matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 8.9.2009
Zadania
Odp.
10
Asia:
Dwie działki budowlane w kształcie trapezów są podobne w skali 3:4. Suma pól tych obu działek wynosi 2400 m2 . Oblicz powierzchnię każdej z tych działek
2
Merry:
Pomóżcie
W trójkąt równoramienny o podstawie długości 6 cm i wysokości 12 cm wpisano kwadrat, którego
1
Danka:
Pomóżcie Proszę
Do boku kwadratu ABCD dorysowano trójkąt równoboczny CDE oraz kwadrat CBHG. Wykaż, że trójkąt
1
Beata:
Pomoże ktoś? zad1.
9
Danka:
Pomóżcie
Różnica długości przekątnej i boku kwadratu jest równa 4cm. Oblicz pole kwadratu.
11
Mikołaj:
Rozłóż wielomian na czynniki (skorzystaj ze wzorów skróconego mnożenia). (x+1)
2
−4
0
;):
http://matematyka.pisz.pl/forum/19746.html
1
Wojtek:
ETA czy mogłabyś mi pomóc w tym zadaniu? Bardzo proszę... http://matematyka.pisz.pl/forum/19778.html
1
Jynx:
Wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=−2x
2
przesunieto wzdłuż osi x o 3 jednostki w prawo oraz o 8 jednostek w górę otrzymując wykres funkcji g .
3
master2x1:
Kto ma pomysł na taką całkę.
13
patrycja:
zadanie 1.
cosα
wyznacz wszystkie wartosci α takie, ze trzy liczby:ctgα, sinα,
( w podanej
6
kolejnosci)
0
Wojtek:
Abi odpisałam Ci
http://matematyka.pisz.pl/forum/19778.html
1
aga:
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym sciana boczna tworzy z podstawa kat o mierze 60 stopni. Promien okregu opisanego na podstawie ma dlugosc 10. Oblicz dlugosc krawedzi bocznej
5
Wojtek:
Czy mógłby mi ktoś pomóc w tym zadanku?
7
kaz:
Równanie wykładnicze 2
2x
−4*2
x
+10
x
−4*5
x
=0
5
BR:
Proszę o pomoc w zadaniu−równania kwadratowe z parametrem
Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie?
1
Michał Kas:
Zad. Oblicz
1
piotr:
suma obwodów dwóch figur podobnych jest równa 260 cm, a ich skala podobieństwa k 5/8.oblicz obwody każdej z nich
1
ola:
rozwiazanie ukladu rownan
111
%a+90%b=735
100
a+b=700
1
Ema:
2) 2
x2−x+2
+ 5*2
x2−x−1
= 26 mozna podpowiedz co zrobic z wykladnikami jak to rozpisac? 3)2
2x
+5*2
x
+6=0 tu mi wyszlo −2 i −3 czyli rownanie sprzeczne , moze ktos spr?
6
Kwasim:
Wyznacz współrzędne punktow wspolnych dwoch okregow (o ile istnieja) W kazdtym przypadku wykonaj rysunek
1
Iza:
Dana jest funkcja y=
3
4
x − 2 oraz punkt A(1,5). Znajdź wzór funkcji , której wykres jest równoległy do wykresu danej funkcji i przechodzi przez punkt A .
1
Ema:
powtarzam zadanie, czy moze mi ktos pomoc ?
1
piotr:
suma obwodów dwóch figur podobnych jest równa 260 cm, a ich skala podobieństwa k 5/8.oblicz obwody każdej z nich
1
Kalola:
a) Wyznacz dwie liczby takie ,aby ich różnica była równa a , natomiast ich iloczyn był możliwie najmniejszy
1
Kalola:
Mam pytanko wie ktos jak bedzie wygladal wykres funkcji |
1
x
+ 1|
1
ada:
prostokąt o bokach dł 6 cm i 12 cm jest podobny do prostokata o obwodzie 60 cm.oblicz pole wiekszego z nich
4
Nadzieja:
Dany jest układ równań: mx − y = 2
1
beata:
help
... pan nowak złożył na lokate w banku 10000 po 4 latach bank naliczył 4641 odsetek (przed opodatkowaniem) w ciągu 4 lat oprocentowanie lokaty nie zmieniło się. jakie jest
0
Eta może Ty pomożesz???:
2
creative2222:
suma pól dwóch figur podobnych równa sie 340 dm
2
,a skala podobieństwa tych figur k=4.Jakie jest pole każdej z nich?
3
Basia:
2. prosta k ma równanie y= −3x +2 i trzy czwarte. Prosta równoległa do niej ma równanie y=−3x+6? Czy −3x+4...
0
proszę o pomoc;):
1
Eta:
Kochani forumowicze
, nie piszcie tylu takich samych postów
1
OLEŃKA:
Ile nastąpi powitań jeśli jednocześnie spotka się sześć znajomych?
