fatalnie trudne zadanie błagam o pomoc
masakra: znajdz wartość funkcji trygonometrycznych kąta α, wiedząc że:
a) sin α = 3 kreska ułamkowa 10 α∈ ( 90 stopni, 180stopni)
b) ctg α = 2 kreska ułamkowa 5 α∈ ( 180 stopni, 270stopni)
24 kwi 20:55
masakra: a te funkcje umiecie to błagam pomozcie
24 kwi 21:01
Danmart: sinα=3/10
sin2α + cos2α = 1
(310)2+cos2α = 1
cos2α = 1−9100
cosα = − √9110 druga ćwiartka cosinus ujemny
tgα = sinαcosα
tgα=310*(−10√91)=− 3*√9191 II ćw. tg ujemny
ctgα=cosαsinα
ctgα= − 913*√91= − √913 II ćw. ctg ujemny
25 kwi 00:22
Danmart: zadanie b
Jest to III ćwiartka czyli sinα i cosα są wartościami ujemnymi tgα i ctgα są dodatnie
układ równań
sin2α + cos2α = 1
cosαsinα=25
25 kwi 00:30
Mickej jak jestes to odezwij sie : chodzi mi o to zadanie
29 kwi 19:51
29 kwi 19:57
Zdesperowana: o te gwiazdki co sa w pierwszym podpunkcie przy pierwiastkach bo nie wiem co mam napisać
29 kwi 20:00
♊: gwiazdką bądź znakiem "×" oznacza się mnożenie
29 kwi 20:02
Zdesperowana: aha czyli tam nic nie musze pisac.
29 kwi 20:03
Zdesperowana: o to jeszcze mozesz mi pomoc w jednym zadaniu?
29 kwi 20:03
♊: dokładnie
29 kwi 20:03
♊: w którym ?
29 kwi 20:03
Zdesperowana: to co jest teraz na forum pod nazwa czytelniczka mozsesz tam przejsc to zadanie o prostokącie?
29 kwi 20:04
Mickej: HMmm Hmmm Hmmm
mamy podanego sinα i trzeba wyznaczyć pozostałe funkcje trygonometryczne w 2 cwiartce w 2
cwiartce wszystko ujemne tylko sinα dodatni
kożystając z tego co kolega dramat już napisał
sin
2α+cos
2α=1 wyznaczamy cosα
cos
2α=1−sin
α
| | 3 | |
cosα=√1−sin2α podstawiamy pod naszego sinα |
| i uzyskujemy |
| | 10 | |
| | √91 | |
cos= |
| − przed to  |
| | 10 | |
a dalej to już oczywiste bo
| | sinα | |
tgα= |
| czyli podstawiamy naszego sin i cos |
| | cosα | |
| | 3 | | 3 | |
tgα=U{ |
| {√91}{10}= |
| tylko daj sobie − przed to  |
| | 10 | | √91 | |
29 kwi 20:05
Zdesperowana: no dobra to juz czaje
29 kwi 20:06
Zdesperowana: a pomoz mi jeszcze w jednym zadaniu bo tam nie rozumiem jednej rzeczy
29 kwi 20:06