie pytac skoro w prezentacji mam all Masz wiecej czasu to fajnie ja mam dzien po dniu to jest bez sensuemotka
12 maj 12:03
Use: a co ty kipic konczyles liceum czy technikum
Use: ja tez dzien po dniu najpierw angol potem polak emotka
Kipic: no tak uklad byl latwy ale jak sie walniesz to chyba 1 punkt odejmuja tylko jako rachunkowy emotka
12 maj 12:04
Kipic: liceum emotka ale 1 i 2 liceum i polowe 3 przegralem na kompie i przekoksowalem emotka jak sobie przypomne jaki bylem glupi to az zal mi dupe sciska ze zamiast sie uczyc to sie opierdzielalem emotka
12 maj 12:05
Use: no nie wiem czy akurat w ciagach rachunkowy zaliczaja ( bo powinienes sprawdzic czy ciag sie zgadza tak mi sie zdaje choociaz ciezko powiedziec )
12 maj 12:06
Kipic: i o dziwo sie zgadzalemotka ale tylko sprawdzilem jako arytmetyczny a jakby msprawdzil jescze geometryczny to bym wiedzial ze gdzies sie walnalem i bym poprawilemotka
12 maj 12:07
Use: to kipic ja ci radze ty sie dobrze zastanow na jaką wode ty sie rzucasz po liceum to mozesz sie niezle zdziwic na technicznych studiach , ja skonczylem technikum elektryczne i powiem szczerze ze nie wiem czy bym chcial jeszcze 5 lat miec pracownie elektryczna na studia czxy jakies laboratia ( potem po cwieczeniu musisz robic sprawdozdania a jak nie wiesz co to znaczy sprawozdanie to ja ci powiem masz tabelki wpisujesz w nie wyniki z jakiegos tam cwiczenia czy tez badan pozniej rysujesz do tego wykresu wszystko ladnie opisujesz i najgorsza czesc WNIOSKI , rtakie masz pytania w tych wnioskach ze z cwiczenia ciezko jest takie wnioski szeroko pojete wysnuc wiec trzeba szukac w ksiazkach , w necie , powiem szczerze ze nie jest to przyjemne ja tak mialem przez 3 lata co tydzien pracownie i co tydzien sprawozdanie siedzialem nad tym nieraz do poznej nocy iratycja nieraz siegala zenitu jak oddajesz sprawozdanie a nauczyciel ci je TARGA bo jest cos nie tak , no coz tak czy siak zycze powodzenia emotka
12 maj 12:10
Kipic: @use czy ja wiem czy taka lipa bdzie na automatyce i robotyce wydzial elektryczny chyba bardzej na tych mechanicznych jest takie cos No ale w zasadzie 3 lata meki jakos moze da rade wytrzymac emotka
12 maj 12:12
Use: ps. jezeli myslisz ze sprawozdanie z cwiczenia robi sie w 2 h to ja ci powiem nie robi sie jezeli myslisz ze w 4h to ja cio powiem nie robi sie musisz z 6h siedziec nad tym gownem wiec naprawde zastanow sie dobrze bo na robotyce napowno bedziess mial jakies cwiczenia bo to wkoncu inzynierskie studia emotkaemotka
12 maj 12:12
Kipic: @Use to w zasadzie z twojej wypowiedzi wynika ze na zadne studia inzynierskie nie oplaca sie isc bo sa takie trudneemotka
12 maj 12:13
eZ: Use, poza rachunkiem prawdopodobienstwa czego jest jeszcze bardzo duzo na matematyce stosowanej? Bo wlasnie o niej myslalem. Wiem, ze wszystko trzeba umiec, ale z czego lepiej umiec wiecej? emotka
12 maj 12:14
Use: @kipic pujdziesz sie przekonasz nie bede cie straszyl ale ja bylem w technikum i wiem ze jest to przejebana sprawa to o studiach nawet nie chce myslec jak tam jest emotka no ale cóż nie wiesz jak to jest to się dowiesz emotka
12 maj 12:14
Use: @eZ ja tez sie wybieram na matme stosowana tylko nie wiem jak maturka mi poszla a ty jak myslisz ile % ? i gdzie sie wybierasz
12 maj 12:15
Kipic: @Use to Ty gdzie chcesz isc w takim razie
12 maj 12:15
Kipic: @Use akurat w tym roku matura trudna nie byla nie spradzila w zasadzie zadnej wiedzy , bo zadania byly schematyczne wiec nie ma co oceniac najlepiej walnac sobie jakas trudna z 2009 np roku i wtedy mozna spekulowac czy ktos jest znawca czy nie
12 maj 12:17
Use: @kipic nie o to chodzi tylko jezeli myslisz ze bedziesz studiowal z bananem na ustach i bedziesz mial duzo wolnego to sie zdziwisz , moge sie oczywiscie mylic ale zapewniam cie ze pracownia da ci popalic oj da emotka nieraz takie wnioski sa z cwiczeń ze sie mozna zajebac w zyciu bys tego nie wywnioskowal z cwiczenia a samo cwiczenie w szkole gdzie musisz podlaczyc uklad zrobic te wszystkie pomiary trwa z 3 albo 4 h wiec jest to masakra
12 maj 12:17
eZ: Politechnika Rzeszowska, bo tutaj mieszkam. Dostac sie powinienem, mimo, ze z matmy roz. bede mial chyba tylko kolo 40% [bylo by 55%, ale proste zadania, ktore wiedzialem jak zrobic, spieprzylem totalnie, a materialu rozszerzonego uczylem sie tylko 3 tyg].
