wykaż le liczby a b c są długościami boków trójkata
niula: wykaż, że liczby a b c, gdy a=2n+1 b=2n(n+1) c=2n(n+1) gdzie n należy do liczb naturalnych
dodatnich są długościami boków trójkata prostokatnego .
8 wrz 18:15
Eta:
Sprawdź , czy napewno dobrze podałaś te długości ?
8 wrz 18:20
niula: tak
8 wrz 18:48
AS: Powinno być c = 2n(n+1)+1
8 wrz 18:59
niula: chyba tak żle napisałam i jak teraz z tym zadaniem
8 wrz 20:55
Eta:
skoro tak

to ; c −−− jest bokiem najdłuższym
sprawdź czy zachodzi równość z tw. Pitagorasa
a
2 +b
2 = c
2
powodzenia.......
8 wrz 21:19