| cosα | ||
wyznacz wszystkie wartosci α takie, ze trzy liczby:ctgα, sinα, | ( w podanej | |
| 6 |
| sinα | cosα | tgα | |||
* | = | ||||
| 1 + cos2α | 1 + cosα | 2 |
| cosα | ||
więc: sin2α= ctgα* | ||
| 6 |
| sinα | ||
wiesz ,że ctgα= | , dla cosα≠0 czyli dla α≠π2+k*π, k€C
| |
| cosα |
| sinα | ||
zatem: sin2α= | ||
| 6 |
| cosα | ||
Korzystając z własności ciągu geometr. mamy: sin2α=ctgα* | ||
| 6 |
| cosα | cosα | |||
sin2α= | * | /*6sinα | ||
| sinα | 6 |
| 1 | ||
W(1)≠0, W(−1)≠0 , ale W( | )=0 | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
Czyli t1= | . Podziel (6t3+t2−1):(t− | ), otrzymasz wynik 6t2+4t+2, który | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
nie ma miejsc zerowych. Zatem jedynym pierwiastkiem równania st.3 jest t= | . | |
| 2 |
| 1 | ||
Stąd: sinα= | ||
| 2 |
| π | ||
α= | +2kπ | |
| 6 |
| π | 5 | |||
lub α=π− | +2kπ = | π+2kπ, k∊C | ||
| 6 | 6 |
| cosα | ||
Kochana Eto, wybacz: ctgα= | . ![]() | |
| sinα |
bo już słabo widzę po całym dniu i pomyliłam się skracając cosinusy
zatem rozwiazanie podane przez Ciebie jest oczywiście poprawne.
Pozdrawiam
oczywiście ,że tak, myślałam o napisaniu w liczniku cos a napisał mi się sin
| sinα | cosα | tgα | |||
* | = | ||||
| 1 + cos2α | 1 + cosα | 2 |
| sinα | cosα | sinα*cosα | ||||
L = | * | = | = | |||
| 1 + cos2α | 1 + cosα | (1 + 2cos2α − 1)*(1 + cosα) |
| sinα*cosα | ||
= | = | |
| 2cos2α(1 + cosα) |
| sinα*cosα |
| tgα | ||||||||||
= | * | = | ≠ P | |||||||||
| 2cos2α(1 + cosα) |
| 2(1 + cosα) |