zbiory ...
; /: Proszę o pomoc !
Dane są zbiory: A = { 0,1,2,3,4 }, B = { 3,4,5,6,7, }, C = { 6,7,8,9, }. Sprawdź czy :
a) ( A∩B) ∪C= ( A∪C ) ∩ ( B∪C)
b) ( A∪B ) ∩C = (A∩C) ∪ (B∩C)
c) ( A \B ) ∪C= ( A∪C ) \ ( B∪C)
d) ( A∪B ) \C = (A\C) ∪ (B\C)
8 wrz 18:03
Eta:
a) A∩B = {3,4} L= (A∩B) U C= {3,4,6,7,8,9}
AU C = {0,1,2,3,4,6,7,8,9}
BU C ={3,4,5,6,7,8,9}
P= (AUC) ∩ (BUC}= {3,4,6,7,8,9}
zatem równość zachodzi. L=P
pozostałe wykaż podobnie
8 wrz 18:15
; /: dziex
9 wrz 17:18
; /: A możesz mi to sprawdzić ..? wiem , że to jest pewnie źle ... ale może akurat...
Kurcze mi się to wszystko miesza ...


.
b) (A∪B) = { 0,1,2,3,4,5,6,7}
K= (A∪B) ∩C = {6,7}
(A∩B) = ∅
(B∪C) = { 0,1,2,3,4,5,6,7}
L = (A∩C) ∪ (B∩C) = ∅
K≠L
c) (A \B )= { 0,1,2,5,6,7}
K = ( A \B ) ∪C= { 0,1,2,5,6,7,8,9}
(A∪C )= { 0,1,2,3,4,6,7,8,9}
(B∪C) = {3,4,5,6,7,8,9}
L= ( A∪C ) \ ( B∪C) = { 0,1,2,5}
K≠L
d) (A∪B)={ 0,1,2,3,4,6,7,8,9,}
K= (A∪B) \ C = { 0,1,2,3,4,}
(A\C)= ∅
(B\C)= [3,4}
L= (A\C) ∪ (B\C) = {3,4}
K≠L
9 wrz 17:52
tim: ŹLE
b) (A ∩ B)
c) (A \ B)
(A U C) \ (B U C)
d) CAŁE ŹLE
Czy wiesz na czym polega
A \ B ? < −− zbiór należących do A, ale nie należących do B.
9 wrz 17:58
; /: no cholera ...

to ja nie wiem jak to zrobić ... pomocy !
9 wrz 18:43
mloda: możecie to wytłumaczyć bo ja również tego nie rozumiem
9 wrz 21:28