12 maj 12:18
Use: Planuje isc na Mat stosowana na AGH emotka bo matma mnie kręci emotka i wole spedzac noce nad zadaniami niz nad sprawozdaniami z ktorych i tak pozniej gowno czlowiek zapamieta emotka
12 maj 12:18
Use: ja sie rok uczylem i tez zjebalem co zrobic takie zycie , ale mysle ze moze 80% bedzie
12 maj 12:20
eZ: No AGH to juz nie moje progi Zamierzam sie sporo uczyc, ale i tak nie wiem, czy dam rade. Ja w szkole praktycznie sie nigdy nie uczylem i za pierwszym razem jak zdawalem mature [rok temu] mialem z podstawy tylko 62%...Jakis czas pracowalem w sklepie i odechcialo mi sie takiego czegos, wiec jest teraz zapal do nauki. Zamierzam sie teraz przez cale 'wakacje' jeszcze uczyc − douczyc sie jeszcze tego, co powinienem juz dawno umiec i moze zaczac troche studyjnych oczywistosci − granice, pochodne, itd.
12 maj 12:21
Use: @ kipic tutaj masz przykladowe sprawozdanie ( takie cos jest co tydzien czyli laboratorium i to co tydzien trza oddawac ) http://w-4.glupoty.com/files/podstawy_automatyki_i_robotyki/sprawozdania/pair_sala_010.pdf
Kipic: Spieprzyc taka mature to malo powiedziane zwlaszcza ze byly chyba najprostsze zadania jakie mogly se znalezc . W zasadzie wolabym jaky bylo cos na myslenie a nie na duzo obliczen wtedy mniejsza szansa na blad rachunkowy po za tym ze pewniaka z bydgoszczy 2013 http://www.cke.edu.pl/images/stories/00000000000000002012_matura_czerw_2012/matematyka/pr_matematyka.pdf lepiej napisalem niz ta to rece mi opadaja . Nie mge tego zdzierzycemotka
Kipic: @Use ale skad ja bym mial wiedziec o takiej klasyfikacji przeiez ja 1 raz slysze ze jest w ogole jakas doglebna klasyfikacja robotowemotka No to lipa jak trezba takie cos robic
12 maj 12:24
eZ: Wy jeszcze chyba macie ustne tak? Denerwujecie sie?
12 maj 12:25
Kipic: a sry tamten link to inna matura chodzilo mi o tego pewniaka : http://pliki.pomorska.pl.s3.amazonaws.com/dokumenty/Matematyka_arkuszPR_2013.pdf
12 maj 12:26
eZ: Powiem Wam, ze jezeli chodzi wam tylko o zdanie ustnych, to nie ma co sie denerwowac, wystarczy, ze cos tam powiecie i komisja zobaczy, ze zalezy Wam na zdaniu. Nawet jakby mieli z Was wyciagac wiedze na te 30%
12 maj 12:27
Kipic: @ez ja sie strasznie denerwoje
12 maj 12:27
Kipic: @ez szkoda ze w angielski mtak nie ma i nie wiem za bardzo jak bede mial wyczarowywacodpowiezi koro po polsku bym nie wiedzialemotka
12 maj 12:28
Use: @kipic no masz podreczniki przeciez jestes inteligentny i potrafisz wyciagnac esencje ( bo nie mozesz przejebac ksiazki na sparwozdanie ) masz po prostu zrobic sprawozdanie mozesz sie podpierac i korzystac z podrecznikow ale nie mozesz przepisywac slowo w slowo poza tym w podrecznikach czesto jest to wszystko rozdupcone w kilku dziesiecu stronach wiec trzeba troche głuwkowac a jak bedzie upierdliwy profesor to naprawde jest masakra , ja ci mowie jakie ja mam doswiadczenia ze szkjoly i wiem ze mnie to wkurwialo nimilosiernie , nie ma jak sobiue zdanaie z majcy trzasnąc wszystko jest logiczne i gitarka a w takich roznych dziwnych technicznych konstrukcjach w jednej cos dziala tak a w innej juz inaczej i naprawde jest "dziwnie" no ale pujdziesz, zobaczysz, sie przekonasz , aj ci tylko mowie ze mnie to wkurwialo niemilosiernie a moze tobie bedzie sie podovbac ? taki cotygodniowy relaks przy robienu sprawozdania , twoj wybor emotka
12 maj 12:29
Kipic: A czy ciekawi was jak bedzie wygladac rozszerzenie w przyszlym roku czy bedzie latwiejsze czy trudniejsze Bo chyba juz latwijeszych pytan nie ma hahahhahahh ? ?
12 maj 12:29
Use: ja chyba bede pisal w przysz;ym roklu raz jeszcze tym razem bez stresu
12 maj 12:30
eZ: No tutaj akurat dobrze sie zastanowic, pomyslec, nawet 'po polsku' wpierw, co sie chce powiedziec, a pozniej to jakos przelozyc na angielski...ja akurat jedynie z angielskim nigdy nie mialem problemow [w tamtym roku juz rozszerzenie zdawalem po raz pierwszy i 89% bylo od razu]. Mysle, ze warto powtarzac sobie przerozne czasowniki, u nas np. nauczycielka na poczatku roku rozdala tez sporo slowek do nauczenia z roznych dziedzin odpowiadajacych dzialom, ktore sie przerabialo i przy ich poprawnym wykorzystaniu naprawde pozytywnie na ustnym patrzyli.
12 maj 12:30
Dominik: wbrew pozorom sporo osob uwaza, ze ta matura nie nalezala do najlatwiejszych.
