Pomożcie
Kalola: a) Wyznacz dwie liczby takie ,aby ich różnica była równa a , natomiast ich iloczyn był możliwie
najmniejszy
b) Liczbę 25 rozłóż na sumę takich dwu skladników , których suma kwadratów jest najmniejsza.
8 wrz 20:14
Bogdan:
a) x − y = a ⇒ y = x − a
z = x*y → min to z = x*(x − a)
z(x) = x
2 − ax
Funkcja z(x) jest funkcją kwadratową, której wykresem jest parabola skierowana ramionami
| | a | |
do góry, czyli posiadająca minimum w wierzchołku dla x = |
| . |
| | 2 | |
b) podobnie do a)
8 wrz 20:57