Pomóżcie
Nati: Dany jest układ równań:
{ mx − y =2
{ x + my = m
Dla każdej wartości parametru m wyznacz parę liczb (x,y), która jest rozwiązaniem tego układu
równań. Wyznacz najmniejszą wartość sumy x+y dla m∊ {2,4} (zbiór dwuelementowy).
8 wrz 06:58
Bogdan:
Dzień dobry.
To zadanie pojawiło się tu już kilka razy pod rożnymi nickami. Zapraszam do zapoznania
się z metodami rozwiązywania układów równań, np. tutaj obok w dziale
funkcja liniowa
i dalej
rozwiązywanie układów równań, szczególnie polecam metodę wyznacznikową
(
1192). Pojęcia
suma nie trzeba chyba wyjaśniać. Jeśli podany jest zbiór 2−liczbowy,
to trzeba do wyznaczonej sumy wstawić każdą z liczb tego zbioru otrzymując 2 wyniki,
potem wystarczy odczytać, który z nich ma mniejszą wartość.
Do roboty
8 wrz 10:19
kama: Liczymy wyznacznik W= (m −1)= m2+1
(1 m)
Wyznacznik jest różny od zera dla każdego m, czyli układ ma jedno rozwiązanie.
Liczymy Wx oraz Wy Wx=3m, Wy=m2−2, podstawiamy do wzorów cramera
x=Wx/W= 3m/m2+1
y=Wy/W=m2−2/m2+1
podstawiamy pod m=2
x=6/5
y=2/5
x+y= 8/5=136/85
podstawiamy m=4
x=12/17
y=14/17
x+y=26/17=130/85
Najmniejsza wartość to ta druga dla m=4
8 wrz 10:27
Bogdan:
kamo, nie dałaś nati szansy na samodzielną pracę, wskazówki przecież już
otrzymała.
8 wrz 10:33
Nati: Dziękuje bardzo
8 wrz 16:08