Rozwiąż równanie
kaz: Równanie wykładnicze
22x−4*2x+10x−4*5x=0
8 wrz 20:57
Abi: Podpowiedź czy pełne rozwiązanie?
Najpierw podpowiedź.
Rozłóż 10x=5x*2x a potem pogrupuj wyrazy.
8 wrz 21:07
Eta:
22x − 4*2x + (2*5)x − 4*5x=0
2x *2x −4*2x +2x *5x −4*5x =0
2x( 2x −4) +5x( 2x −4)=0
(2x −4)( 2x +5x)=0 => 2x −4 =0 lub 2x +5x =0 −−− sprzeczne
więc: 2x = 4 ..... dokończ.....
i podaj odp.
8 wrz 21:07
Eta:
Do
Abi
na przyszłość pisz ,że podpowiadasz , to nie będziemy dublować podpowiedzi

Pozdrawiam.
8 wrz 21:10
kaz: x=2
Dzięki
8 wrz 21:11
Eta:
8 wrz 21:12
Miś:
Przekształcamy:
2x( 2x − 4 ) + 2x * 5x − 4 * 5x = 0
2x( 2x − 4 ) + 5x( 2x − 4 ) = 0
( 2x − 4 ) * ( 2x + 5x ) = 0
ponieważ ( 2x + 5x ) > 0, to
( 2x − 4 ) = 0 ⇒ x = 2
8 wrz 21:13
Miś:
Sorry spóźniłem się
8 wrz 21:15