Równania kwadratowe z parametrem
BR: Proszę o pomoc w zadaniu−równania kwadratowe z parametrem

Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie?
a) x
2 − mx +
14m(m − 1) = 0
d) x
2 − 2(m−2)x + m
2 + 3m + 4 = 0
mógłby ktoś pomóc tymi dwoma przykładami ?
8 wrz 20:55
Bogdan:
Równanie kwadratowe ax
2 + bx + c = 0, a ≠ 0 ma dwa różne rzeczywiste pierwiastki dodatnie
przy jednoczesnym spełnieniu założeń:
1. a ≠ 0
2. Δ > 0
8 wrz 21:26
mardraq: dla Δ>0 równanie ma 2 różne pierwiastki ⇒
dla przykładu a): a= 1, b=m, c=1/4m(m−1) wyliczamy Δ= m2 −4*1*14*m(m−1)
⇒Δ= m2 − m2 + m ⇒ Δ= m
Jeżeli Δ>0 to znaczy, że m>0
odp. dla m>0 równanie ma 2 różne pierwiastki
i to chyba byłoby na tyle
8 wrz 21:41
Bogdan:
Nie
mardrag. To nie nie jest na tyle. Polecenie nie mówi o wyznaczeniu parametru
m
takiego, aby były 2 różne pierwiastki, mówi natomiast o wyznaczeniu takiego
m, aby byly
2 różne pierwiastki
dodatnie.
8 wrz 21:48
mardraq: OK! masz rację
8 wrz 21:59
mardraq: Więc jeden przedział BR już ma. Teraz zgodnie z tym co napisałeś niech ogranicza dalej.
8 wrz 22:01