bardzo proszę o pomoc
pilne:

Mam uzupełnić taką tabelkę...To nie jest cała tabelka,kolumn było więcej,ale jak zrozumiem to,
to zrobię resztę
Eta:
sin
π6 =
12 to cos
π6 = cos(
π2 −
π3) = sin
π3 =U{
√3{2}
| | √2 | |
sinπ}[4} = |
| cosπ4 = sinπ4= U{p{22
|
| | 2 | |
| | 1 | |
sinπ3 = U{√3{2} cosπ3 = sinπ6= |
|
|
| | 2 | |
ponad to należy pamiętać ,że
sin(−α) = −sinα ( bo funkcja sin jest nieparzysta
te wartości należy pamiętać:
zatem:
sin
136π= sin( 2π +
π6) =
−sin
π6 = −
12 ( bo sinus w III ćw. ujemny
| | √2 | |
sin94π= sin(2π +π4) = −sinπ4 = − |
|
|
| | 2 | |
sin
−116π) = −sin( 2π− π6) = − sinπ6 = − u{12
sin( −
76π) = [C−]]sin( π +
π6) = − sin
π6= −
12
podobnie wyznacz wartości dla cosinusa
pamietając ,że cos( −α) =
+cosα −−−−( bo funkcja cos jest parzysta