Prosze o pomoc :)
roxyy: Oblicz wysokosc piramidy cheopsa majac dane:
dlugosc krawedzi podstawy − 230 m
dlugosc cienia piramidy − 250 m
dlugosc uzytego drąga − 3 m
dlugosc cienioa drąga − 7 m
24 kwi 17:42
tim: Jakiś rysune?
24 kwi 17:44
roxyy: kurcze narysowac umiem ale niewiem jak opisac ile metrow ma ktora sciana
24 kwi 17:46
roxyy:
24 kwi 17:47
roxyy: taki sysunek mam
24 kwi 17:47
tim:

To nie jest tak?
24 kwi 17:49
roxyy: wlasnie nie.. tak jak ci narysowałam jest

takie to dziwne
24 kwi 17:50
tim: Może zeskanuj co?

Albo kolorami oznacz boki
24 kwi 17:50
roxyy:

To tak napisane: pod czerwonym 230 m, pod niebieskim 250 m , pod rozowym 7 m, zielone
kąty to kąty α i ta szra kreska niby ma 3m.
24 kwi 17:55
roxyy: tak mam opisany rysunek
24 kwi 17:55
tim: pod pół czerwonym?, czy całym?
24 kwi 17:56
roxyy: tak na środku mam napisane

pomiedzy calą a przerywaną
24 kwi 17:58
24 kwi 18:01
tim: w8. Poczekaj najpierw to

Korzystamy z podobieństwa trójkątów, gdyż kąty są identyczne

CZERWONE = 230
1/2 CZERWONEGO = 115

NIEBIESKIE = 250
BOK PODSTAWY TRÓJKĄTA PROSTOKĄTNEGO (PRZERYWANE CZERWONE + NIEBIESKIE) = 115 + 250 = 365
WYSOKOŚĆ = H
RÓŻOWY = 7
SZARE = 3
Stosunek:
3/7 = h/365
Słabe to zadanie

Może masz odpowiedź?
24 kwi 18:05
tim: Wole zeskanowany obrazek
24 kwi 18:07
roxyy: ale nie mam skanera

to nie damy rady chyba
24 kwi 18:09
roxyy: jedynie fote moge zrobic jesli idzie? ale jak ci przesle?
24 kwi 18:09
tim: a foto?
24 kwi 18:10
24 kwi 18:10
roxyy: ok za chwile bedzie
24 kwi 18:15
24 kwi 18:18
tim: Tak wychodzi, że dobry wynik

.
PS. Jeżeli to jest piramida Cheopsa to ma ciut inne wymiary
24 kwi 18:20
roxyy: no tak tylko ja tego twojego rozwiazania nie rozumiem i tak.
jakbys mi mogl napisac to dokladnie tak jak mam to miec na kartce


hehe. troszke
nie kumata jestem
24 kwi 18:21
roxyy: mam jeszcze dwa zadania

Pomozesz mi
24 kwi 18:22
tim: Dawaj
24 kwi 18:23
tim: To zrobię rysunek
24 kwi 18:24
24 kwi 18:25
roxyy: a jak mam tamto wkoncu napisac
24 kwi 18:25
tim:

Piramida to CAE

|CE| = 230
|EB| = 250
|AD| = H
|XY| = patyk = 3
|YZ| = cień patyka = 7
Mamy dwa trójkąty prostokąte z tym samym kątem

. Są podobne.
| | XY | | AD | |
Stosunek |
| = |
| DB to jest pół |CE| + |EB| = 115 + 250 = 365 |
| | YZ | | DB | |
Z proporcji dalej:
365 * 3 = 7H
H = 156 3/7

Satysfakcjonuje cię to?
24 kwi 18:27
roxyy: no dzieki
24 kwi 18:28
tim:

Ważne żebyś zrozumiała

Ok teraz z rzeką.
Znowu mamy dwa te same kąty i układamy proporcję (tzw. tg a/b)
|DA| = 3,2
|AE| = 2
|CA| = H
rzeki + |DA| = H + 3,2
|AB| = 30 + |AE| = 32
32 * 3,2 = 2(H + 3,2)
102,4 = 2(H + 3,2) /:2
51,2 = H + 3,2
H = 48

Spróbuj 4
24 kwi 18:33
roxyy: ja sama nie zrobie tego. wiesz bo nie skonczylam szkoly na czas i dlatego teraz zaocznie
chodze. z maty jestem dno, przez nia szkoly nie skonczylam. a te zadania to na
zaliczenie.
24 kwi 18:38
tim: Chociaż spróbuj

Podobieństwo

, stosunek

. Popatrz na moje i chociaż spróbuj/
24 kwi 18:44
roxyy: nie umiem
24 kwi 18:46
tim:

Podpowiem ci. Są dwa trójkąty (jak widzisz). I jeden kąt wspólny.
Stosunek boku czerwonego do drugiego czerwonego, ma się jak stosunek zielonego, do
drugiego zielonego

Spróbuj naprawdę!
24 kwi 18:48
roxyy: a potrafisz chemie?
24 kwi 18:48
tim: Zależy co, mam tylko14 lat.
24 kwi 18:48
roxyy: ja naprawde bym chciala ale chyba za glupia na to jestem. nie rozumiem tego wogole
24 kwi 18:49
roxyy: Oblicz z jakiej objetosci wody morskiej zawierajacej 0,7% soli kuchennej mozna po
odparowaniu wody otrzymac 100 dm3 solanki, bedacej 20−procentowym roztworem soli.
Przyjmij gestosc tych roztworow za rowna 1 kg/dm3.
24 kwi 18:50
roxyy: no kurcze taki mlody jestes i taki madry , zazdroszcze ci
24 kwi 18:50
anka: stężenie procętowe .

zaszalałam

cp
24 kwi 18:52
roxyy: ?
24 kwi 18:52
tim: Z chemi.. to załóż nowy temat

Więc tak
czerwony bok 1 = 2
czerwony bok 2 = 12
zielony bok 1 = H
zielony bok 2 = 12 + 36 = 48
2/12 = H/48
Oblicz H
24 kwi 18:53
masakra: Tim jesteś jeszcze

pomóz mi bo widzę że jesteś wspaniały z matematyki
24 kwi 19:40