12 maj 12:31
Kipic: Raz na tydzien 6 hemotka strata czasu silka z jednego dnia conajwyze bedzie odpadac no ale coz gdzie bym nie poszedl to tak czy inaczej lipa bedzie . nie ma sensu przechodzic z jednej skajnosci w druga
12 maj 12:32
eZ: @Dominik, łatwe to pojecie wzgledne emotka
12 maj 12:32
Use: @dominik moze my ludzie z forum mat−pisz jestesmy po prostu lepsiejsi emotka
12 maj 12:33
Kipic: @Dominik to jakie on iby chcieli inne zadania Mi sporo osob moze powiedziec ze nie mam 100% to co twierdze ze byla latwa tylko ze jakby zobaczyly moj arkusz to zauwazylyby bledy rachunkowe a nie liczenie tego co nie potrzeba albo schematyczna jazde . Przynajmniej ja uwazam ze byla za prosta nie skorzytsalem z wiedzy prawie w ogole . I zadne zadanie nie nie zagielo.
12 maj 12:35
Use: @kipic emotka to ty masz zamiar na automatyce na silke chodzic ? stary ty masz pewnie takie braki z technikum do tego z majcy tez nie jestes jakims geniuszem ( bo generalnie ludzie z liceow na studiach z majcy smigaja i na tym maja polu przewage natomiasdt ludzie z technikow bardziej rozumieja sparwe z fizyki , nie chodzi tu o jakies pierdoly w sensie ze zasady newtona czy cos tylko ogolnie np jak masz jakis silnik jak on sie zachowuje , to sa rzeczy bardziejk na wkucie i nauczenie na pamiec wiec mysle ze na poczatku to bedziesz duzo musial nadrobic , ale moge sie mylic emotka
12 maj 12:36
Use: Znasz moze chociaz prawo ohma, kirchofa
12 maj 12:37
Kipic: @Use pojde zobacze , narazie nie mam co mowic bo nie wiem . ale to co z matmy umiem wydaje mi sie ze spokojnie mi wystarczy zwlaszcza ze robilem sporo zadan do tej pory naprawde trudnyc ha mam zamiar jeszcze przekasic 2 zbiory kielbachy na wakacjach 5 miechow chyba wystarczy emotka I z fizy te tomy co mi Technik podal emotka
12 maj 12:38
Use: albo wiesz co to jest dioda ? i jak sie zachwouej ? tranzystor, trasoptor, tyrystor ? bramki logiczne ? takie podstawowe rzeczy ktore sie wynosi z technikum
12 maj 12:38
Kipic: Szczerze bez srawdzania na necie . ohma tak znam zas kirchoffa nie pamietam ale jakby muslyszal o on tam twierdzi lto pewnie by sobie przypomnial
12 maj 12:39
Use: fotodioda, fotorezystor, rezystor , kondensator, silnik asynchroniczny, silnik synchroniczny , pradnice , transformatory , uklady polaczen ( gwiazda , trojkąt) , ....itd itd itd....
12 maj 12:40
Kipic: tanzystor wiem dioda to oczywiste bramki logiczne to cos slyszalem
12 maj 12:40
Use: bramki logiczne jest to odzwierciedlenie logiki matematycznej na ukaldach scalonych, nie ma tylko implikacji ale koniunkcja, alternatywa jak najbardziej
12 maj 12:42
Kipic: rezystory wiem kondenstaor pradnca transformator to wiem na jakiej zasadzie dzialaja reszty nie wiem ukladow sie nie uczylem ale chyba wiem jak mniejwiecej o co w nim chodzi to chyba na jakiej zasadzie sie laczy na te sposoby
12 maj 12:42
Kipic: ale co tu duzo mowic trzeba sie bedzie ostro kuc emotka
12 maj 12:43
Use: stary ty po liceum naprawde nba takim kierunku jak robotyka bedziesz na poczatku uczyl sie bardzo duzo bo duzo rzeczy nie bedziesz wiedział pod tym wzgledem ludzie z technikum mają przewage bo to co na takim 1 roku studiow to jest praktycznbie powtórka z technikum
12 maj 12:43
Kipic: Ale jestem dobrej mysli emotka mysle ze jakos podolam
12 maj 12:44
Use: np silnik jak ma wyprowadzone zaciski ktore sa polaczone z uzwojeniami silnika ( wiesz chyba o co chodzi ) to laczysz to albo w gwiazde albo w trojkat czesto jest tak ze silnik duzej mocy uruchamia sie na dwa razy bo za 1 razem jest polaczony w gwiazde wtedy ma mniejsza moc ale pobiera mniej pradu i nie ma takiego uderzenia obciazenia do sieci jak juz sie rozchula to wtedy przekrecasz po raz drugi wtedy polaczxony jest w trojakt i dostaje takiego kopa ( stosuje sie to do rozruchu silnikow tzw przelacznik gwiazda trojakat bo jak bys od razu zalaczyl trokat to byloby mocne uderzenie pradu po prostu wyjebaloby ci korki w domu emotka i silnik by sie ostro grzal )
12 maj 12:47
Use: ale to do silnikow duzej mocy ja np przy cyrkulatce mam maly silniczek to od razu na trokacie jest emotka
12 maj 12:48
Use: dobrze jest tez wiedziec ze stan jałowy w trafo pobiera moc na przemagnesowywanie rdzenia wiec jak masz ladowarke do telefonu a tam w srodku jest maly transormatorek to jak masz to caly czas w gniazdu i nie podlaczony masz telefon to pobiera ci to prad emotka niewiele bo tam za miesiac chyba 5 zeta ale lepiej nie trzymac ladowarki non stop w gniazdku bo sie pierdoli ten transformatorek i pozniej ladowarka dajke gorszej jakosci prad po prostu emotka
12 maj 12:51
Kipic: no tak mam taki silnik na chacie . cyrkularke do ciecia drzewa i na zmijce do wrzucania zboza mam tez taki ze najpierw odpalam go na mnieijsza moc a potem na wieksza emotka
12 maj 12:52
Use: no emotka wlasnie to jest do ograniczenia pradu rozruchu emotka dlatego nie przekrecaj nigdy od razu dwa razy emotka
12 maj 12:53
Kipic: wiem wiem bo musze wtedy isc na chate i wlaczac korkiemotka
12 maj 12:55
Use: emotka aha czyli prubowales emotka
12 maj 12:56
Kipic: nie ze probowalem tylko nie raz spieszylem sie szybko to chcialem zrobic emotka
12 maj 12:57
Vizer: Na pierwszym roku, na większości kierunków technicznych, matma kosi studentów najbardziej, bo tempo wykładanych zagadnień jest bardzo szybkie. Dlatego na wakacjach nie ma co sobie zawracać głowę podstawami (czyli rozszerzona), tylko uczyć się dalej, czyli granice, rachunek różniczkowy, to Wam da lepszy start.
