Trapez
Dominika: Długosc podstawy trapezu rownoramiennego sa równe 12cm i 6 cm . Oblicz pole i długosc
ramion trapezu jezeli przekątne trapezu sa do siebie prostopadłe
24 kwi 20:37
aadikk: rysujesz trapez AB=12 cd =6 rysujesz przkątne punkt przecięcia to O powstaje trójkąt OCD
z pitagorasa liczysz OD=OC=3 pierwistek z 2. Tak samo liczysz AO=6 pier z 2 teraz
liczysz ramię trapezu =3 pierwistekz 10 . Opuszczesz wysokości masz H z pitagorasa H= 9
a wieć pole to 81 cm2
24 kwi 21:22
Bogdan:

A może tak?, bez wyznaczania niczego.
Pole P = 9 * 9 = 81
24 kwi 23:02