zadanie maturalne
Danka: Pomóżcie


Różnica długości przekątnej i boku kwadratu jest równa 4cm. Oblicz pole kwadratu.
8 wrz 21:54
Bogdan:
Jeśli długość boku kwadratu = a, to ile wynosi długość przekątnej tego kwadratu?
8 wrz 21:59
Danka: no przekątna wynosi a√2
8 wrz 22:03
Eta:
d =a
√2
więc: a
√2 −a = 4 => a(
√2−1)=4
| | 4 | | 4(√2+1) | |
to a= |
| = |
| = 4(√2 +1)
|
| | √2−1 | | (√2−1)(√2+1) | |
P= a
2 =......... dokończ.
8 wrz 22:03
Eta: 
przepraszam , też nie zauważyłam
"wejscia smoka"
8 wrz 22:08
Danka: może mi jeszcze ktoś powiedzieć jak zrobić to a
2 
a=4 (
√2 +1)
wynik powinien wyjść P= 16 (3 + 2
√2)
i nie chce mi taki wyjść
8 wrz 22:13
Eta:
omg

podnieś do kwadratu zgodnie ze wzorem
( a +b)
2 = a
2 +2*a*b +b
2 , dla a =
√2 i b = 1
P= a
2 = 4
2*(
√2 +1)
2 = 16 ( 2 +2
√2 +1)= 16( 3 +2
√2) [cm
2]
8 wrz 22:17
Danka: Dziękuję Ci Bardzi Eta
8 wrz 22:18
AROB: Pewnie źle użyłaś wzoru skróconego mnożenia.
a2=[4(√2+1)]2=16(√2+1)2=16(2+2√2+1)=16(2√2+3)
8 wrz 22:18
AROB: Przepraszam
Eta, poprawię się, obiecuję.
8 wrz 22:20