pomocy
ala: Wyznacz liczbę a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df
a) f(x)= 2x−3Ix+2aI−6
10 maj 20:42
Beti: i gdzie jest ten zbiór D
f
10 maj 20:43
ala: Df = R − {−4, 8}
kompletnie zapomniałam
10 maj 20:46
ala: no więc?
10 maj 20:59
Beti: Df: |x+2a| − 6 ≠ 0
|x+2a| ≠ 6
↙ ↘
x+2a ≠ 6 x+2a ≠ −6
x ≠ 6−2a x ≠ −6−2a
skoro wiemy, że Df jest zb. R bez liczb −4 i 8, tzn., że:
6−2a = 8 i −6−2a = −4 lub 6−2a = −4 i −6−2a = 8
−2a = 2 −2a = 2 −2a = −10 −2a = 14
a = −1 a = −1 a = 5 a = −7
↘ ↙ ↘ ↙
a = −1 sprzeczność
10 maj 21:09
ala: dzięki
10 maj 21:11
ala: mam jeszcze problem z f(x) = √3−Ix+aI, robie równanie i wychodzi mi, że należy do r
10 maj 21:30
Beti: a co ma być dziedziną tej funkcji?
10 maj 21:55
ala: Df= <−4,2>
10 maj 22:04
ala: .
10 maj 22:53
Anal123: Sak maj dik≤
21 wrz 20:26
Janek191:
Archeolog się obudził ?
21 wrz 20:28