Mam z tym zadaniem problem
Wojtek: Nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę pomóżcie mi.
Jeżeli liczba 1 jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W(x) = x4 + ax3 + bx + c, to:
a) a = 2, b = −2, c = 0
b) a = −2, b = 2, c = −1
c) drugi pierwiastek wynosi −1
Odpowiedź uzasadnij.
8 wrz 18:13
AS: Punkt a) odpada gdyż przy c = 0 W(x) = x4 + a*x3 + b*x = x*(x3 + a*x2 + b)
Wtedy jednym z pierwiastków x = 0,
x3 + a*x2 + b należałoby zastąpić wielomianem (x − 1)3
ale (x − 1)3 = x3 − 3*x2 + 3*x − 1 i zawiera element x w stopniu pierwszym..
którego nie ma w x4 + a*x2 + b więc brak pierwiastków trzykrotnych.
W przypadku b) W(x) = x4 − 2*x3 + 2*x − 1 =
(x3 − 3*x2 + 3*x − 1)*(x + 1) = (x − 1)3*(x + 1)
Występuje pierwiastek trzykrotny x = 1
W przypadku c) W(x) = (x − 1)3*(x + 1) po wymnożeniu
W(x) = x4 − 2*x3 + 2*x − 1
Tak jak w b)
8 wrz 19:59