Prosta o równaniu x przecina okrąg o środku S
Gob: Prosta o równaniu 3x−4y−36=0 przecina okrąg o środku S=(3,12) w punktach A i B. Długość odcinka
AB jest równa 40. Wyznacz równanie tego okręgu.
10 maj 11:52
Kaja: 1.wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej prostej
2. wyznacz punkt przecięcia danej prostej i wyznaczonej prostej prostopadłej (punkt D)
3. wyznacz długość odcinka SD
4. z Tw. Pitagorasa wyznacz długość odcinka AS (to będzie promień tego okręgu) − tu rozważ
sobie trójkąt prostokątny ASD
5. zapisz równanie okręgu
10 maj 12:02
camus: 1)znajdź odległość między prostą a środkiem okręgu
2)zauważ, że połowa cięciwy (ten kawałek prostej, która "jest" w okęgu) i odległość między
prostą a środkiem okręgu to przyprostokątne trójkąt prostokątnego, a promień to
przeciwprostokątna tego trójkąta (zrób sobie rysunek)
3)polub twierdzenie pitagorasa
10 maj 12:06
aniabb: (x−3)2+(y−12)2=625
10 maj 12:08
xyz: zadanie na 3 min roboty a dawali 5 pkt ^^
10 maj 12:25
aniabb:
10 maj 12:25