matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.4.2009
Zadania
Odp.
9
gosiaaa:
Błagam o pomoc
!Wyznacz wszystkie wartości parametru α∈(0,2π),dla których równanie (2xsinα−y−1)
2
+(x−2ysinα−1)
6
=0 nie ma rozwiązań
0
madzienka!!:
zaprojektuj doświadczenia w których wytracają sie CaCo
3
i BaSo
4
10
kłopoty z zadankami ;(:
W sześciokącie foremnym różnica długości dwóch przekątnych wychodzących z jednego wierzchołka wynosi 6 cm, Oblicz pole tego sześciokąta.
6
zdesperowana- pomocy :
W trapezie ABCD podstawy AB i CD oraz ramię AD maja długość odpowiednio 15cm,12cm, i 6cm. O ile cm należy przedłużyć ramię AD, by przecięło się z przedłużeniem ramienia BC?
7
Efka:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A (−2,−3) i B (10,3).
0
Dominika:
prosze moze ktos mi pomóc w tych zadanich
15
masakra:
znajdz wartość funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc że: a) sin α = 3 kreska ułamkowa 10 α∈ ( 90 stopni, 180stopni)
16
xpt:
Basia, timuś !
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
!
2
Dominika:
Na okregu o promieniu 2cm opisano trójkat prostokatny o przeciwprostokątnej długosci 10cm. Znajdz długosc pozosałych boków
2
Dominika:
Długosc podstawy trapezu rownoramiennego sa równe 12cm i 6 cm . Oblicz pole i długosc ramion trapezu jezeli przekątne trapezu sa do siebie prostopadłe
2
anka:
:::rysunek::: Okrąg pzedstawiony na rysunku jest styczny do dwóch prostych, które są do siebie
3
tim:
Może to nie jest odpowiednie forum.. ale
1
Patuś:
Czy mógłby ktoś pomóc ? Zad.
1
Agnieszka:
Oblicz pierwszy wyraz i różnice ciągu arytmetycznego(a
n
)jezeli szósty wyraz wynosi 20 i 10 wyraz 4 (a
n
) a6=20 a10=4
5
masakra:
Oceń wartość logiczną zdań: a) 15 jest liczbą złożoną i podzielną przez 3
5
Agnieszka:
zbadaj monotoniczność ciągu a
n
=
3
n+1
3
masakra:
Czy podane wyrażenie algebraiczne jest prawem logicznym: [ ( p⇒q) daszek ( chodzi mi o V tylko do góry nogami) p ] ⇒ q
6
Lidek:
Ale nazbierałem grzybów! − ledwie przyniosłem je do domu, a niosłem prawie sama wodę ? przecież w świeżych grzybach jest jej 90%. Gdy grzyby wysuszyłem stały się o 15 kg
21
masakra:
Rozwiąż: a) I2x− 4I = 12
2
Karolcia:
Cześć
Mam takie zadanko którego nie moge rozkminić. Jest chyba łatwe ale nie wiem jak się za nie zabrac bo to jest dział funkcja liniowa ai trzeba napisac wzór ale nie wiem
8
masakra:
Jaka jest wysokość budynku rzucającego cień długości 19 m w momencie, gdy promienie słoneczne padają pod kątem α= 60stopni. Wykonaj rysunek.
22
ciemna masa z matmy :
Prosta DE jest równoległa do boku AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok BC w punkcie E. Oblicz:
0
anka:
http://matematyka.pisz.pl/forum/14597.html
6
czytelniczka :
Oblicz długość boków prostokąta o obwodzie 1,1dm, którego boki są proporcjonalne do odcinków o długości 4cm i 7cm.
5
Becia.:
Potrzebuję pomocy ! Nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie... Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Najkrótszy bok ma długość
1
roxyy:
Oblicz z jakiej objetosci wody morskiej zawierajacej 0,7% soli kuchennej mozna po odparowaniu wody otrzymac 100 dm3 solanki, bedacej 20−procentowym roztworem soli.
1
Izka:
Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby (−6) oraz 1. Oblicz wartość wyrażenia
5
Paweł:
Zad. Rozwiąż nierówność liniową: 81
12
*x + 27
14
*11> 27
16
*2x + 2*9
21
2
Patuś:
Patuś: Czy mógłby ktoś pomóc ? Zad.
4
roxyy:
Z urny w ktorej znajduje sie szesc kul bialych i cztery kule czarne wylosowano trzy kule. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze wylosowano: a. trzy kule biale b. co najmniej
1
roxyy:
Sprawdz czy przeksztalcenie jest izometria: a. f{x,y}={3x, 2y} b. f{x,y}={x−1, 2+y}
0
Julia f.:
w czworokącie przekątne mają długość 12 cm i 15 cm i tworzą z jednym z boków katy o miarach odpowiednio 35 i 25. Oblicz pole tego czworokąta.
1
roxyy:
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne.
5
Raf:
Witam mam problem z obliczeniem x
4
− 2x
2
−3x −2 =0
1
proszę o pomoc:
Przekątne równoległoboku długości 24 cm i 10 cm są jednocześnie dwusiecznymi jego kątów. Oblicz pole i obwód równoległoboku
43
roxyy:
Oblicz wysokosc piramidy cheopsa majac dane:
1
Basia:
Pola powierzchni trzech ścian prostopadłościanu są równe 8,64 m sześciennych , 12,96 m kwadratowych, 15,36 m kwadratowych. Oblicz objętość tego prostopadłościanu.