12 maj 13:04
Use: lepiej nie bo jakby nie zabezpieczenia ro zjebiesz silnik i tyle mozesz go po prostu przegrzac czy tez spalic bo jak wiesz z joulea− lenza cieplo wydzielane na zalezy glownie od kwadratu pradu jaki przez nie plynie wiec duze cieplo sie przegrzewa albo spali swoja drogą dlatego do przesylu energi na duze odleglosci stosuje sie wysokie napiecie a nie duzy prad bo jakby byl duzy prad to duze straty nba cieplo by rowniez byly emotka
12 maj 13:05
Use: cieplo wydzielane na przewodniku oczywiscie *
12 maj 13:06
ola z przedszkola: ja myślę że będę miał 100% z roz.z matmy a z podstawowej też 100%, nie wiem co jest w tych maturach takiego trudnego?!
12 maj 13:50
ola z przedszkola: 13:04 −Vizer ma rację.
12 maj 13:52
Sinusoidalny: Use chodzę do pierwszej klasy lo mat inf i uważam ze liceum lepiej przygotowuje Wszystkie rzeczy które zostały przez ciebie wymienione są w zasięgu mojej wiedzy którą nabralem Czytając rożne książki i artykuł w internecie ponieważ sie tym interesuje. Uważam ze umiejętności z matmy sa ważniejsze niż teoria z fizyki itd bo ja zawsze mozna sie nauczyć samemu w krótkim czasie . Miałem zawsze 5 z fizyki i wiem ze nauczanie sie takich rzeczy to nie problem kiedy lubisz przedmiot.
12 maj 14:04
eZ: @Vizer, a jakies rady co do materialow, jesli ktos chce sie juz zaczac tego uczyc? https://matematykaszkolna.pl/strona/3419.html http://matemaks.pl/granica-ciagu.php − to dobry poczatek? Czy moze warto juz zaopatrzyc sie w jakies fizyczne pozycje? Ja planuje matematyke stosowana, takze mysle, ze jeszcze dobrze bedzie sobie gruntownie douczyc sie z prawdopodobienstwa, nawet tego ze szkoly sredniej jeszcze.
12 maj 14:05
Sinusoidalny: Polać mu!
12 maj 14:06
Trivial: Ja tam mam dużo większe problemy z fizyką niż z matmą. To zależy od człowieka. emotka
12 maj 14:08
Vizer: Na tej stronie to są podstawowe zadanka, które na samym początku można przeglądnąć, najlepiej zaopatrzyć się w książkę krysickiego "analiza matematyczna", tam jest i teoria − łatwo i przystępnie opisana oraz dużo zadanek, fajną książką jest też skoczylasa "Analiza matematyczna − Definicje.Twierdzenia" − teoria, "analiza matematyczna − zadania i przykłady" − zadania z rozwiązaniami. Są to chyba najlepsze pozycje na start i w zasadzie na większości studiów wystarczą do końca. Dałem przykłady analizy matematycznej, która będzie najszerzej omawiana, ale w zależności od wybranego kierunku, będą inne elementy matematyki : algebra, statystyka, matematyka dyskretna etc.
12 maj 14:13
Sinusoidalny: Polecam chodzić na konkursy z fizyki motywuje do powtarzania i często (ja zawsze) Dowiadujesz sie nowych rzeczy. ja zapomniałem dlaczego balon z helem np podczas skrętu samochodem w prawo balon ucieka tez w prawo dzięki konkursie
12 maj 14:14
Vizer: Trivial, popieram w całej rozciągłości, fizyka to też był dla mnie koszmar, na szczęście już jej nie mam
12 maj 14:14
eZ: "analiza matematyczna − zadania i przykłady" To tez autorstwa Skoczylasa? Rozumiem tez, ze z tych pozycji mozna oczywiscie samodzielnie korzystac i do czasu studiowania zbudowac jakies podstawy z tego zakresu wiedzy?
12 maj 14:19
eZ: http://ksiegarniaolsztyn.w.interia.pl/gewert-i-skoczylas.html# To chyba obie te dwie niebieskie pozycje tutaj, zgadza sie?
12 maj 14:21
Vizer: Tak to te książeczki, ale jak nie chcesz kupować to na necie jest dużo pdfów, linków nie będę wstawiał, ale łatwo je znaleźć. Książki przystępnie napisane, więc wszystko idzie zrozumieć.
