Rozwiaż równanie.
Anabell: (x
2−4)(x
2+9)=0
pomoże ktos? krok po kroku
10 maj 09:45
Kostek:
x=−2 lub x=2
10 maj 09:59
Anabell: to akurat wiem, mam odpowiedzi w ksiazce, ale nie mam pojecia jak to zrobic −.−
10 maj 10:07
Kostek:
x2−4=0
x2=4
x=−2 x=2
x2+9=0
x2=−9 sprzeczność
10 maj 10:10
Anabell: dzieekuje
10 maj 10:18
Kostek: Możesz też zrobić tak x2−4 tu wzór skróconego mnożenia a2−b2 czyli x2−4=(x−2)(x+2)
(x2−4)(x2+9)=0
(x−2)(x+2)(x2+9)=0
i teraz od razu widać pierwiastki tego wielomianu
x=−2 lub x=2
10 maj 10:25
Krzysiek : (x+2)(x−2)(x
2+9)=0 1. Skorzystalem ze iloczn dwoch lub wiecej czynnikow czynnikow jest
rowny 0 wtedy gdy jeden czynnik jest rowny 0 lub drugi czynnik jest rowny 0 lub trzeci i ttd
=0 czyli w naszym przykladzie x
2−4=0 lub x
2+9=0
2. Rowniez skorzystalen ze wzoru skroconego mnozenia a
2−b
2=(a+b)(a−b) zeby rozklozyc na
czynniki x
2−4 =(x+2)(x−2)
3) x
2+9=0 nie ma rozwiazan bo nie istnieje pierrwiastek drugirgo stopnia (kwadratowy z liczby
ujemnej ) bo jak rozwiazemy to rownanie to bedzie x
2=−9
Czyli (x
2−4)(x
2+9)=0
(x+2)(x−2)(x
2+9)=0 czyli wedlug pierwszej wskazowki to rownanie =0 wtedy gdy
x+2=0 tox=.....policz lub x−2=0 to x=.......policz I te liczby beda
pierwiastkami tego rownania
10 maj 10:39
Krzysiek : Przyszedl mi teraz do glowy taki pomysl aby to rozwiazanie przedstawic bardziej obrazowo
Jesli ktos bedzie uprzejmy narysowac tutaj bo ja po prostu nie umiem
Otoz jesli to rownanie rozpatrzymy jako dwie funkcje kwadratowe czyli pierwsza y=x
2−4 to jak
powstajee wykres tej funkcji ? Otoz trzeba y=x
2 przesunac o wektor [0,−4] i wykres y=x
2−4
przetnie os OY w −4 wiec bedzie musial tez przeciac os OX w dwoch miejscach. Beda to miejsca
zerowe . Jakie to trzeba policzyc albo ze wzoru skroconego mnozenia albo z delty.
Druga funkcja to y=x
2+9 .tak samo . Jak powstaje wykres takiej funkcji ? Tak samo trzeba y=x
2
przesunac o wektor [0,9] czyli y=x
2+9 przetnie os Oy w 9 . Juz po tym widac ze y=x
2+9 nie
przetnie osi OX a wiec nie bedzie mial miejsc zerowych (bo miejsca zerowe odczytujemy na osi
OX)
Moze tak byc?
10 maj 10:58
Kostek:

Narysowałem tak jak potrafię
10 maj 11:12
Krzysiek : Dziekuje
Kostek i ten zielony to y=x
2−4
10 maj 11:40
Kostek: Tego y=x
2+9 nie ma sensu rysować bo jeśli przesunę o wektor [0,9] to funkcja pójdzie do góry o
9 jednostek więc nie będzie stykać się z osią OX więc nie będzie mieć miejsc zerowych
10 maj 11:44