pomozesz?
marcin: Napisać równania stycznych do hiperboli 16x2 − 9y2 = 144 jednakowo odległych od prawego
ogniska i od początku układu współrzędnych.
8 wrz 13:15
marcin: z tego trzeba skorzystac?
| | px | | qy | |
Styczną w punkcie P(p,q) opisujemy wzorem |
| − |
| =1 |
| | a2 | | b2 | |
8 wrz 13:35
8 wrz 13:44
imię lub nick: tak, a odległość ogniska od początku układu jest równa √a2+b2
8 wrz 14:07
marcin: | | 1 | |
czyli |
| c= √337 hmm beznadziejny wynik? |
| | 2 | |
8 wrz 14:16
imię lub nick: hmm, styczna do hiperboli jednakowo odległa od prawego ogniska i początku układu... hmm
a2 = 9 b2=16
√25=5
8 wrz 14:22
marcin: ajj podnioslem jeszcze raz do kwadratu a i b klopsik

skorono " jednakowo odległa od prawego
ogniska i początku układu" to w punkcie (2,5 ;0) tak? a co dalej jak ta styczne wyznaczyc?
8 wrz 14:29
imię lub nick: tak, punkt (2,5;0) jest jednakowo odległy od początku układu i prawego ogniska, ale nie nalezy
on do naszej hiperboli.
8 wrz 14:41
imię lub nick: jedynie prosta pionowa x=2,5 jest jednakowo odległa od prawego ogniska i początku układu.
czyżby taka styczna nie istniała?
8 wrz 14:44
marcin: a bo ja myslalem ze to chodiz ze styczne przechodza przez ten punkt ale wlasnie jak moga takie
styczne byc jednakowo odlegle,,
8 wrz 14:47
imię lub nick: no właśnie też tak myślałem na początku

(pierwszy raz rozwiązuje takie zadanie)
8 wrz 14:50
marcin: podpowie ktos co z tym fantem zrobic dalej?
9 wrz 00:22
Bogdan:
Tak, za chwilę
9 wrz 00:24
Bogdan:

| | x2 | | y2 | |
Hiperbola 16x2 − 9y2 = 144 ⇒ |
| − |
| = 1 |
| | 9 | | 16 | |
Ogniska: F
1 = (−c, 0), F
2 = (c, 0)
a
2 = 9 ⇒ a = 3, b
2 = 16 ⇒ b = 4, a
2 + b
2 = c
2 ⇒ c = 5
Styczne są położone w jednakowej odległości od punktu O = (0, 0) i F
2 = (5, 0).
Punkt styczności P = (x
0, y
0) i zgodnie z warunkami zadania x
0 > 0.
Styczna w punkcie P = (x
0, y
0) (różowe linie):
| x0 | | y0 | |
| x − |
| y = 1 ⇒ 16x0x − 9y0y − 144 = 0, |
| 9 | | 16 | |
A = 16x
0, B = − 9y
0, C = −144.
Odległość d
1 stycznej od punktu O = (0, 0):
| | |16x0*0 − 9y0*0 − 144| | | 144 | |
d1 = |
| = |
| |
| | √162x02 + 92y02 | | √162x02 + 92y02 | |
Odległość d
2 stycznej od punktu F
2 = (5, 0)
| | |16x0*5−9y0*0−144| | | |80x0−144| | |
d2 = |
| = |
| |
| | √162x02+92y02 | | √162x02+92y02 | |
d
1 = d
2 ⇒ 144 = |80x
0−144|
Wyznacz z ostatniego równania x
0, wstaw wyznaczoną wartość x
0 do równania hiperboli
16x
2 − 9y
2 = 144 i stąd wyznacz y
0. Otrzymasz dwa punkty styczności: P
1, P
2.
Na koniec współrzędne punktów P
1 i P
2 wstaw do równania stycznej:
9 wrz 01:08
Bogdan:
Marcinie, czy wyznaczyłeś x0 ?
9 wrz 01:28
Eta:
Marcin poszedł spać

Pora i na nas
Bogdanie
Spokojnej nocy
9 wrz 01:53
Bogdan:
Brak odpowiedzi.
144 = |80x
0−144|
80x
0−144 = −144 lub 80x
0−144 = 144
| | 288 | | 18 | |
x0 = 0 lub x0 = |
| = |
| |
| | 80 | | 5 | |
16*0
2 − 9y
2 = 144 sprzeczność.
| | 18 | | 176 | | 16*11 | |
16*( |
| )2 − 9y2 = 144 ⇒ y2 = |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
| | 4 | | 4 | |
y = |
| √11 lub y = − |
| √11 |
| | 5 | | 5 | |
| | 18 | | 4 | | 18 | | 4 | |
P1 = ( |
| , |
| √11), P2 = ( |
| , − |
| √11) |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 18 | | 1 | | 4 | | 1 | |
Styczna zawierająca punkt P1: |
| * |
| x − |
| √11* |
| y = 1 |
| | 5 | | 9 | | 5 | | 16 | |
| 2 | | √11 | |
| x − |
| y = 1 / *20 |
| 5 | | 20 | |
| | 8 | | 20 | |
8x − √11y − 20 = 0 względnie w postaci kierunkowej: y = |
| x − |
| |
| | √11 | | √11 | |
| | 18 | | 1 | | −4 | | 1 | |
Styczna zawierająca punkt P2: |
| * |
| x − |
| √11* |
| y = 1 |
| | 5 | | 9 | | 5 | | 16 | |
| 2 | | √11 | |
| x + |
| y = 1 / *20 |
| 5 | | 20 | |
| | 8 | | 20 | |
8x + √11y − 20 = 0 względnie w postaci kierunkowej: y = − |
| x + |
| |
| | √11 | | √11 | |
| | 8 | | 20 | | 8 | | 20 | |
Odp.: Styczne: y = |
| x − |
| oraz y = − |
| x + |
| . |
| | √11 | | √11 | | √11 | | √11 | |
Dobranoc
9 wrz 02:01
Bogdan:
Eto, gdy ja byłem uczniem szkoły średniej, to rozwiązywaliśmy takie zadania, nie było
żadnego poziomu podstawowego i rozszerzonego, a teraz − szkoda gadać, studenci
mają z tym problem. Kolorowych snów
9 wrz 02:10
imię lub nick: jednak istnieje taka styczna
9 wrz 09:03
Bogdan:

Dzień dobry
Marcinie, widzę, że jesteś. Czy przedstawione przeze mnie rozwiązanie
jest dla Ciebie zrozumiałe?
d
1 = d
2
9 wrz 12:34
marcin: omg! nie da sie tego jakos latwiej

No nic dzieki wielkie
9 wrz 12:35
marcin: wlasnie nie zabardoz wiedzialem gdize te d
1 i d
2 a teraz z tym rysunkiem juz wszystko
rozumiem
9 wrz 12:36