matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uklad
ola:
rozwiazanie ukladu rownan
111
%a+90%b=735
100
a+b=700
8 wrz 20:22
Michał Kas:
Metoda podstawiania
111
a+0,9b=735/*100
100
a=700−b 111a+90b=73500 a=700−b 111 (700−b)+90b=73500 a=700−b 77000−111b+90b=73500 a=700−b 77000−21b=73500 a=700−b −21b=−4200 b=200 a sam zrób ze wzoru a=700−b
8 wrz 21:02