Eta:
Witam

2/ 2
x2 −x *2
2 +5*2
x2 −x*
12 =26
2
x2 −x( 4 +
52)= 26 => 2
x2 −x = 26*
213
to 2
x2 −x = 4 => 2
x2 −x = 2
2 => x
2 −x = 2
więc rozwiąz równanie: x
2 −x −2 =0
zad3/
podstawiając za: 2
x = t i 2
2x = t
2
więc: t
2 +5t +6 =0 więc t = −2 lub t = −3
zatem 2
x = − 2 −−−− sprzeczne
2
x = −3 −−−− sprzeczne
4/ podobnie:
5
x = t
t
3 −35t
2 +275t −625=0
rozkładamy na czynniki:
t
3 − 25t
2 − 10t
2 +250t + 25t − 625=0
t
2( t−25) −10t( t − 25) +25( t −25)=0
( t− 25)( t
2 − 10t +25)=0
( t −25)( t −5)
2=0
to t = 25 lub t= 5
wyznacz teraz "x"
zad5/ sprawdź , czy wszystko dobrze napisałaś , bo mi coś nie pasuje