Oprocentowanie
M: Mam takie zadanie :Bank przyjął kwotę 50 000 zł na 5 % rocznie. A następnie pożyczył ją na 6%
rocznie. Ile zyskał bank w ciągu 5 lat?
5%−
50 000 *( 1+ 5100 ) 5
50 000 *( 1,05) 5
50 000 * 1,2762815= 63814,7
6 %
50 000 * ( 1+ 6100) 5
50 000 * ( 1,06) 5
50 000 * 1,3382255= 66911,275
Odp Bank zyskał w przybliżeniu 3, 097 zł
Czy wykonałam je poprawnie?
8 wrz 18:31
M: Proszę o sprawdzenie...
8 wrz 21:18
Spike: Nie chce mi się sprawdzać obliczeń, ale sposób dobry. Tylko na końcu bez przecinka "3,097zl",
bo zyskał 3097zl.
8 wrz 21:27
KWIATEK: ejjjjjjjj z jakiego wzoru korzystac do tego typu zadan

?
24 lis 14:46
pigor: ..., a więc
50 000*(106%)
5− 50 000*(105%)
5 = 50 000(1,06
5 −1,05
5)=
= 63 814,10 − 66 911,28 =
3 097,17 zł zyskał bank z dokł. co do 0,01 zł=1 gr.. ...
24 lis 15:01