1
Beartes:
zbadaj monotoniczność ciągu (a
n
). a
n
= −2n+20
0
Beartes:
n
). a
n
= −2n+20
0
Beartes:
n
). a
n
= −2n+20
0
Ania:
Maksymalny zbiór, w którym funkcja h(x)=−2(x−3)
2
− 6 jest rosnąca
0
Ania:
2
− 6 jest rosnąca
1
Ania:
2
− 6 jest rosnąca
0
jayna:
wykaż, że ciąg (a
n
) jest rosnący, a ciąg (b
n
) malejący: a) a
n
=4
n
− 5, b
n
= − 3/4
n
− 1/3
3
Iza:
π
Jak narysować wykres funkcji y=3cos(2x−
)
2
6
Julka :
pomocy:( pilne.. Określ w zależności od m ,wzajemne położenie okręgów o równaniach:
0
Olka:
Trzech panów i cztery panie mają udać się na wycieczkę w szyku "gęsiego". iloma sposobami mogą się ustawić, jeżeli panowie nie mają sąsiadować z panami , a panie z paniami?
2
pilne:
:::rysunek::: Mam uzupełnić taką tabelkę...To nie jest cała tabelka,kolumn było więcej,ale jak zrozumiem to,
7
Michał Kas:
Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba:
0
.......:
Rozwiąż dwoma metodami:
2
3
+2−
3
4
3
+1
1
ola:
SZEŚCIAN LICZBY 6 . jak to zapisać matematycznie ? to oznacza 6 do potegi 6 czy 6 do potegi 3 czy co? prosze o pomoc
1
Julka :
Określ w zależności od m ,wzajemne położenie okręgów o równaniach:
0
ola:
proszę o pomoc w zadaniu
Dany jest prostopadłościan o wymiarach 3cm,4cm,5cm. Oblicz:
0
odile:
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w tym zadaniu i wytłumaczenie jak je trzeba zrobić. Funkcja ta jest malejąca dla... i trzeba narysować ten wykres funkcji, bede wdzięczna.
1
Adam:
miejscem zerowym funkcji f(x)=ax−3 jest wartosc wyrazenia (3/4 −
√
3
/2)(3/4 +
√
3
/2)
0
pomocy!!!:
http://matematyka.pisz.pl/forum/19728.html
2
Julka :
Określ w zależności od m ,wzajemne położenie okręgów o równaniach: (x−3)
2
+ (y−4)
2
= 9 i x
2
+y
2
=m
2
−4m+4
0
Mateusz:
Dane są zbiory: A− zbiór liczb całkowitych podzielnych przez 4, B− zbiór rozwiązań nierówności x
2
≤0, C− zbiór liczb całkowitych podzielnych przez 2, D− zbiór liczb całkowitych podzielnych
1
ola:
SZEŚCIAN LICZBY 6 . jak to zapisać matematycznie ?
4
sloneczko:
hej
mam pytaniu czy umie ktos z was zrobic takie zadanie
?
3
MIn:
MATEMATYCZNO−FIZYCZNE
0
Ola :
√
2
∊ NW
2
M:
Mam takie zadanie :Bank przyjął kwotę 50 000 zł na 5 % rocznie. A następnie pożyczył ją na 6% rocznie. Ile zyskał bank w ciągu 5 lat?
9
ema:
Moglby ktos pomoc?
1
Kri:
Z miejscowości A do B jest 26 km. Motocyklista przebyl tę dorgę w czasie o 1,5 godz krótszym niż rowerzysta, który jechał z prędkością o 39 km/h mniejsza niż motocyklista. Oblicz obie
1
pomocy!!!:
mam takie głupie zadanie...może mi ktoś powiedzieć jak wyliczyć sin x wiedząc, że x to 1/4 π. To jest z tematu okresowość funkcji trygonometrycznych. Jedno jest już podane − wiedząc, że x
1
niula:
wewnątrz trójkata równobocznego o boku A wybrano dowolny punkt P . wykaż że suma odległości punktu p od boków tego trójkata jest równa jego wysokości H
1
Paulina-pilne!!:
Prosze o pomoc, bo niestety nie umiem tego zrobic
5
niula:
wykaż, że liczby a b c, gdy a=2n+1 b=2n(n+1) c=2n(n+1) gdzie n należy do liczb naturalnych dodatnich są długościami boków trójkata prostokatnego .
1
Wojtek:
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę pomóżcie mi.
0
Patka:
Rozwiąż układ równań:
1
Pati:
ciąg geometryczny,
mam dane a
1
, a
n
i S
n
muszę odnaleźć q i n. a
1
= 2
0
Madzia:
1) Cztery kule czarne, cztery białe i cztery zielone numerujemy i układamy obok siebie w szereg. Na ile sposobów można to zrobić?
0
patrycja. :
Jaką długość ma wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawędź podstawy ma długość 4, a wysokość jest równa 9?