12 maj 14:41
eZ: Ok, dzieki wielkie za info, mysle, ze sie zaopatrze za kilka tygodni i zaczne nauke emotka
12 maj 14:42
Use: @sinusoidalny uwierz mi, że się mylisz nie powiem matematyka też jest ważna bo z matematyką studia przejdziesz ale nie opowiadaj mi głupot że liceum to to samo co technikum ... Skonczyłem technikum i powiem ci że nie było kolorowo same pracownie elektryczne ( ty zapewne nawet nie potrafiłbys prostego układu połączyć) i to nie jest tak że wychwalam technikum jednak naprawde jeżeli ty myślisz że w domu sobie coś poczytasz i nadrobisz to co ja np nauczyłem się w technikum przez 4 lata to się raczej grubo mylisz .... musiałbyś naprawde ostro kuć jednak pracowni leketrycznej w domu chyba nie powtórzysz i tu jest ten problem ...zresztą pujdziesz na studia to się przekonasz zazwyczaj jest tak że ci ludzie z liceów to smigają z majcy ale jak pujda na pracownie elektryczną na studiach to nie wiedza nawet co trzeba robic i jak to robić itd ... Najlepiej porozmawiaj z kims kto na takie studia chodzi , ja mam kilku znajomych a kazdy ci to potwierdzi ( zalezy tylko jaki ty poziom z tej maty prezentujesz bo jak tylko rozszerzony to po technikum tez na takim pulapie jestem wiec roznicy nie ma ) zreszta wszystko zweryfikuje ci życie ale jedyne czego jestem pewien to to ze nie nadrobisz tego co ja np. mialem w technikum w "dwa dni" to tyle ....emotka
12 maj 14:57
Trivial: Ja mam zajęcia na pracowni elektronicznej i jestem po liceum. Na początku rzeczywiście nie wiedziałem jak się co robi, ale od tego są studia żeby się dowiedzieć. emotka
12 maj 15:02
Use: @trivial no własnie o tym mówie , ale najgorsze jak ktoś uważą że po liceum na studiach będzie już miał lekko emotka
12 maj 15:08
asdf: @Use masz dziwne przekonanie, ze sie wywyższasz, bo skonczylem technikum. Na laboratoriach pokaza o co chodzi, a ja nie to mozesz zawolac prowadzącego, ktory wytlumaczy, oczywiscie nie od poczatku − bo pewna teorie trzeba miec, ale szczerze to i tak na zajecia przychodzisz z zerową praktyką − i oni to tez biorą pod uwage..więc nie strasz ludzi, ze laboratoria są takie zjebane, bo są fajne..sprawozdania moze nie należa do najciekawszych, ale same podlaczanie czegos do czegos, zeby to cos dzialalo sprawia satysfakcje i w gruncie rzeczy to przypomina ukladanie klockow lego, a nie jakis rygor na zajęciach.. Jak dotąd miałem laboratoria z fizyki, elektroniki, techniki cyfrowej i jeszcze rzadne z nich nie byly takie, ze nie lubialem na nie chodzic..
12 maj 15:11
Use: @asdf wcale się nie wywyższam, tylko denerwuje mnie to, że ludzie po liceum cieszą mordy i uważają się za chuj wie kogo , prawda jest taka że jak nie byłeś nigdy w technikum to się nie przekonasz jak to jest, a uwierz mi że przez 3 lata co tydzień oddawać sprawozdania to nie należy do przyjemności i nie wiem może ty jak dopiero zabawiłęś się tym na studiach to jest to dla ciebie nowośc i ciebie może takie coś cieszy ja osobiscie nienawidze pracowni elektrycznej z tego względu że mase czasu zajmuje robienie tych jebanych sprawozdań, no ale cóż ktoś kto skończył liceum co o tym może wiedzieć i też logiczną rzeczą jest że w liceum jest więcej czasu na nauke matematyki bo nie siedzisz po kilka godziń nad tymi sprawozdaniami ... moje subiektywne zdanie, ktoś może powiedzieć że w liceum są inne przedmioty w technikum też są , wiadomo wszystko ma swoje plusy i minusy pklusem liceów jest to że wczesniej się je kończy technikum to niestety tak jakby rok w plecy osobiscie teraz z perspektywy lat wybrałbym liceum bo wiem że miałbym dużo łatwiej żeby liceum skończyć i nie zajmować się np takimi głupimi sprawozdaniami które tyle nerwów potrafiły zjeść. Poza tym i tak utwierdzam się w przekonaniu że jednak lepszym inżynierem będzie ten który skonczył technikum i się przykładał bo jednak 7 lat będzie w temacie a nie tylko 3 ....takie moje subiektywne zdanie .. na poparcie w szkole miałę nauczycieli którzy konczyli technikum a pozniej studia i takich ktorzy konczyli liceum i [pozniej studia zgadnij ktorzy mieli wieksza wiedze ?emotka emotka
12 maj 15:23
Use: odnoszę się do tej wypowiedzi : "Use chodzę do pierwszej klasy lo mat inf i uważam ze liceum lepiej przygotowuje Wszystkie rzeczy które zostały przez ciebie wymienione są w zasięgu mojej wiedzy którą nabralem Czytając rożne książki i artykuł w internecie ponieważ sie tym interesuje. Uważam ze umiejętności z matmy sa ważniejsze niż teoria z fizyki itd bo ja zawsze mozna sie nauczyć samemu w krótkim czasie . Miałem zawsze 5 z fizyki i wiem ze nauczanie sie takich rzeczy to nie problem kiedy lubisz przedmiot." z tym nie mogę się ni chuja zgodzić, jak można w ogóle coś takiego stwierdzić emotka
12 maj 15:26
Trivial: Ja z tego co widzę mogę szczerze stwierdzić, że to, czy ktoś skończył liceum czy technikum nie ma na studiach większego znaczenia (z wyłączeniem roku pierwszego, gdzie chyba wszystko ma znaczenie. emotka)
12 maj 15:37
asdf: @Use skonczylem technikum i jednak wiem coś o tych sprawozdaniach, z resztą − jestem na studiach więc chyba mam o tyle większe doświadczenie od Ciebie, ze moge się z Tobą nie zgodzic..nie wpajaj ludziom, ze po liceum jest się nikim i ten kto mowi, ze na studiach bedzie latwo to Cie wkurwia...a mnie wkurwia to, ze jak komus sie wydaje, ze skoro skonczyl technikum to na pierwszym roku ma duzo lzej.. Nie prawda..zalezy na jakie przedmioty trafisz i mozesz miec nawet bardziej przesrane od tego po liceum. Moze z programowania puki co jestem leszcz, ale jednak mam tego technik informatyk i troszke wiedzy, więc moge smialo powiedziec, ze wiekszosc zeczy, ktore nauczylem sie w technikum pod względem przygotowania do tytułu informatyka są zbędne.. Zgadzam sie z Trivialem, ale na pierwszym roku nie wszystko ma znaczenie emotka
