pomóżcie
Wojtek: Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4,a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1.Pierwszy
wyraz tego ciągu jest równy
A.4
B4√2
C 16
D16√2
jak dokładne rozwiązanie
8 wrz 08:27
Edek: a
3=4
a
5=1
a
3=a
1*q
2=4
a
5=a
1*q
4=1
a
1*q
2=4
a
1*q
4=1
q
2=
14
q=
12 v q=−{1}{2}
i sprawdź który układ będzie pasował
8 wrz 12:29
Eta:
Można jeszcze prościej:
mamy układ:
a
1*q
2 = 4 i a
1*q
4 = 1
to : a
1*q
4 = 1 => a
1*q
2* q
2 = 1 to 4*q
2 = 1 => q=
12 lub q= −
12
więc: a
1 *
14 = 4 /*4 to a
1 = 16
a
1 = 16 dla q =
14 i dla q= −
14
zatem odp
C
8 wrz 13:11
Bogdan:
| | 1 | |
i jeszcze prościej: 4q2 = 1 ⇒ q2 = |
| |
| | 4 | |
Witaj Eto

, mam teraz inne zajęcia, wrócę tu wieczorem. Miłego dnia
8 wrz 14:14