...
Kwasim: Wyznacz współrzędne punktow wspolnych dwoch okregow (o ile istnieja) W kazdtym przypadku
wykonaj rysunek
x
2 + y
2 −6y+5=0
x
2 +y
2 −6x−6y+17=0
To jest układ równań
8 wrz 20:18
Kwasim: ?
8 wrz 20:35
Abi: Odejmując równania stronami otrzymasz 6x−12=0 więc x=2. Podstaw do któregoś z równań i policz
y.
8 wrz 20:35
Kwasim: i...?
8 wrz 20:41
Kwasim: ?
8 wrz 20:56
Abi: np. do pierwszego wstawiam x=2 i mamy y2 −6y+9=0 czyli (y−3)2=0 więc y=3. Punkt wspólny tych
okręgów (2,3). okręgi są styczne.
Aby narysować musisz wyznaczyć środki i promienie tych okręgów. Dasz radę?
8 wrz 21:00
Kwasim: hmmmm

spróbuje
8 wrz 21:02