12 maj 15:49
Use: @asdf mam wrażenie że ta rozmowa nie ma sensu,nie wiem jak u ciebie było w tym technikum ale z tego co ja wiem od starszych roczników co kończyli studia na AGH, na PK to kazdy jeden podkreslal jedną rzecz, że to co było w technikum było rozwijane na studiach czyli material sie pokrywal wiec przerabiali wszystko to tylko w szerszym zakresie, do tego dochodzili jakieś nowości . Poza tym, mam również kolege który mature podstawową z matematyki napisał na 60% i o dziwo teraz na studiach ma stypendium naukowe emotka a również skończył technikum informatyczne wiec to też zależy od tego jak się kto przykłada . Poza tym panowie nie podniecajmy się tak tym wszystkim wiadomo że teraz mgr inzyneriow jest jak psów ludzie masowo kończą studia , więc nie jest to żaden wyczyn. Dawniej po technikum człowiek juz coś znaczył dzisiaj to praktycznie nic nie znaczy , w każdym domu jest przynajmniej jeden magister więc nie ma się też co tak podniecać... Troche nad tym ubolewam no ale co zrobić gonimy przecież europe w produkcji inzynierow .... liczą się statystyki emotka
12 maj 16:05
asdf: jak zaliczę ekonomie przynajmniej na 3 i analize na 5 to bede miec stypendium naukowe − a zdawalem jedynie mature podstawową z matematyki..jedyny przepis to nie robic sobie braków i robic tak dlugo az sie zrozumie..
12 maj 16:10
eZ: asdf, a jaki kierunek, jesli mozna sie wtracic?
12 maj 16:11
Use: @asdf sam widzisz jak to wygląda a który rok ? Jednak wydaje mi się że czas który przeznaczyłem na naukę do matury rozszerzonej nie pójdzie w las bo jednak umiejętności przekształacania wzorów i takiego myślenia się mi przydadzą i ułatwią zrozumienie analizy matematyczne emotka
12 maj 16:13
asdf: pierwszy, informatyka..ale tu nie o to chodzi, ze "bede miec te stypendium", tylko chcialem Tobie uswiadomic, ze nikt nie jest skazany na porazke, nawet gdy: − nie chodzil do technikum, − nie zdawal matury rozszerzonej (a do tej grupy naleze), juz nie bede pisac na ile zaliczylem analiza 1, bo bedzie, ze "juz sie tak nie cwaniakuj"..kazdy startuje z tego samego pułapu i większość ludzi pracujących na uczelni ma o Tobie takie zdanie: jesteś pierwszakiem, przyszedles tu sie uczyc, więc sie ucz − jak masz jakies pytania zapraszam na konsultacje. Tutaj nikt nie patrzy na studenta, ktory oblewa,np. egzamin: "ale biedak, poszukam moze jeszcze raz w jego obliczeniach, moze da sie naciągnąc" − tak jak to bylo w szkole sredniej, gdzie na sile nauczyciele czasem przepuszczali ucznia, wystarczy, ze wiedzial co to delta..
12 maj 16:22
asdf: i dalej bede sie tego trzymac, ze nie istotne jest nazwa szkoly do ktorej chodziles, jaki profil, czy liceum, czy technikum..kazdy zaczyna od zera.
12 maj 16:23
Trivial: asdf, dobrze wiemy na ile zdałeś egzamin. emotka
12 maj 16:26
asdf: @ja tylko napisałem to, czego mnie nauczyłeś.. emotka
12 maj 16:27
Use: na infe sie dostales bez rozszerzenia ? ciekawe gdzie ?
12 maj 16:29
asdf: tam gdzie ludzie mają zdrowe podejscie i od dawna uwazaja, ze matura z matematyki jest za prosta, zeby ja uwzgledniac..i nie jest to ostatnia, przed ostatnia, a chyba nawet jest w pierszej dziesiątce uczelni technicznych w Polsce (teraz nie wiem, rok temu sprawdzalem to byla − juz takie dane mnie nie interesują skoro tu jestem)
12 maj 16:36
asdf: o, sprawdzilem − jest..
12 maj 16:37
Use: to weź powiedź co za uczelnia bo sam teraz stoje przed wyborem studiów i chciałbym rozpatrzyć różne warianty
12 maj 16:38
Use: też uważam że jest prosta nawet rozszerzona jest banalna , jednak stres robi swoje i można się ładnie wyłożyć nawet na najprostszym zadaniu.... Teraz będzie nowy rozdział i nowa matematyka emotka
12 maj 16:40
asdf: po co? tu nie ma takich kierunkow jak matematyka stosowana, jedynie: − nanotechnologia − informatyka − mechatronika − budownictwo − automatyka i robotyka − chemia stosowana czy jakos tak − ekonomia
12 maj 16:40
Use: @asdf ale wiesz jeszcze tak do końca się nie określam że akurat matme będę studiował chciałbym ale mogę się nie dostać więc te kierunki ktore podales tez sa kuszące np takie budownictwo . A poza tym dlaczego nie chcesz powiedzieć na jakiej uczelni studiujesz ? Tajemnica jakas czy co emotka Trivial na AGH studiuje i nie robi z tego tajemnicy żadnej emotka
12 maj 16:44
12 maj 16:44
Kipic: na tym forum przebywajac ponad 100 dni wywnioskowalem ze jest okolo 10 studentow ktorzy non stop tutaj sa moze max 12 to powiedzcie mi gdzie do " " jest reszta studentow ktorzy tutaj w ogole nie wchodza jak oni rozumieja calki i nne duperele bo jak tak niekiedy czzytam i nie chodzi mi o ten post , to ze studia sa mega trudne nie dla glabow no ale bez jaj moglbym podac minimum 10 ktorzy byli mega glabami w porownaniu do Pro znawcow z tego forum i jakos pokonczyli politechniki emotka To taka moja sugestia osoby przygladajacej sie studentom emotka
12 maj 17:09
Use: tak moze nie na temat ale czytalem ze na juwenaliach studentow AGH potraktowano nozem.... masakra kurwa idziesz na studia i moga cie zajebać porażka ...