10
Jakub:
1. Prosta o równaniu y = a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej
4
Hania =):
Proszę o pomoc.! Przeciwprostokątna w trójkącie prostokątnym ma długosc 20cm. Wyznacz długości
2
Maciej:
Funkcja kwadratowa y= f(x) jest rosnąca w przedziale (−∞, −3> i malejąca w przedziale <−3, +∞). Ponadto funkcja ma jedno miejsce zerowe, a dla argumentu (−7) przyjmuje
40
słaba z matematyki:
Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległości środka okręgu od końców dłuższej podstawy wynoszą i . Oblicz pole tego trapezu.
0
Agata:
w trojkacie dwusieczne poprowadzone z A i B przecinaja sie pod katem 45. AC=2, BC=6, oblicz dlugosc AB i dlugosc srodkowej poprowadzonej z C.
4
Janek:
I need help !
2
Esmeraldka:
Potrzebuję pomocy
nie mam pojęcia jak się za to zabrać Zad.
0
Patuś:
Czy mógłby ktoś pomóc ?
Zad.
20
anka :
Jakie pole ma ośmiokąt foremny o promieniu długości 6 cm
0
wojtek:
Na loteri jest 10 lsów, w tym 2 wygrywające. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej jeden los jest wygeywający sośród:
4
sysia :
ile razy pole koła opisanego na trójkącie równobocznym jest większe od pola koła wpisanego w ten trójkąt
5
anka :
konstrukcja kwadratu wpisanego w okrąg , ma ktoś link ? może wytłumaczy?
22
anka :
Jakie pole ma dwunastokąt foremny wpisany w okrąg o promieniu długości 5 ?
2
wojtak:
z urny, w której jest 7 kul białych i 5 zielonych, wyjmujemy jednocześnie 3 kule. Oblicz prawdopodobeństwo, że wśród wylosowanych kul:
1
Basia:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej o długości 8√3 tworzy z wysokością ostrosłupa kąt 30 stopni. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
1
Iza:
Z urny, w której znajduje się sześć kul białych i cztery kule czarne wylosowano trzy kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowano:
1
Basia:
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 27 cm sześciennych. Krawędź jego podstawy ma 3 cm. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
Renata:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne a) Losujemy trzykrotnie bez zwracania po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
1
Monika:
Objętość prostopadłościanu jest równa 30 cm sześciennych. O ile zmieni się ta objętość, jeżeli długość prostopadłościanu zwiększymy czterokrotnie, szerokość zmniejszymy
1
Monika:
Oblicz pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego czworokątnego w którym krawędź podstawy a=24cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy alfa=45 stopni.
0
Monika:
Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, wiedząc, że przekątna podstawy ma 50 cm, a krawędź boczna tworzy z tą przekątną kat 45 stopni.
0
Iwona:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość podstawy h=6 cm , a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy alfa= 60 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej tej
2
13LateK:
Dla jakich wartości parametru m każdy z dwóch róznych pierwiastków równania x
2
+mx+4=0 jest mniejszy od 4
2
Jola:
Oblicz: (−1)
√
2
0
13LateK:
Narysuj wykres funkcji f(x)=|(x+3)(x−1)| / x
3
+4x
2
+x−6
1
13LateK:
Iloczyn dziewięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego równy jest 512. oblicz wyraz piąty.
1
luli:
Babcia dała Oli 80 zł. Za tydzień dała jej o 10 mniej. Za tydzień dała jej dwa razy więcej niż tydzień temu. Za mięsiąc dała jej 3 razy mniej. Ile razem miała ola
1
luli:
Narysuj deltoid o przekątnych 4cm i 6cm. Oblicz jego pole. Sprawdż czy koledzy mają taki sam rysunek.
6
MARCUS:
Czy ktos moze pomoc? Wyznacz współrzędne wierzchołków trójkąta, który jest częścią wspólną półpłaszczyzn określonych nierównościami: 2x – y + 2 ≥ 0, x – y – 2 ≤ 0 i 2x + y
3
luli:
Oblicz pole deltoidu, którego przekątne mają długość 7cm i 12cm.
3
lolek:
Z urny w ktorej znajduje sie szesc kul bialych i cztery kule czarne wylosowano trzy kule. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze wylosowano:
1
oppa:
log przy podstawie x−4 z (2x
2
− 9x +4)>1
1
lolek:
Sprawdz czy przeksztalcenie jest izometria:
1
bebol:
W urniw znajdują się 3 kule białe i 4 czarne.
1
Magda:
W pudelku znajduja sie biale i pomaranczowe pileczki do ping−ponga. Wszystkich pileczek jest 2k+2. Pileczek pomaranczowych jest o "k" wiecej niz pileczek bialych. Z pudelka
7
MARCUS:
:::rysunek::: Oblicz pole figury zacienionej na rysunku, jeśli AC = 3, CQ = 3, AB = 4.
8
MARCUS:
:::rysunek::: Wyznacz największą i najmniejszą wartość wyrażenia
0
Klaudia:
Ze zbioru wierzcholkow szescianu losujemy kolejno trzy razy po jednym wierzcholku bez zwracania. Wylosowane wierzcholki sa kolejnymi wierzcholkami łamanej. Oblicz
4
Klaudia:
Latwe zadanie pomozcie
6
MARCUS:
czy ktos moze rozwiazac ten uklad rownan bo chce sprawdzic czy dobrze zrobilem? (x−3)
2
−(y−1)
2
=(x−y)(x+y)