matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 6.6.2010
Zadania
Odp.
8
kowal:
Może mi ktoś wytłumaczyć na czym polega obraz który jest symetryczny osiowo i środkowo?
1
kowal:
wyznacz k
2nk − 1
= a
2nk − a
2
ola:
Z pojemnika w ktorym znajduje sie 10 kul losujemy 3 razy po 1 kuli zezwracaniem. oblicz prawdopodbienstwo otrzymania:
2
ola:
Rzucamy 6−monetami. Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania a) conajmniej 1 orła
1
iwona:
Trojka liczb calkowitych tworzy ciag geometryczny o ilorazie calkowitych. Gdy najmniejsza z nich zwiekszymy o 0 to powstanie ciag arytmetyczny
2
iwona:
Trzy liczby tworzace ciag arytmetyczny daja w sumie 21 jezeli od tych liczb odejmiemy odpowiednio 1,4,3 to otrzymane liczby utworza ciag geometryczny. Znajdz te liczby ,ktore
1
iwona:
kowalczyk zlozyl do banku 25 000 zł na cztery lata na procent składany. Jaka kwote bedzie miał na koncie po tym czasie, jesli oprocentowanie w banku wynosi 10% w skali roku, a odsetki
5
iwona:
Suma trzech liczb tworzacych ciag arytmetyczny wynosi 15, jezeli od drugiej odejmiemy 1 a pozostale pozostawimy bez zmian to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciagu geometrycznego. Podaj
1
lusia:
0,0104% ile to ppm? 1ppm=1/10
6
4
Help:
ROZWIĄŻ
3
adela:
−1 ≠ x do sześcianu
1
Kasia:
W trójkącie ABC połączono środki boków A1, B1, C1. a) Oblicz stosunek obowdu trójkąta A1B1C1 do obowdu trójkąta ABC.
3
Mathilde:
xy−y+x+1=0
6
Mathilde:
1) x−y=xy 2)x+y=xy
2
mika:
lim n−8 =
√
4n
2
+5
−
√
n
2
−7
2n−
√
9n
2
−5
1
Ewa:
Ile jest takich wskazań zegarka, w których każda następna cyfra jest sumą dwóch poprzedzających ją cyfr.
3
sindi:
i ostatnie emotka przepraszam że Cię tak męczę wybacz! Pewien wielokąt ma obwód 624 cm.Najdłuższy bok ma długość 49cm, a kazdy następny jest o 2 cm krótszy od poprzedniego.Ile
5
UluŚka1927:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α : a) sin α = 13
2
sindi:
sindi: mam jeszcze jedno : w pewnym ciagu (bn) mamy dane b1=6 b
1
0
=21 b
1
5
=32. Czy ciąg jest arytmetyczny ? uzasadnij.
2
mariusz:
mam do was wielka sprawę kto mi poda wszystkie trójkaty jakie są i do tego wżory ich pola
5
sindi:
pomóżcie! Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an=2n
2
−n oblicz 4 wyraz ciągu.
1
UluŚka1927:
Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kata ostrego α : a) sin α =
1
3
5
gerwazy:
√
x
2
−6|x|+9
−
√
x'
2
−4|x|+4
=0 od razu opuściłem sobie |x| i otrzymałem wzory skróconego mnożenia pod pierwiastkiem
4
pomocy !:
1. Dwa boki trójkąta różnobocznego mają długość 3 cm i 4 cm. Trzeci bok leży naprzeciwko najmniejszego kąta. Wiedząc, że obwód trójkąta jest liczbą naturalną, oblicz długość trzeciego
2
Jola:
Zadanie pilne: Mam 4016,25zł i obliczyć ile to jest 2,5% z tej liczby...
1
kowal:
doprowadź do najprostszej postaci
x
2
+ 2x + 1
x ≠ 1, i x ≠ −1
x
2
− 1
5
kowal:
12
sinα =
to ile równa się cosα
13
3
bronek:
Po rozkładzie na czynnkini wyrażenie 9a
2
+ 25 + 30a ma postać : ...
4
Mathilde:
x
2
−y
2
=1 x−y=xy
1
jarulek:
f(x,y)=x
2
y
3
(6−x−y)
4
Bella:
Prosze pomóżcie Napisz rownanie okręgu o środku w punkcie S=(−1,2) i promieniu r=7
8
misia:
Dla jakiego parametru a zbiorem wartosci funkcji jest przedział (0∞) f(x)= 2
x
+ 2a
0
Qba:
w grupie ludzi co dziesiąty jest daltonistą. Obliczyć p−stwo, że w grupie 100 osób bęzie od 5 do12 daltonistów
0
A.! :):
Batdzo ważne! Na jutro! Potrzebuję pomocy! 1) Udowodnić, że masa w STW (szczególnej teorii względności) wyraża się wzorem
11
aga:
Może mi ktoś wytłumaczyc działania na potęgach
0
Aneta:
proszę o rozwiązanie mojego zadania jeszcze raz
17
kowal:
w trójkącie prostokątnym suma długości przyprostokątnych jest równa
√
20
cm, a przeciwprostokątna jest równa 4. oblicz pole trójkąta
1
Benrek:
Uzasadnij, że dla argumentów większych od 2π funkcja przyjmuje wartości większe od 8.
0
miska:
Zmienna losowa X ma rozkład W(15,5) a Y ma rozkład N(10,3). Wtedy P(2X−Y<15)=?
