matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi monotoniczność
jayna:
wykaż, że ciąg (a
n
) jest rosnący, a ciąg (b
n
) malejący: a) a
n
=4
n
− 5, b
n
= − 3/4
n
− 1/3 b) a
n
= −7/n +1, b
n
= 1/2n+2 c)a
n
= n
2
+ 3n − 10, b
n
= −5n
2
+10
8 wrz 19:24