pomóżcie
Wojtek: Wskaż funkcję kwadratową,której zbiorem wartości jest przedział dzóbek zamknięty −2 ∞)
A.y=−2x2−do kwadratu i plus 2 By=−(x+1)2−do kwadratu−2 Cy=2(x−1)2−do kwadratu +2
Dy=(x+1)2−do kwadratu −2
jak można to dokładne rozwiązanie
8 wrz 08:15
kama: Funkcja kwadratowa −parabola jest zwrocona "do góry nogami" ponieważ wierzchołek paraboli to
punkt (p,−2) czyli najmniejszą wartością jest −2. Więc pierwsze dwie odpowiedzi odpadają(
współczynnik kierunkowy musi być dodatni. Wystarczy policzyć z funkcji jaki jest wierzchołek
D) y=x2 +2x −1 przekształcony wzór
Δ=8 liczymy deltę
q= −Δ/4a= −2 wierzchołek to (p,q)=(p,−2) więc sie zgadza.
8 wrz 10:12
Bogdan:
Wojtku, zacznij stosować właściwe zapisy, nie pisz y = −2x2, ale y = −2x
2.
Tu obok jest instrukcja zapisywania wyrażeń matematycznych, popatrz na
wpisz a otrzymasz
i niżej
Kliknij po więcej przykładów.
kamo,
1. funkcja kwadratowa to nie parabola,
2. gdzie parabola ma głowę, a gdzie nogi?
3. gdzie we wzorze funkcji kwadratowej jest współczynnik kierunkowy ?
4. sformułowanie:
jaki jest wierzchołek narzuca pytanie o rodzaje wierzchołków, jakie
więc są rodzaje wierzchołków parabol ?
5. co to jest q ?, bo na pewno nie jest to współrzędna wierzchołka paraboli.
8 wrz 10:27
wyjaśnienie: funkcja kwadratowa na płaszczyźnie euklidesowej to parabola
Ramiona paraboli są skierowane do gory gdy wspołczynnik jst dodatni
wspólczynnikiem jest parametr a
nie rodzaj wierzchołka a PUNKT na płaszczyźnie liczymy (p,q)
q jest drugą współrzędną
8 wrz 10:47
Bogdan:
Parabola to wykres funkcji kwadratowej, to są jednak różne pojęcia.
Właśnie tak powinno się określać położenie ramion paraboli y = ax2 + bx + c względem
jej wierzchołka, ramiona do góry gdy a > 0, ramiona w dół gdy a < 0.
Współczynnik kierunkowy znajduje się we wzorze kierunkowym funkcji liniowej y = ax + b,
to współczynnik a. Funkcja kwadratowa nie ma współczynnika kierunkowego.
Wierzchołek paraboli to punkt W (xw, yw), natomiast liczby p, q to współrzędne wektora
[p,q] przesunięcia paraboli.
8 wrz 10:59
wyjaśnienie: oznaczenia są względne.
8 wrz 11:04
Bogdan:
Ale pewien kanon oznaczeń podawany jest w materiale nauczania i w nim xw, yw
oznaczają współrzędne punktu W, natomiast p, q to współrzędne wektora przesunięcia
na układzie współrzędnych figury, np. wykresu funkcji.
Lepiej nie wprowadzać zamieszania i niejednoznaczności w tym zakresie.
8 wrz 11:11
wyjaśnienie: W takim razie przepraszam, widocznie jestem aż tak stara że leciałam innym "kanonem oznaczeń".
8 wrz 11:16
Bogdan:

Wróćmy do zadania i zapiszmy je poprawnie.
Wskaż funkcję kwadratową,której zbiorem wartości jest przedział <−2, +
∞), czyli ZW: y∊<−2, +
∞).
A. y = −2x
2 + 2 W = (0, 2) ZW: y∊(−
∞, 2>
B. y = −(x + 1)
2 − 2 W = (−1, −2) ZW: y∊(−
∞, −2>
C. y = 2(x − 1)
2 + 2 W = (1, 2) ZW: y∊<2, +
∞)
D. y = (x + 1)
2 − 2 W = (−1, −2) ZW: y∊ <−2, +
∞)
Wszystkie wzory podane są w postaci kanonicznej, z której bezpośrednio odczytuje
się współrzędne wierzchołka W, monotoniczność funkcji oraz zbiór jej wartości ZW
(nie ma potrzeby przekształcać te wzory do postaci ogólnej i potem wyznaczać Δ).
Myślę, że teraz widać odpowiedź.
8 wrz 12:32