d
Magda: W pudelku znajduja sie biale i pomaranczowe pileczki do ping−ponga. Wszystkich pileczek
jest 2k+2. Pileczek pomaranczowych jest o "k" wiecej niz pileczek bialych. Z pudelka
wylosujemy pileczke. Zdarzenie A oznacza − wylosowano pileczke biala, zdarzenie B −
wylosowano pileczke pomaranczowa. Prawdopodobienstwo zdarzenia A jest rowne . Wyznacz
liczbe pileczek pomaranczowych oraz prawdopodobienstwo zdarzenia B.
24 kwi 09:56
@Basia:
n − białe
n+k − pomarańczowe
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
n + n +k = 2k+2
2n = k+2
| | k+2 | | k+2+2k | | 3k+2 | |
n+k = |
| + k = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli:
| 3k+2 | |
| liczba pomarańczowych |
| 2 | |
| | k+22 | | k+2 | |
P(A) = |
| = |
| |
| | 2k+2 | | 2(2k+2) | |
| | 3k+22 | | 3k+2 | |
P(B) = |
| = |
| |
| | 2k+2 | | 2(2k+2) | |
dokończyć musisz sama; nie dokończyłaś zdania
"Prawdopodobienstwo zdarzenia A jest rowne..................."
P(A) przyrównaj do tego czego w tym zdaniu brakuje i wylicz k; podstaw do P(B)
24 kwi 15:43