pochodna drugiego rzędu
Izabelina: Witam, bardzo proszę o pomoc

Polecenie jest następujące:
Oblicz pochodną drugiego rzędu z funkcji:
y=(x
2+1)
3
10 maj 22:31
Ajtek:
Pierwszą pochodną policzyłaś?
10 maj 22:34
Izabelina: Wg mnie pierwsza pochodna to (x2+1)3 * ln(x2+1) * 2x
10 maj 22:36
Ajtek:
A skąd ln....
10 maj 22:36
Klara:
10 maj 22:37
Klara:
Z Księżyca
10 maj 22:37
Ajtek:
Masz funkcję postaci:
y=u3, gdzie u=x2+1
pochodna:
y'=3*u3−1*u'
Licz!
10 maj 22:38
Izabelina: No chyba nie, skoro wzór na pochodną z (ax) to ax*lna
10 maj 22:40
Izabelina: Sorry, już wiem wszystko, pomyliłam wzory.
10 maj 22:42
Ajtek:
No właśnie

.
10 maj 22:43
Tadeusz:
.. w tym przykładzie łatwiej przekształcić funkcję .... później prościej −

y=x
6+3x
4+3x
2+1
y'=6x
5+12x
3+6x
y''=30X
4+36x
2+6
10 maj 22:43
Bogdan:
i to jest efekt łatwych matur
10 maj 22:45
Ajtek:
Tadeusz można, ale nie zawsze jest łatwiej przekształcać

.
10 maj 22:45
Ajtek:
Witaj
Bogdan 
.
10 maj 22:46
Tadeusz:
...
Ajtek ... napisałem ... "w tym przykładzie" ... −
10 maj 22:46
Klara:

dla
Bogdana za słuszną uwagę
10 maj 22:47
Ajtek:
Cześć
Mila 
.
10 maj 22:48
Ajtek:
Tadeusz, te przykłady są po to wg mnie, aby uzywać wzorów na pochodne funkcji złożonych.
Żeby przećwiczyć to.
10 maj 22:49
Tadeusz:
... spierać się nie będę ... ale chyba nie całkiem masz rację −

Po to uczymy się matematyki ... aby zadanka kminić najprostszą ścieżką −
10 maj 22:51
Izabelina: Pozdrawiam wszystkich, którzy uważają się za geniuszy i lepszych od innych.
Jeśli myslicie, że człowiek popełniając 1 błąd jest idiotą, to chyba sami o sobie powinniście
tak myśleć. Naprawdę wielkie halo, że pomyliłam wzór na pochodną ax z wzorem xn
Gdy zauważyłam swój błąd to sama rozwiązałam ten przykład podobnie jak wiele innych,
trudniejszych.
y'=(x2+1)3=3(x2+1)2 *2x
y'=3(x4+2x2+1)*2x=6x(x4+2x2+1)
y'=6x5+12x3+6x
y''=30x4+36x2+6
A swoje kompleksy leczcie gdzieś indziej!
10 maj 22:55
Ajtek:
No tak, ale nie zwsze to się tak łatwo da zrobić, np.
| | 1−2x | |
oblicz pochodną y=sin3√ |
| |
| | x | |
Bez pochodnych złożonych nie policzysz. Upraszczasz sobie pochodną złożoną to się męcz.
10 maj 23:00
Ajtek:
Nie ma za co
Izalelina 
.
10 maj 23:01
Tadeusz:
... chyba jednak ta Izabelina ma rację ...
Ajtek ... TY na siłę chcesz kogoś przekonywać do tego co sobie założyłeś ...
Człeku ... był prosty przykład do rozwiązania ... a nie propedeutyka ...
10 maj 23:04
Ajtek:
Przepraszam, że chciałem pomóc

.
10 maj 23:05
Izabelina: Ajtek, to co napisałam nie było skierowane do Ciebie, tylko do Bogdana, który od razu rzuca
tekstami "to jest efekt łatwych matur". Za niedługo to strach będzie się tutaj o cokolwiek
spytać, żeby nie zostać obrażonym.
10 maj 23:08
Izabelina: Klarę również pozdrawiam!
10 maj 23:09
Klara:
10 maj 23:11
Ajtek:
Izabelina, ale Bogdan ma, niestety, rację. I nie pisał tego pod Twoim adresem,
napisał ogólnie.
10 maj 23:12
ble ... ble ...:
ogólnie to mógłby napisać w "Trybunie Ludu" a nie pod Jej postem ...
Wywyższanie się poprzez poniżanie innych to balsam dla jego duszy i czyni to nie pierwszy raz.
Ten typ tak po prostu ma.
10 maj 23:25
Ajtek:
Co nie zmienia faktu, iż ma rację. Razj eszcze dodam, niestety ma rację. Czy się wywyższa

