SZYBKA POMOC !!!!!!!! FUKNCJE WIELU ZMIENNYCH !!
Kryspin: Witam mam problem mógł by ktoś kro po krok po kroku wytłumaczyć mi jak rozwiązać tę
nierówność?! i obliczyć wszystkie możliwe niewiadome. Z góry serdecznie dziękuje.
3x2+3y2−6x=0
6xy−6y=0
10 maj 16:00
Krzysiek: z drugiego równania masz:
6y(x−1)=0
czyli y=0 lub x=1
dla y=0
w pierwszym równaniu otrzymujesz
3x2−6x=0 czyli 3x(x−2)=0
x=0 lub x=2
zatem pary liczb (0,0) i (2,0) spełniają ten układ równań
dla x=1
...
...
i jakoś nie widze tu nierówności
10 maj 16:07
pigor: ....,
1) krzywa
3x2+3y2−6x=0 / :3 ⇔ x
2−2x+1+ y
2 = 1 ⇔
(x−1)2+y2=1 − okrąg
o środku w S=(1,0) i promieniu r=1 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) krzywa
6xy−6y / :6 ⇔ xy−y= 0 ⇔ y(x−1)=0 ⇔
y=0 ∨
x=1 − suma dwóch
prostych − prostej zawartej w osi Ox
y=0 i prostej prostopadłej do niej
x=1
10 maj 16:13
pigor: ...i ty studiujesz

, a nie potrafisz sformułować prostego pytania

mój drogi, więc lepiej nie zdaj tego np. kolosa, bo ten kraj nie potrzebuje
takich ludzi z tytułem mgr
10 maj 16:19
marek: 3x2+3y2−6x=6xy−6y
x2−2x+y2+2y−2xy=0 xy=y x=1
1−2+y2=0
y2=1
y=1 lub −1
x=1
10 maj 16:22
Kryspin: pigor czlowiek sie przejezyczyl a ty odrazu wielka afere robisz ,brak slow....
10 maj 16:32
pigor: ... o jakiej aferze ty mówisz kolego

, bo ja mówię po prostu o głupocie studiującego i
tyle
10 maj 16:44