równoległość i prostopadłość prostych
pysia: wśród prostych o równaniach y=3x,y=−2x,y=−1/3x+1.y=2x−5.y=−2x+4 wskaż proste;a)równoległe
b)prostopadłe
8 wrz 10:28
Bogdan:
Podaj warunek równoległości i prostopadłości prostych k1 i k2 zadanych
równaniami kierunkowymi:
k1: y = a1x + b1
k2: y = a2x + b2
8 wrz 10:37
8 wrz 10:45
pysia: nie rozumiem skąd te k1 i k2
8 wrz 10:58
Bogdan:
Tak oznacza się proste, można oznaczać proste również innymi małymi literami.
Warunek równoległości: k1 || k2 ⇔ a1 = a2
Czytamy ten zapis następująco: proste k1 i k2 są równolegle wtedy i tylko wtedy, gdy
równe są ich współczynniki kierunkowe.
Podaj teraz zapis warunku prostopadłości.
8 wrz 11:17
Bogdan:
k
1: y = 3x,
k
2: y = −2x,
k
4: y= 2x − 5,
k
5: y= −2x + 4
Równolegle są proste k
2 i k
5.
Podobnie wskazuje się proste prostopadłe (biorąc pod uwagę warunek prostopadłości).
8 wrz 11:41
pysia: przepraszam,ale jestem troche tempa ,nie rozumiem patrzac w ksiazce na przyklady i nic nie
rozumiem z tego np.y=−2x+4,dlaczego jest pokazana inna cyfra ,nie uwzgledniajac 4
8 wrz 13:25
Squall: pysiu − badając czy proste są prostopadłe czy też równoległe względem siebie pod uwagę
bierzemy jedynie współczynnik kierunkowy prostej. Wyraz wolny nie ma tutaj nic do rzeczy
8 wrz 13:49
pysia: dzieki
8 wrz 14:08
Wielki: Jest tu ktos ?
18 lis 19:58
Wielki: Podaj warunki na rownoleglosc i prostopadlosc prostych.
2 przyklady prostych rownoległych.
Napisz i wytlumacz mi zadanie:
Napisz rownanie prostej rownoleglej do
y(3x+2) PC (1.8)
18 lis 20:00