NIe. WIlwe razy na forum dyskytowaliśmy o matematyce i poziomie nauczania tego przedmiotu w
szkole średniej, czy podstawy programowej. Tutaj jest problem.
10 maj 23:28
pigor: ...., o czym tu mowa, kto tu kogo obraża, w każdym razie na pewno nie
on,
który powiedział prawdę, a jeśli już to...

niestety "obrażona" Pani
Iza ...na i tyle
.
11 maj 00:34
ble ... ble ...:
... gwardia przybocznych klakierów ... kto jeszcze

?
Tak was zabolała PRAWDA

? Słusznie zauważyła, że niektórzy leczą tu swoje problemy
− problemy ze sobą.
11 maj 09:04
Krzysiek : Sluchaj. Pomiedzy zwroceniem komus slusznej uwagi a obrazaniem jest spora roznica .
Docenisz to kiedy pojdziesz do pracy i kiedy szef powie CI ze sie nie nadajesz ze jestes glab
, jakich teraz studntow wypuszczaja uczelnie .Do tego ze jesli sobie nie dajesz rady to prosze
zmienic prace. Nie chce mi sie szukac postow gdzie wlasnie obrazano np. Artura z Miasta
neptuna dlatego ze nie rozwiazal calego zadania tylko podal szkic rozwiazania .Gdzie nawet
grozono . Dotyczy to nir tylko jego ale wielu innch . Kazdy ma prawo sie pomylic ale to nie
znaczy ze od razu pisze o innych ze sa idioci .
Wiec tak . jesli jestescie nie przygotowani na krytyke to radze sie juz przygotowywac zeby
potem nie czuc sie rozczarowanym .
Co do matur to
Bogdan ma racje . Co roku konkurs . Czy matura w tym roku bedzie
latwiejsza od poprzedniego ? Zazwyczaj tak jest
Teraz ble ble co do prawdy. Prawdda lezy zawsze po srodku . Poza tym sa trzy rodzaje prawd
Jest prawda ,jest tylko przwda i jest go....no prawda . Tak ze szastaj tak nia . Pozdrawiam

.
11 maj 09:48
Use:
11 maj 09:57
Use: Wtrącę również swoje pięć groszy. Moim zdaniem tego typu dewagacje nie mają najmniejszego
sensu, bo proszę zwrócić uwagę na to, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.Taki np
bogdan, wg jakiegoś doktora nauk matematycznych ( takiego np jakim był Banach ) będzie
względem niego miał małą wiedzę i przez doktora może zostać uznany za człowieka który tak
naprawdę mało wie o matematyce.Idąc tym tropem tak samo bogdan może mieć zdanie o kimś.Z
drugiej strony też, apropo tego przykładu to zastanówcie się, czy warto do wróbla strzelać z
armaty

? Jeżeli da się zrobić prościej zadanie, to w czym problem

?Poza tym, myślę że
ludzie powinni mieć na uwadze takie fakty jak DOŚWIADCZENIE trudno żeby osoba, dla której
matematyka to chleb powszedni nie miała doświadczenia. Tak jest ze wszystkim jeżeli ktoś
pracuje z czymś x lat to ma już wprawę.
A jeżeli chodzi o maturę podstawową to się zgadzam, poziom jest naprawdę żenujący, ale o
rozszerzonej już bym tego nie powiedział bo ( dla mnie np była prosta,bo nie używałem
większości wiedzy którą posiadam ale mimo to w stresie zrobiłem kilka błędów, co zrobić).
I na marginesie to wszystkiego praktycznie uczyłem się sam, w szkole za przeproszeniem Mgr
matematyki GÓWNO nas nauczył z rozszerzenia więc ja się pytam z kim tutaj jest problem

Do
nauki chęci mam, czasem brakuje mi tego żeby ktoś wytłumaczył dlaczego tak a nie inaczej , no
ale .
Dlatego nie mówcie o niskim poziomie matur mówcie o tym że matura jest dostwosowana do poziomu
nauczania nad czym oczywiście ubolewam.
Dziekuję, skończyłem
11 maj 10:10
ble ... ble ...:
... podwiń
Krzysiu ogonek i niech szef jeździ po tobie

