rownanie wykladnicze
ema:
Moglby ktos pomoc?
2) 2x2−x+2 + 5*2x2−x−1 = 26
mozna podpowiedz co zrobic z wykladnikami jak to rozpisac?
3)22x+5*2x+6=0
tu mi wyszlo −2 i −3 czyli rownanie sprzeczne , moze ktos spr?
4)53x−7*51+2x+11*52+x−625=0
z tego wyszlo mi wielomian stopnia 3 ( za 5x podstawilam z)
z3+5z2+z−357=0 co dalej zrobic?
8 wrz 18:25
Ema: pomoze ktos?
8 wrz 19:29
Ema:
8 wrz 19:58
Ema:
8 wrz 20:10
Abi: Podpowiedź do 2); 2x2−x−1+3=8*2X2−X−1
3) dobrze a 4) coś dziwnie podstawiłaś powinno byc z3 −−35z2+275z−625=0
8 wrz 20:28
Ema: dziekuje , juz myslalam ze nikt tego nie zauwazy

taam te ''−−'' to ''−'' czy ''+" ? a i co
mam zrobic jak mam ten wielomian
8 wrz 20:31
AS: Zadanie 2
Stosuję podstawienie: x
2 − x + 2 = k odejmuję stronami 3
x
2 − x − 1 = k − 3
Wtedy równanie przybiera postać
2
k + 5*2
k − 3 = 26
8*2
k + 5*2
k = 26*8
13*2
k = 26*8 | :13
2
k = 2*8 = 16 = 2
4
k = 4
Wracam do podstawienia
x
2 − x + 2 = 4 ⇒ x
2 − x − 2 = 0 ⇒ x = − 1 lub x = 2 (po rozwiązaniu równania kwadratowego)
W zadaniu 3 podstawiając 2
x = t należaloby podać zastrzeżenie t > 0
Ponieważ tak t = −2 jak i t = −3 nie spełniają tego warunku,równanie sprzeczne.
Zadanie 4
Błędny wynik uproszczenia
5
3x − 7*5*5
2x + 11*25*2
5x − 625 = 0
5
3x − 35*5
2x + 275*5
x − 625 = 0
Podstawiam 5
x = z otrzymując równanie
z
3 − 35*z
2 + 275*z − 625 = 0
Pierwszym pierwiastkiem jest z1 = 5
Po podzieleniu przez z − 5 otrzymamy równanie kwadratowe z
2 − 30*z + 125 = 0
o pierwiastkach z2 = 5 , z3 = 25
Stąd trzy równania rozwiązujące
5
x = 5 ⇒ x1 = 1 , 5
x = 5 ⇒ x2 = 1 , 5
x = 25 ⇒ x3 = 2
8 wrz 20:37
Abi: "−" oczywiście ale sprawdź czy dobrze przepisane jest równanie bo ten wielomian jakiś dziwny
8 wrz 20:40
Ema: zadanie 2 doszlam po dlugich rozmysleniach juz innym sposobem ciut wczesniej i tez wyszlo i
sie zgadza z Twoim

bardzo mi pomogles/as dziekuje za solidne wytlumaczenie
8 wrz 20:47
Ema: Abi dobrze zgadza sie Tobie tez dziekuje
8 wrz 20:48