6
Aneta:
:::rysunek::: Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i
0
miska:
Zsumowano 80 liczb, kazda z rozkładu Poissona o wartości oczekiwanej m=2. Jakie jest prawdopodobieństwo ze suma ta wieksza będzie od 150
2
Michaś:
Wykresem wielomianu pierwszego stopnia jest......Wykresem wielomianu drugiego stopnia jest......Natomiast aby narysować wykres wielomianu stopnia wyższego musimy wyznaczyć jego
3
Aneta:
Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i przekątną jego podstawy, jest trójkąt równoboczny o boku 12. Oblicz objętość ostrosłupa.
0
miska:
Wyznaczyć 90% przedział ufności dla wariancji δ(do kwadratu), jeżeli wyniki 20 pomiarów dały wariancje z próby s
2
=0,133
0
miska:
Z pewnej populacji wylosowano 560 osob i przeprowadzono ankiete. 70% robotników oceniło warunki pracy jako niezadawalające. Poziom ufności 1−a=0.95. Oznaczyc metodą przedziałowa
0
Aneta:
Przekrojem ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, zawierającym wierzchołek ostrosłupa i przekątną jego podstawy, jest trójkąt równoboczny o boku 12. Oblicz objętość ostrosłupa.
2
miska:
Zmienna losowa x ma dystrybuantę; F(x) 0 dla x<=4 i 1−2/x dla x>4 Wtedy P(x>4)=? i E(X)=?
2
Qba:
Pomiedzy wydatkami na produkty zbożowe Y i dochodami X otrzymano następujące równanie regresji prostej y=104−15*x. Podać interpretacje współczynnika kierunkowego a=−15.
7
armagedon:
zbieżność
8
armagedon:
zbadaj zbieżnośc szeregu
1
Suby:
Wyznaczyć długości boków, kąty między przekątnymi, pole, wysokość równoległoboku zbudowanego na wektorach a=[2, 1, −1] b= [1, 1, 2]. W tym zadaniu policzyłem kąt i długości boków, chciałem
4
Dziaku:
1.Jacek i Wojtek mieszkają w miejscowościach A i B leżących od siebie w odległości 18km. Chłopcy wyruszyli jednocześnie i szli ze stałą prędkością. Gdyby obaj szli naprzeciw siebie to
1
czekolada:
doprowadz do najprostszej postaci, podaj zalozenia: ( polecenie to samo ..ale zacielam sie na przykladzie :
3
jarulek:
√
x
2
+ y
2
16
armagedon:
zbadaj zbieżność szeregu ( zacznę od jednego ale mam jeszcze w zanadrzu kilka
)
5
melania.:
napisz rownania stycznych do okregu o i przechodzacych przez punkt A, jesli: o: x
2
+ y
2
− 6x − 4y +3 =0
17
banan ;D:
POMOCY
PROSZĘ
1.
1
440SixPack:
Rzucamy 2 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn liczb oczek, jakie wypadną w obu rzutach, jest mniejszy od 30.
4
Ania7211:
1.Z cyfr:0,7,8,9 Julka tworzy trzycyfrowe kody, które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym cyfry w kodzie mogą się powtarzać. Julka utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów może jeszcze
1
Donia:
prosze o rozwiazanie zadania
blicz : a)log5 5
1
kaskada43:
1
magda:
mateusz wielkie dzieki za odpowiedz−pozdro
!
6
patrycja:
Czy ktoś wie jak naszkicować wykres funkcji wykładniczej f(x)= a
x
jeśli do wykresu tej funkcji nalezy punk M. M(2 1/9)
1
kowal:
przedstaw w postaci iloczynu 4x
2
− 49y
2
1
HAŁA MISTRZ!:
1.Oblicz sumę wszystkich dwucyfrowych licz naturalnych ktore przy dzieleniu przez 7 daja liczbe 1
2
kowal:
Oblicz pole trapezu opisanego na okręgu o promieniu r = 3 cm, jeżeli kąty jakie tworzą ramiona z dłuższą podstawą mają miarę 60
o
.
2
magda:
moi drodzy pomozcie
!mam trzy zadania z chemi,oto one:
1
BartekW:
x
3
−2x
2
rozłóż na czynniki
13
czekolada:
doprowadz do najprostszej postaci, podaj zalozenia:
6
BartekW:
Rozłóż na czynniki najniższego stopnia
2x
6
+3x
5
−2x
4
28
dziara:
tego to nawet nie wiem od czego zaczac polecenie oblicz:
9do1/3 * 27do−1/3 *
√
3
3do1/4 * 81do1/3 * 3do7/12
4
kasia:
3
6(x−4)
=
x +2
...
2x
...
=
x+2
x
2
− 4
11
dziara:
dzisiaj mam cos takiego poprosze krok po kroku 9
<
span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">
1
3
6
czekolada:
Ciąg (a
n
) jest ciągiem malejącym o wyrazach dodatnich. Zbadaj monotoniczność ciągu (b
n
), wiedząc,że:
4
trerminex:
Zad. Podstawą graniastosłupa prostego jest równoległobok o bokach 6 cm i 8cm oraz kącie ostrym 60 stopni. Krótsza przekątna graniastosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45 stopni.
1
Ania7211:
Ania7211: 1.Z cyfr:0,7,8,9 Julka tworzy trzycyfrowe kody, które będą otwierać hotelowe drzwi przy czym cyfry w kodzie mogą się powtarzać. Julka utworzyła już 20 takich kodów. Ile kodów