Help !!
Magda: W pewnym trapezie trzy boki majądługość6 cm, a kąt rozwarty ma miarę 120 stopni . Oblicz
długość dłuższej podstawy trapezu.
8 wrz 15:20
Eta:

Myślę,że już sobie poradzisz
8 wrz 15:38
Magda: Właśnie nie mogę nic odczytać z tego rysunku. Jesli potrafisz to zrobić to rozwiązałabyś mi to
zadanie w całości
8 wrz 15:44
Eta:
Szkoda,że nie potrafisz?

miara kąta C = 120
o to miara kąta B = 180
o − 120
o = 60
o
trapez musi być równoramiennym bo ramiona mają długość = 6
długość górnej podstawy b = 6
zatem trapez można podzielić na trzy przystające trójkaty równoboczne o boku długości = 6
bo kąty w tych trójkątach mają miary po 60
o.
zatem długość dolnej podstawy "a" jest:
a = 6 +6 = 12 cm. ( bo to suma długości dwu podstaw trójkątów równobocznych )
8 wrz 16:01
Magda: Dziękuję za pomoc
8 wrz 16:12
Eta: 2/ sposób:
ΔEBC −−− jest połową trójkata równobocznego o dł. boku = 6
więc IEBI = 12*6 = 3
zatem: a = 6 +2*3 = 12 cm
8 wrz 16:22