podobieństwo
Asia: Dwie działki budowlane w kształcie trapezów są podobne w skali 3:4. Suma pól tych obu działek
wynosi 2400 m2 . Oblicz powierzchnię każdej z tych działek
8 wrz 23:18
AROB: Pomagam
8 wrz 23:33
AROB: Pola trapezów oznaczam: P
1 i P
2.
| | P1 | | 3 | |
Wtedy |
| = |
| oraz P1+P2=2400 |
| | P2 | | 4 | |
| | 3 | | 4 | |
Stąd P2=1371 |
| m2, a P1=1028 |
| m2 |
| | 7 | | 7 | |
8 wrz 23:41
Bogdan:
AROB, jeszcze raz.
P
1 + P
2 = 2400
| | P1 | |
Jeśli dwie figury o polach P1 i P2 są podobne w skali k, to |
| = k2 |
| | P2 | |
9 wrz 00:16
AROB: Ale gafa, dziękuję, już poprawiam.
9 wrz 00:18
AROB: P
2=1536 m
2
P
1=2400 − P
2= 864 m
2
Jeszcze raz dziękuję,
Bogdanie
9 wrz 00:24
Bogdan:
9 wrz 00:25
Eta:
9 wrz 00:25
AROB: Dobranoc Wszystkim!
9 wrz 00:30
Eta:

Miłych snów!
9 wrz 00:31
Asia: Dziękuję
9 wrz 08:00