12 maj 17:14
Use: ja tam jednak chcialbym umrzec naturalna śmiercią emotka niz zginąć z rąk jakichś pojebów zadzgany nożem , porażka w chuj ( sory za wulgary ale jak sie człowiek takich rzeczy dowiaduje to aż sie gotuje )
12 maj 17:16
Dominik: przystopuj troche z takim slownictwem.
12 maj 17:20
Kipic: @Use Takiemu nozownikowi jak juz wywalisz noz to koniec z nim , ja bym takiemu najchetniej polamal rece emotka Zazwyczaj osoby znizajace sie do brania kosy sa zwyklymi ciotami jak ida na bezbronnego wiedzac ze nie jest na to przygotowany .
12 maj 17:23
Kipic: @Use dlatego jest powiedzenie : cyt " prawdziwy mezczyzna nosi zawsze scyzoryk przy sobie" Tylko wiesz jak masz duza kose to masz przewage emotka
12 maj 17:26
Use: @dominik to nie jest forum radia maryja wiec spoko emotka poza tym wiesz kipic latwo powiedziec ale jak bys widzial kolesia co izie na ciebie z nozem i mial swiadomosc ze mozesz zginac to inaczej bys spiewal
12 maj 17:28
Dominik: racja, nie jest to forum radia maryja, ale chyba widzisz, ze drastycznie odstajesz od reszty klnac w prawie kazdym poscie. nie jestem pierwsza osoba, ktora zwraca ci uwage.
12 maj 17:30
Kipic: @Use dlatego trzeba chodzic na silke cwiczyc sztuki walki itp . A jesli chcesz isc na darmola to wystarczy mala buteleczka gazu lzawiacego albo jesli jestes juz naprawde zle nastawiony na osobe ktora chce cie zranic to bierzesz pojemnik z kwasem solnym ale tym o najwiekszym stezeniu co wszytsko zzera emotka
12 maj 17:31
:F: Technikum sie zeszło ...
12 maj 23:36
Cusack: jak czytam wypowiedzi niektórych to mam wrażenie że są absolwentami − ale gimnazjum, nie szkoły średniej emotka
12 maj 23:38
Licealista_Theosh: @Cusack tak też bywa emotka Pytanie do studentów. Czy to prawda, że żeby dostać się na studia trzeba zaliczyć matury z deklarowanych przedmiotów na minimalnie 95%? Nam babki w szkole tak wciskają i każą się samemu uczyć dodatkowo, ale mam wrażenie, że one tak mówią, żebyśmy się sami uczyli a one miały mniej do roboty...
12 maj 23:44
Cusack: emotka
12 maj 23:46
sinusoidalny: Gahahahaahahaha
12 maj 23:48
Mateusz: Licealista czystą bzdure wam wciskają no chyba ze chcesz sie dostac na studia typu psychologia albo na medycyne wtedy musisz wysoko zdac zeby moc konkurować
13 maj 09:24
Dominik: ja na informatyke potrzebuje takiego wyniku z matematyki rozszerzonej, wiec troche w tym prawdy jest. ale raczej w wypadku prestizowych kierunkow.
13 maj 12:17
Mateusz: @ Dominik A gdzie kandydujesz na informatyke?
13 maj 13:25
Dominik: MIM UW.
13 maj 13:49
Mateusz: Aaa no to co innego emotka
13 maj 14:07
Use: @Dominik to wcale nie jest jakiś cudowny wynik ( bo sam przyznaj, że matematyka w tym roku była prosta ) tym bardziej jeżeli ktoś się od razu nastawia na taki kierunek i wie że musi dobrze wypaść na maturze i rozwiązuje tysiące zadań, to sam przyznaj, że nie jest to niemożliwe a wręcz bardzo prawdopodobne, byle tylko się nie pomylić w obliczeniach i wszystko powolutku liczyć i sprawdzać. Sam po sobie wiesz , że skonczyles chyba pisac w niecałe 2 h jeśli mnie pamięć nie myli emotka Mimo wszystko szacun emotka
13 maj 14:32
Dominik: oczywiscie, ze nie jest to nic cudownego. matura byla prosta, jak wszystkie od paru lat. za rok tez bedzie banalna. jak sie ktos uczyl i wiedzial co robi, to pisal niemal bezblednie. przygotowalem sie na o wiele trudniejsze zadania, a gdy zobaczylem te to rozwiazywalem je z usmiechem na twarzy. emotka
13 maj 14:35
Use: @dominik dokładnie ja też się przygotowałem na o wiele trudniejsze zadania , myslalem że będzie coś z jednokładności ( a nie wiem jak wg ciebie ale wg mnie jednokładność jest już wiekszym orzechem do zgryzienia ) albo liczyłem na jakiś układ równan z parametrem gdzie trzeba sie wykazać metodą wyznaczników, ze stereometrii myslalem ze tez bedzie cos bardziej na myslenie jakaś kula wpisana w stozek ale sie pomylilem , wystarczylo z podobienstwa trojaktow i z wysokosci trojkata rownobocznego wszystko wyliczyc, nie trzeba bylo tw. cosinowsow ani sinosow w zadnym zadaniu , wektorow tez nie bylo wiec wydaje mi sie ze naprawde matura byla prosta, ale nie obylo sie bez błedów w moim przypadku ///emotka .... no nic takie życie
13 maj 14:42
Prosiałke: A ja to chciałbym podziękować wszystkim tym, którzy mi pomagali przygotować się do matury. Min. Dominik, asdf, Eta, julka i parę innych osób. emotka Gdyby nie wasza pomoc i cierpliwość to kiepsko mi by poszła. A tak na pewno ponad 60% będzie. Choć liczę na więcej w granicach 70−80. emotka Dozgonne bóg zapłać. emotka
13 maj 14:45
Dziabong: @Use Co do twierdzenia cosinusów, to ja zrobiłem zadanie z trójkątem właśnie tym twierdzeniem. Wiem, że to wiele trudniejszy, czasochłonny i możliwy do pomyłki sposób ale tak jakoś mi podpasowało.
