Prosze o dokladne rozwiazanie :)
roxyy: Z urny w ktorej znajduje sie szesc kul bialych i cztery kule czarne wylosowano trzy kule.
Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia ze wylosowano: a. trzy kule biale b. co najmniej
jedna kule czarna.
24 kwi 18:44
Bogdan:
BIAŁE CZARNE | RAZEM
6 4 | 10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−
A: 3 0 | 3
A − wylosowano 3 kule białe:
B − wylosowano co najmniej jedną kulę czarną
B' − nie wylosowano kuli czarnej, czyli wylosowano 3 kule białe
B' = A
| | 1 | | 5 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − P(A) = 1 − |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
24 kwi 21:13
radek: mam pytanko czy jezeli pomine w P(A) zapis " 4 po 0 " to uznaja mi to za blad ?
24 kwi 21:19
Bogdan:
Ja uznałbym to za nieścisłość. Należy pokazać, że wyciągnęliśmy 3 białe kule
ze zbioru 6 białych kul i zero kul czarnych ze zbioru 4 kul czarnych.
24 kwi 22:08
radek: ok dzieki
24 kwi 23:06