Równanie trygonometryczne
Gob: cos 2x + cos x + 1 = 0
1 + cos(x) + cos(2x) = 0
1 + cos(x) + cos(x + x) = 0
1 + cos(x) + cos(x)2 − sin(x)2 = 0
1 + cos(x) + cos(x)2 − (1 − cos(x)2)) = 0
1 + cos(x) + 2cos(x)2 − 1 = 0
cos(x) + 2cos(x)2 = 0
cos(x)(1 + 2cos(x)) = 0
=> cos(x) = 0, x = π/2, 3π/2
=> 1 + 2cos(x) = 0, cos(x) = −1/2, x = 2π/3, 4π/3
x = π/2, 2π/3, 4π/3, 3π/2.
Dobrze? W treści zadania jest, że x należy do {0,2pi}, czy to coś zmieni?
10 maj 11:29
Eta:
Podstawiając : cos2x=2cos
2x−1
2cos
2x+cosx=0
cosx(2cosx+1)=0
x=......... v x=..........
10 maj 11:51
Mila: Oj, Eto!
10 maj 18:02
Eta:
O co chodzi Mila ?
10 maj 20:36
Dominik: drastycznie skrocilas rozwiazanie zadania. rowniez tak je dzisiaj rozwiazalem.

cztery punkty
za nic.
10 maj 20:38
Godzio:
Chyba bardziej chodzi o to, że to zadanie z matury, i
Eta podała rozwiązanie przed 12
10 maj 20:56
Vizer: A może Mili chodzi o rozwiązanie zadanie w czasie matury, bo to zadanie było na
dzisiejszej. Faktycznie dobrym pomysłem jest wyłączenie forum na czas jakichkolwiek egzaminów.
10 maj 20:56
Vizer: Heh
10 maj 20:56
Eta:
1min po maturze ( zakończona 11: 50)
10 maj 20:57
Vizer: Niestety, matura rozszerzona trwa dokładnie 3h, więc zakończona o 12:00
10 maj 20:59
Eta:
Nie bądźcie tacy ...........
10 maj 20:59
Eta:
Sami "święci"
10 maj 21:00
Vizer: A jak

Teraz będziesz gnębiona ....
10 maj 21:01
Godzio:
Ale jestem zaskoczony, że na podstawie był 2 dowody, a na rozszerzeniu tylko 1 !
10 maj 21:02
Eta:
Więcej już nie będę się udzielać na forum!
10 maj 21:02
Ajtek:
Witam Wszystkich!
Generalnie dzisiejsza matura nie była zbyt trudna, skoro ja bym z 85% wyszarpał

.
10 maj 21:03
Godzio:
Eta kto miałby Ci w to uwierzyć

?
10 maj 21:03
Eta:
1!=1
10 maj 21:03
Vizer: No naszej maturze Godzio z 2011 była mniej wiecej połowa zadań z dowodami.
10 maj 21:03
Eta:
No może..... jako "kometa" itp
10 maj 21:05
Vizer: Ajtek 85% byłoby cieżko ale 84 lub 86 pewnie dałoby radę
10 maj 21:05
ZKS:
Haha albo może "Teta" teraz.
10 maj 21:06
Ajtek:
Vizer No co Ty, 85% się nie da

.
10 maj 21:06
Eta:
krecik ?
10 maj 21:07
ZKS:
Krecik był fajny albo archeolog.
10 maj 21:08
Teta:
?
10 maj 21:08
Ajtek:
10 maj 21:09
Ajtek:
Ale to powinno być
tEta
10 maj 21:10
Teta:
<
gruszka>
10 maj 21:10
jikA:
Najlepiej pasuje
Eta.
10 maj 21:10
Zeta:
?
10 maj 21:11
gargamel:
10 maj 21:11
Ajtek:
A może
Feta
10 maj 21:13
Zeta:
ser?
10 maj 21:13
ZKS:
bEta.
10 maj 21:14
Ajtek:
Może być ser
10 maj 21:14
Klara:
================
10 maj 21:15
Klara:
I co teraz? ......... nie ma zadań?
10 maj 21:17
Godzio: Nie przyciągasz kolorami
10 maj 21:20