Potęgi
Michał Kas: Wykaż, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba:
a) 10n +5 jest podzielna przez 3
b) 10n +17 jest podzielna przez 9
8 wrz 19:09
AS: | | | | | |
a) 10n + 5 = (9 + 1)n + 5 = 9n + | *9n−1*1 + | *9n−2*12+ ... + 1 + 5 |
| | | |
= 9*A + 6 = 3*(3*A + 2) a to świadczy o podzielności przez 3
Analogicznie przebiega zadanie b)
8 wrz 19:21
Michał Kas: Eta weś mi to wyjaśnij
8 wrz 19:28
Eta:
Witam [ P{ Michał]]

mozna tez indukcyjnie :
dla n = 1 mamy: 10
1 +5 = 15 = 3*5 −−− więc jest podzielna przez
3
zał. indukc.
dla n = k mamy: 10
k +5 = 3*s −−− podzielna przez
3
teza ind.
dla n = k+1 mamy:
10
k+1 +5 = 10*10
k +5 = 10*10
k +10*5 − 10*5 +5= 10( 10
k +5) − 45=
więc
10
k +5 podzielne przez
3 z założenia
i − 45 = 3*15 = 3 *s tez podzielneprzez
3
zatem liczba 10
n +5 jest podzielna przez
3
8 wrz 19:55
Eta:
b) podobnie

poradzisz już sobie, wierzę w Ciebie
8 wrz 19:59
Michał Kas: dzięki wielkie
8 wrz 20:10
Eta:
8 wrz 20:15
AS: Można i tak
101 = 10 , 102 = 100 , 103 = 1000 , ...,10n = 10000....000 (n zer)
10n + 5 = 1000....00005 (n−1 zer)
Suma cyfr tak utworzonej liczby dla każdego n wynosi 6,a 6 jest podzielne
przez 3 czyli cała liczba musi być podzielna przez 3 bo spełnia
cechę podzielności przez 3
Podobnie w przypadku b) tylko że tam suma cyfr wyniesie 18 i jest
podzielna przez 9.
9 wrz 08:54