pole trapezu
słaba z matematyki: Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległości środka okręgu od końców dłuższej
podstawy wynoszą i . Oblicz pole tego trapezu.
282 i 2/15 ma wyjść
24 kwi 17:17
proszę o pomoc: proszę o pomoc
24 kwi 18:07
proszę o pomoc: ja też mam problem z tym zadaniem
24 kwi 18:07
tim: brakuje dwóch liczb?
24 kwi 18:08
24 kwi 18:13
proszę o pomoc: 8 pierwiastków z 2 i 17 cm
24 kwi 18:21
proszę o pomoc: Heej, jest ktoś?
24 kwi 18:28
anka:
24 kwi 18:34
tim: Aniu może ja zrobię..? Mogę?
24 kwi 18:37
anka: może wiesz timusiu gdzie poszedłxpt .. bo miał mi pomóc przy zadaniu

a go nie ma ,
może go zastąpisz , to zadanie też możesz zrobić , ja chciałam sobie porysować
24 kwi 18:38
tim:

|DO| = 8
√2
|DO| jest przekątną kwadratu FOED o boku r, więc r
√2 = 8
√2, r = 8

|AD| = 16
|OC| = 17, |OE| = 8
Z tw. Pitagorasa |OE|
2 + |EC|
2 = |OC|
2, więc |EC| = 15
|EC| = 15
|DC| = 23
24 kwi 18:42
proszę o pomoc: a AB?
24 kwi 18:44
tim: Zaraz spróbuję dojść
24 kwi 18:45
anka: teraz jescze mi zadanie wytłumacz .. to z ośmiokątem
24 kwi 18:45
tim: Z ośmiokątem to xpt

only
24 kwi 18:49
anka: ja myślałam że ty też umiesz .. ale trochę nie zrozumiałam jego ironji .. ''chyba że tim
cośtam cośtam ... '' ?
24 kwi 18:55
anka: ironii**
24 kwi 18:57
proszę o pomoc: Co z tym \AB\ ? ? ?
24 kwi 19:08
anka: Czyżby tim zasnął a , może rozwiązuje ośmiokąta
24 kwi 19:13
proszę o pomoc: a może ty wiesz?
24 kwi 19:17
anka: nie ,, pochłonięta estm moim ośmiokątem

niestety nie mogę Ci pomóc , ale z pewnością
timuś zaraz tu będzie
24 kwi 19:21
tim: Już.. AB
24 kwi 19:30
24 kwi 19:30
tim:

Rozwiązanie może trochę zawiłe, ale chyba jedyne

Szukamy |AB|.
Znamy
|AD| = |BY| = 16
|DC| = 23
|DE| = |AX| = 8
|EC| = 15
|EY| = |XB| = x
|BC| = y
Mamy dwie zależności
|BY|
2 + |YC|
2 = |BC|
2
Oraz czworokąt opisany na kole
|AD| + |BC| = |AB| + |DC|
Podstawiasz to co masz i masz równanie z dwoma niewiadomymi
24 kwi 19:33
tim: Tzn Eta jeżeli masz inny sposób to mów
24 kwi 19:33
Eta: Witam

Timuś sposób taki jak Twój

wprowadzimy prostsze oznaczenia:
IDCI=a I ABI = b IBCI = l IYCI = a − b => IYCI = 23 − b
z w−ku opisania trapezu mamy:
a +b = 2r +l
23 +b = 16 +l => l = b +7
teraz tak jak napisałeś z tw. Pitagorasa:
l
2 = (2r)
2 + IYCI
2
( b+7)
2 = 16
2 + ( 23− b)
2
po podniesieniu do kwadratu i redukcji otrzymamy:
80b = 736 =>
b = 12415
wiec P=
a+b2*2r
po podstawieniu ....... P= 282
215 [j
2]
24 kwi 19:54
tim: No

, a już zwątpiłem w siebie
24 kwi 19:55
Eta: Nieeeeeee

Tim
24 kwi 20:00
Eta: Tim

... łatwiej jest wprowadzać oznaczenia jedno literowe

bardziej przejrzyste jest rozwiązanie, ok?
24 kwi 20:02
tim: Tak jest pani kapitan
24 kwi 20:08
Bogdan:

Z wzoru Pitagorasa obliczamy y =
√172 − 82 = 15.
| | x | | 8 | |
Czerwone trójkąty są podobne, więc zachodzi proporcja: |
| = |
| |
| | 8 | | 15 | |
| | 1 | | 64 | | 1 | | 2 | |
Pole trapezu P = 16*8 + 2* |
| *8* |
| + 2* |
| *8*15 = 282 |
| |
| | 2 | | 15 | | 2 | | 15 | |
24 kwi 20:11
Eta:
24 kwi 20:12
tim: Ten to zawsze znajdzie prostsze rozwiązanie
24 kwi 20:13
24 kwi 20:13
Bogdan:
24 kwi 20:28
proszę o pomoc: Dzięki wszystkim, życie mi ratujecie już po raz kolejny
24 kwi 21:31
proszę o pomoc: Ah, Bogdan, jeszcze pytanko, jak Ty obliczyłeś to pole trapezu? Bo jakoś nie czaję skąd
ta 16
24 kwi 21:35
Bogdan:

Lewa strona trapezu to prostokąt o wymiarach 16 na 8
24 kwi 21:46
proszę o pomoc: Ahia, a możesz wytłumaczyć resztę ze wzoru na pole?
24 kwi 21:52
proszę o pomoc: A nie, już czaję, 2 x pole trójkąta..
24 kwi 21:55
xpt: proszę o pomoc: masz 2 takie trójkąty (co widać na rysunku) mają dokładnie te same
wymiary, więc wzór na pole mają również taki sam.
anka: to z timem to było do tima, bo mnie zawsze wyprzedza z odpowiedzią ;)
24 kwi 22:00