Zadanie z histogramem
MG: Ludziska, dostałem zadanie do zrobienia i nie wiem dosłownie jak się za nie zabrać, poda ktoś
jakąś wskazówkę, jak do tego podejść lub jakieś wstępne obliczenia, byłbym bardzo wdzięczny.
Dany jest obraz, zadany tablicą dwuwymiarową ( 16 stopniowa skala szarości )
2 7 1 0 1 5 4
2 8 2 1 2 5 5
9 2 4 7 3 4 3
8 1 4 4 4 4 2 −−−−−−> liczby są w jednym dużym nawiasie kwadratowym
7 1 3 3 2 3 1
6 2 3 4 2 1 0
5 3 5 5 4 2 1
Popraw jakość obrazu poprzez rozszerzenie zakresu histogramu.
Wyznacz histogram po rozszerzeniu i odpowiadającą mu tablice.
10 maj 12:47
PW: A histogram to funkcja h, która opowiada, że:
h(0)=2/49,
h(1)=8/49,
h(2)=9/49
........
h(9)=1/49,
h(10)=h(11)=...h(15)=0/49?
Pytam, bo nigdy się tego nie uczyłem, ale domyślam się z praktyki w Photoshopie.
Rozszerzenie zakresu histogramu to byłoby "dołożenie czerni" poprzez podwyższenie niektórych
wartości, np. żeby z 9 zrobić F, z 8 zrobić D, z 7 zrobić B i tak dalej? Napisz jak działa
takie "rozszerzenie zakresu histogramu", to może się czegoś nauczymy.
10 maj 13:06
PW: Już źle, F nie może być, bo 16−stopniowa skala, więc największą liczbą może być 15, czyli E
10 maj 13:09
MG: Ponawiam prośbę
15 maj 15:10
Carlos: ?
16 maj 16:05
MG: Ponawiam
22 maj 18:04
PW: Najpierw co to znaczy, że obraz jest zadany tablicą dwuwymiarową.
Mamy podaną tablicę o wymiarach 7×7, to znaczy że obraz składa się z 49 punktów rastrowych.
Punkt rastrowy to w uproszczeniu plamka możliwa do wygenerowania przez urządzenie, np. drukarkę
laserową. Plamka ta składa się z mniejszych tworów (pikseli), które mogą być czarne lub białe.
Powiedzmy dla uproszczenia, że plamka składa się z 15 pikseli. Jeżeli wszystkie są białe, to
cała plamka jest biała − zerowy stopień szarości. Jeżeli jest jeden czarny piksel, a reszta
białych − to mamy plamkę pierwszego stopnia szarości i tak dalej, aż do plamki czarnej
składającej się z 15 czarnych pikseli − piętnasty stopień szarości. W ten sposób − od zerowego
do piętnastego − możemy uzyskać 16 stopni szarości.
Podana tabela informuje więc:
− w pierwszym wierszu obrazka − 2 7 1 0 1 5 4 − mamy plamki: drugiego stopnia szarości,
siódmego stopnia szarości,, pierwszego, żerowego, znowu pierwszego, piątego i czwartego.
− w drugim wierszu obrazka − 2 8 2 1 2 5 5 − są plamki drugiego, ósmego, drugiego, pierwszego,
drugiego, piątego i piątego stopnia szarości
To nudne, ale rysując po kolei plamki o 15 pikselach odpowiednio czarnych lub białych jak to
mówią kolejne liczby − narysowalibyśmy obrazek.
Nie jest ważne, które piksele zaczernimy, ważne żeby widząc liczbę 7 zaczernić 7 na 15 pikseli
w plamce. Oko ludzkie i tak tego nie odróżni, zarejestruje stopień zaczernienia (to kolejne
uproszczenie).
Teraz histogram. To wykres, który opowiada o obrazku już nie tak szczegółowo. Zbieramy
informację o liczbie punktów w poszczególnych stopniach szarości (w pierwszym wierszu stopnie
szarości, w drugim liczba plamek o tym stopniu szarości).
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 | 8 | 10 | 7 | 9 | 6 | 1 | 3 | 2 | 1 | − razem 49
Słupkowy wykres tej funkcji to histogram obrazka. W tym edytorze nie umiem rysować, więc
opowiem. Pierwszy słupek ma wysokość 2, drugi 8, trzeci 10 itd. aż do 10. słupka o wysokości
1.
Po narysowaniu widzimy następującą informację o obrazku: w obrazku o 16 stopniach szarości są
plamki mające 0,1,2,...,9 stopień szarości, czyli do pełnego zakresu nie są wykorzystane w
ogóle plamki o 10., 11., 12., 13., 14. i 15. stopniu szarości.
Rozszerzenie zakresu histogramu polega na "większym zaczernieniu" niektórych plamek, a więc z
plamek 9. stopnia szarości (jest tylko jedna) zrobić np. plamkę całkowicie czarną, z plamki 8.
stopnia szarości zrobić plamki 14. stopnia szarości, itd.
Tabelka mogłaby więc po takim "przesuwaniu w kierunku czerni" wyglądać tak:
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 | 0 | 8 | 0 |10 | 0 | 7 | 0 | 9 | 0 | 6 | 0 | 1 | 3 | | 2 | 1 |
Piszę "mogłaby", bo przesunięcie w kierunku czerni odbyło się zupełnie dowolnie (sześć stopni
szarości − od 1. do 6. przesunęliśmy o 1, 2, 3, 4, 5 i 6 w górę, 7., 8. i 9. stopień
przesunęliśmy o 6 w górę − na wykresie w prawo).
Nie wiem, czy mieliście podane jakieś zasady tego "wyostrzania obrazu", czy też miało się to
odbyć w sposób dowolny − tak jak zrobiłem. Jeżeli może być, to tablicę obrazka utworzymy z
poprzedniej − zostawiając zera, zamieniając jedynki na dwójki, dwójki na czwórki, trójki na
szóstki itd.
23 maj 20:50
PW: A z tym F poprzednio miałem chwilę słabości − było dobrze, F heksadecymalne to 15 dziesiętne.W
tablicy byłoby elegancko napisać więc nie 15 lecz F, nie 14 lecz E itd. aż do A zamiast 10.
23 maj 20:54
MG: Dzięki dobry człowieku, podaj numer konta to dostaniesz na dobry czteropak
26 maj 19:59
26 maj 20:39