!
Tyle tylko, ze część ludzi (niestety coraz mniejsza) posiada GODNOŚĆ
To jest to czego ty nigdy nie zrozumiesz.
Cenię Ją za to, że zareagowała i nie pozwoliła na obrażanie.
O poziomie matur decydują nie uczniowie a szeroko rozumiani "nauczyciele"
To oni decydują o platformie programowej ... to im w szkołach "przestało się chcieć"
uczyć matematyki

! Jeśli dla ciebie są różne prawdy ... to kul się dalej... może jakoś
doczołgasz się do emerytury. Oczywiście jeśli wcześniej szef cię nie zniszczy.
ŻENADA.
11 maj 10:12
Krzysiek : Pogadamy jak pojdziesz do pracy czy bedziesz taki kozak. Nawet jak zalozysz swoj inters i
bedziesz sobie szefem i bedziesz zatrudnial pracownikow to sie skulisz bo urzad skarbowy i
ZUS Cie wykonczy. Wiem to po sobie bo mialem i zrezygnowalem . W momencie przemian tez bylem
optymista ale szybko zostalem sprowadzony na ziemie i pokazano mi miejsce w szeregu. NO chyba
ze wyjedziesz
Ja mam akuratnie dobra prace , do emerytury sie jakos doczagam ,bo brakuje mi 12 lat tak by
bylo 10 no ale podniesli do 67 . CO do godnosci to sobie ja schowasz w kieszen jesli nie
bedziesz mial co wlozyc do garnka i dzieci beda plakac i zona bedzie Cie napierdalac . CO do
poziomu sie nie wypowiadam bo szkoda
11 maj 10:30
Krzysiek : Daj Boze zeby to sie zmienilo jak najszybciej czego i Tobie zycze
11 maj 10:33
Use: @krzysiek co do twoich opini to mam tylko jedno do powiedzenia, tyle pokoleń juz było przed
nami że nie ma co soę łudzić że taki czy taki człowiek zostanie przez życie potraktowany. Tak
było od zawsze , jednak ja po przeczuytaniu np takiego "innego świata" grudzinskiego i
borowskiego opowiadan albo medalionow zofii nałkowskiej inaczej patrze na swiat i powiem ci,
ze nie ma czegos takiego ze nie ma poracy i ze ktos toba bedzie pomiatał , ludzie przez swoją
głupote tak myślą podam ci przykłąd.
Ludzie ktorzy pracują w Tesco i są źle traktowani myślą sobie tak " jak odejdę to przyjdzie
ktoś inny na moje miejsce " a ja uważam że to gówno prawda bo jakby nagle wszyscy sprzedawcy
powiedzieli " pierdole taką robote za takie pieniądzie sprzedawaj se sam " to automatycznie
tesco musiałoby dać wyzsze wynagrodzie ( nie znależliby nagle tylu sprzedawców ) . Taki
niestety jest swiat ze ludzie na swoje zyczenie czesto są zle traktowani i malo zarabiaja bo
nie potrafia upominac sie o swoje . A pracy jest od groma tylko jak sie robic chce , czasem
oczywiscie sie zgodze trzeba pracowac za mniejsze pieniadze zeby "przeżyc " ale bez przesady
nie mozna dawac sie ponizac orzez szefa ktory kroi miliony a ty masz ochlapy

bez jaj nie
tędy droga , tak jak juz powiedzialem wczesniej ludzie sa czesto sami sobie winni bo szef jak
placi mniej to jest zadowolony a jak jeszcze nikt sie nie upomina i nie narzeka ze zle
zatrabia to o czym tu rozmawiac
11 maj 10:48
ble... ble...:
... POTWIERDZASZ TYLKO FAKT, Ż E N A D A

!
Ja już dzieciaku przeszedłem przez życie ... i zapewniam cię, że nie kucałem.
GODNOŚĆ ... jest to coś co się ma lub nie. Podobasz się sobie przy goleniu

?
11 maj 10:49
Use: Jeżeli do mnie pijesz, to pewnie
11 maj 10:54
ZKS:
Use nawet nie wiesz ile ludzi szuka pracy i byli by następni pracować za grosze byle było
coś w garnku do jedzenia. Zrezygnowało by 100 osób to na ich miejsce chętnych było by 1000
osób.
11 maj 10:56
Use: ZKS no to weżmy wszyscy rozłóżmy ręce i się rozpłaczmy jakin to ten świat jest zły.
Zapewniam cie że co minute umiera dziecko z głodu np w afryce ale powiedz mi czyja to jest wina