13 maj 14:47
Use: @dziabong to jest wlasnie najgorsze jak sobie czlowiek sam potrafi zycie utrudnic emotka
13 maj 14:49
Use: tez na poczatku pachnialo mi twierdzeniem cosinosow ale na moje oko za malo danych bylo bo nie bylo zadnego kąta, chwile pomyslalem i dostrzeglem ten trojkat rownoramienny emotka
13 maj 14:50
Dziabong: Czy ja wiem czy tak utrudnić, zrobiłem wszystko dobrze i wyszło. Każdy sposób prowadzący do poprawnego rozwiązania jest dobry
13 maj 14:50
Dziabong: Ja od razu zauważyłem trójkąt równoramienny i potem tak pomyślałem, żeby użyć twierdzenia cosinusów do tego trójkąta i całego trójkąta ABC bo są takie same kąty.
13 maj 14:52
Dominik: co do tej czasochlonnosci metody z tw cosinusow... ja tak zrobilem. uklad rozwiazywal sie w chwile metoda przeciwnych wspolczynnikow (otrzymalem rownanie 7x2 = 63). takze spieralbym sie. a jesli checie zrobic to zadanie najszybciej to polecam zaznajomic sie z twiedzeniem stewarta. jest to wlasciwie uproszczona metoda uzycia dwoch twierdzen cosinusow. a czy jednokladnosc lub kula wpisana w stozek sa trudne... spieralbym sie. jednokladnosc to najprostsze uzycie wektorow i znajomosc pojecia skali, a kula wpisana w stozek ogranicza sie do okregu wpisanego (kola wielkiego) w trojkat (przekroj osiowy stozka).
13 maj 14:55
Use: a ja natomiast uzylem twierdzenia pitagorasa podwojnie emotka z tym coxinusem naprawde nie ulatwiles sobie zycia nie ma co sie oszukiwac , emotka wiadomo ze tez wyszlo dobrze ale czy warto do wrobla strzelac z armaty? tak samo jakby ktos pochodnych uzywal do niektorych zadan mozna ale po co emotka
13 maj 14:56
Dominik: nie widze tutaj zadnego "strzalu do wrobla z armaty". mialem uklad rownan, z ktorego wyliczylem dwie potrzebne mi rzeczy: brakujacy bok i kosinus kata, ktory nastepnie zaminilem na sinus do wzoru na pole.
13 maj 14:58
Use: @dominik mozliwe , ja natomiast najbardziej obawialem sie jednokladnosci ( łatwo jest w moim przypadku o błąd ) a czy kula wpisana w stozek jest trodna, moze faktycznie nie jednak napewno wiecej byloby liczenia jeszcze jakby wprowadzili jakies ciekawe zaleznosci z objetoscia czy cuś albo kule wpisali w ostroslup , jednego czego jestem pewien to tezgo ze byloby to napeweno trudniejsze zadanie od tego ktore sie pojawilo emotka
13 maj 14:59
Use: @dominik jednak zgodzisz się chyba że tw pitagorasa jest najprostsze z mozliwych emotka
13 maj 15:00
Dominik: obie metody sa proste i nie bylo sie w czym pomylic.
13 maj 15:01
Use: @Dominik w sumie, zależy to może też, od upodobań, jeden woli kotki, drugi woli pieski, ja osobiście wole jak się tylko da korzystać z pitagorasa bo w tym przypadku naprawdę ciężko o jakiś błąd emotka
13 maj 15:04
Use: @Dominik a ustne masz juz za sobą >>
13 maj 15:05
Dominik: tylko polski.
13 maj 15:55
Dziabong: Jakie wrażenia po ustnym polskim?
13 maj 17:02
Dominik: zdziwienie otrzymanym wynikiem.
13 maj 17:02
Use: ja sie troche stresuje tymi ustnymi ale mam nadzieje że to tylko strach ma wielkie oczy emotka
13 maj 17:04
Dziabong: Pochwal się jakim.
13 maj 17:09
pigor: ... tak, w ogóle i szczególe, to no właśnie, ... też żre mnie ciekawość .. emotka
13 maj 17:18
Dominik: 18/20.
13 maj 17:23
Dziabong: No to ładnie, gratulacje.
13 maj 21:21
sinusoidalny: Hej a wy w liceum technikum uczyliscie sie tylko z przedmiotów maturalnych czy ogolnie ?
13 maj 21:32
sinusoidalny: Kurczy ja tera będę miał na matura wszystko inaczej polski juz nie będzie taki łatwy I jeszcze kto wie jaka będzie matma i fiza
13 maj 21:34
Cusack: polski ustny teoretycznie będziecie mieli trudniejszy emotka
13 maj 21:36