POMÓŻ
lolek: Z urny w ktorej znajduje sie szesc kul bialych i cztery kule czarne wylosowano trzy kule.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze wylosowano:
a. trzy kule biale
b. co najmniej jedna kule czarna.
24 kwi 11:07
Basia:
Losujesz 3 kule spośród 6b + 4c czyli spośród 10
A − trzy kule białe
nadal losujesz 3 kule, ale tylko spośród 6 białych
podstaw i policz
B − co najmniej jedna czarna
B' − ani jednej czarnej ⇔ 3 białe
B' = A
P(B) = 1−P(B') = 1−P(A)
policz do końca
to już na pewno potrafisz
24 kwi 12:27
lolek: Dzieki.

a takie umiesz?
Sprawdz czy przeksztalcenie jest izometria:
a. f{x,y}={3x, 2y}
b. f{x,y}={x−1, 2+y}
24 kwi 13:35
25 kwi 17:25