? Wg mnie winni są LUDZIE nikt inny ludzie są temu winni bo gdyby afrykanczycy wzieli się do
Roboty i zaczęli coś uprawiać itd a nie robili tylko dzieci to wyglądałoby to inaczej.
Oczywiscie mozna mowic ze tam bieda itd no ale w dużej mierze ludzie są sami sobie winni.
Apropo tych którzy chcą pracować a nie mają pracy to znam takich wielu ( jednak nie dziwie się
że tacy ludzie nie mają pracy bo sam bym takiego w pracy nie chciał miec ) tyle na ten temat
...
11 maj 11:00
Use: Ludziom się po prostu robić nie chce, a nie że nie ma pracy , taka smutna prawda

Ktoś jak
naprawde chce pracować to prace znajdzie nie ma takiej możliwości że nie . Zawsze gdzieś można
się zahaczyć więc nie opowiadaj mi głupot .... bo żyje w takim samym świecie w jakim ty
żyjesz.
11 maj 11:03
ZKS:
A czyja rozkładam ręce i płaczę? Piszę jak jest na świecie.
11 maj 11:05
Krzysiek : Use

Zgadazam sie z Toba . Czlowiek powinien zarabiac tyle zeby mu starczylo na godne zycie
. ja kiedy rozmamwiam z kolegami czy kolezankami tez mowie ze jesli bym mial 2500 −3000zl
na glowe w rodzinie to nie myslal bym o tym ze moj prezesz ma tyle i ze co roku wyjezdza
sobie na wakacje . Prawda? Tez sie z Toba akuratnie zgadzam ze musieli by wszyscy tak zrobic
ale znajac zycie nie zrobia . Pamietasz jka ceny paliwa rosly (niedawno) .jednak wszyscy
kupawli po takiej cenie jaka byla wtedy . Kierowcy sie nie zbuntowali . Byla akcja (nawet
bylem ) ale bylo nas za malo.
Podam CI drugi przyklad . tam gdzie obecnie pracuje . Przychodza do nas ludzie ktorzy sa
zatrudnieni w agencji pracy Polux( tak na marginesie prokurator powinien sie tym zajac) i
ludzie godza sie z tymi warunkami ktore tam maja Bez urlopu po kilka lat , wyplata kiedy chca
i to nie cala . Teraz czy to jest dobre . Nie . nie jest bo kazdy ma prawo do godnego zycia
. Ale ludzie sie godza na to bo nie maja wyjscia . Po prostu u nas nie bedzie drugiej
Bulgarii(wiesz o czym mowie )
Wszystko tlumaczone kryzysem wywolanym tylko po to zeby sciagnac pieniadze z rynku ktorych
bylo juz za duzo . Trzeba sie bylo do nich dobrac. Wyobrazasz sobie pada jeden z najmniej
waznych bankow w USA i kryzys swiatowy ? NO bez jaj.
Ludzie sa tak zastraszeni ze boja sie cokolwiek zrobic. Podajesz przykllad tesco. TO ja ci
podam przyklald Realu w Jeleniej Gorze gdzie kasjerki godza sie na drakonskie kary i
niegodziwe warunki i pracuja . Tez zatrudnieni w agencji pracy.Real umywa rece bo oni
zakupuja godziny od agencji. Czujesz blusa Tak wiec musieli by wszyscy sie zbuntowac ale kazdy
ma inny priorytet w zyciu.
Miejmy nadzieje ze ta banka w koncu peknie i bedzie tak jak powinno byc . A moze jestem nie
porawnym optymista Pozdrawiam i zycze CI zebys TY mial lepiej
11 maj 11:22
Use: I właśnie dlatego trzeba uczyć ludzi matematyki żeby umieli logicznie pomyśleć i dostrzegli jak
ten świat działa. Bo nie oszukujmy się ludzie którzy godzą się na złe traktowanie to
najczęściej są biedacy umysłowi ( nie chce oczywiście nikogo obrażać sam nie uważam się równie
za geniusza ale trudno się z tym nie zgodzić). Każdy normalny myślący obywatel w takim tesco
czy tak jak mówisz realu nie będzie pracował dłużej niż miesąc czy dwa bo nie tędy droga...
11 maj 11:32
pigor: ... O , widzę, że objawił się wcale nie młody, ale doświadczony
ble... − obrońca
matematycznie "molestowanych" na lekcjach matematyki − jako jeden z nich − stąd
zapewne ten wstręt np. do mnie, wcale nie belfra od matmy
11 maj 17:08