5
; /:
Proszę o pomoc !
3
Billie:
√
1,3
2
− 0,5
2
1
pilne !:
w grupie jest 44 uczniów jest 26 chłopców, Prawo jazdy ma 33 uczniów, a 5 dziewcząt nie ma prawa jazdy. Obl. ile chłopców ma prawo jazdy?
0
Magda:
Turysta idzie prostą drogą wznoszącą sie pod katem 5stopni a) jaka róznice poziomów pokona po przejsciu 0,5km?
0
; /:
Dane są zbiory A = { 0,1,2,3,4 }, B = { 3,4,5,6,7 }, C = { 6,7,8,9 }. sprawdź czy : a) (A∩B) ∪C = (A∪C) ∩ (B∪C)
2
POTRZEBUJE POMOCY !!!:
proszę o pomoc ; /
6
Logarytmy:
Proszę pomóżcie... Jak najprosciej rozwiazac takie zadanie
: Wiedząc, że:
0
pola18:
Udowodnij, że jeżeli M jest dowolnym punktem wewnętrznym trójkąta ABC, to: min(MA,MB,MC)+MA+MB+MC<AB+BC+CA
0
niki:
ile co najmniej pól kwadratowej tablicy o boku 4n+4 należy pomalować na czerwono aby w każdym kwadracie 8x8 co najmniej połowa pól była czerwona?
0
miso12:
Dany jest ciąg binarny A (ciąg liczb całkowitych z zakresu [0, 1]) o długości n, którego zawartośc jest losowa (prawdpodobieństwo wystąpienia na dowolnej pozycji "0" lub "1" jest
0
...:
w jakich sytuacjach zwiększa się liczba ładunków elektrycznych znajdujących się w powietrzu. Ktoóre z nich są szkodliwe dla człowieka i jak temu zapobiec?
2
Magda:
W trapezie równoramiennym o obwodzie (18+8√2) cm wysokość ma długość 4 cm, a kąt ostry ma miarę 45 stopni. Oblicz boki tego trapezu
0
Mała:
Mam problem z dwoma zadaniami z geometrii analitycznej. Moge liczyc na Wasza pomoc? Prosilabym o rachunki i wytłumaczenie jeśli moge, Bede wdzieczna
0
:P:
Określ ile jest liczb dwucyfrowych podzielnych przez a. 5 b. 8 lub 10 c. 6 i nie podzielnych przez 12
5
Magda:
W pewnym trapezie trzy boki majądługość6 cm, a kąt rozwarty ma miarę 120 stopni . Oblicz długość dłuższej podstawy trapezu.
0
Kasia:
W trapezie ABCD ( AB || CD) miara kąta przy wierzchołku B jest o 25 % większa od miary kąta przy wierzchołku A, natomiast miara kąta przy wierzchołku C jest o 13 stopni mniejsza od miary
3
;]:
Napisz wzór funkcji liniowej dla: a) a = 2 b= − 1
0
Lena:
W trapezie ABCD kąt przy wierzchołku B ma miarę 22 stopni. Przekątna AC tworzy z bokiem AB kąt o mierze 22 stopni. Oblicz miary kątów trójkąta ACD, wiedząc, ze nierównoległe boki AD i
0
BlackGirl:
Wiem, że to forum z matematyki, ale moze ktos umialby mi pomoc z fizyka ? Mam takie zadanie: Przez wodospad o wysokosci 10 m przeplywa 5 ton wody na sekunde. Jezeli elektrownia
3
Kamilla:
Dany jest ciąg arytmetyczny. Wyznacz sumę jego pierwszych 5 wyrazów, jeśli trzeci wyraz ciągu wynosi 2.
21
marcin:
Napisać równania stycznych do hiperboli 16x
2
− 9y
2
= 144 jednakowo odległych od prawego ogniska i od początku układu współrzędnych.
14
Jola:
Jak to rozwiązać?
2
pysia:
wyznacz równanie prostej prostopadłej i równoległej do prostej y=−x+3 i przez punkt A=(1,4)
4
malutka:(:
narysuj wykres dowolnej funkcji której dziedziną jest przedział <−5; 5) i ktora ma dwa miejsca zerowe
8
pysia:
wśród prostych o równaniach y=3x,y=−2x,y=−1/3x+1.y=2x−5.y=−2x+4 wskaż proste;a)równoległe b)prostopadłe
1
Wojtek:
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4,a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1.Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
3
Wojtek:
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4,a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1.Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
8
Wojtek:
Wskaż funkcję kwadratową,której zbiorem wartości jest przedział dzóbek zamknięty −2 ∞) A.y=−2x2−do kwadratu i plus 2 By=−(x+1)2−do kwadratu−2 Cy=2(x−1)2−do kwadratu +2
4
Nati:
Dany jest układ równań: { mx − y =2