algebra
masakra: Rozwiąż:
a) I2x− 4I = 12
b) I x+ 8I < 10
c) I 5x − 10I ≥ 15
24 kwi 20:02
Oe: a) x = 8 i x = 4
b) x∈(−18,2)
c) x∈(−∞,−1> suma <5,+∞)
24 kwi 20:09
tim: |2x − 4| = 12
2x − 4 = 12 dla 2x − 4 ≥ 0 2x ≥ 4 x ≥ 2
−2x + 4 = 12 dla x < 2
2x = 16 → x = 8
∈
−2x = 8 → 2x = −8 x = −4
∈
Podobnie nstp
24 kwi 20:10
masakra: ale to przy nastepnych nie trzeba zmieniać znaków

takie same mam powstawiać

i co to znaczy przy 8 i 4 to małe takie "e"

sory ze tak katuje Ciebie ale ja nie wiem
tego a Ty jestes bardzo mądry z matematyki. pomóż mi
24 kwi 20:23
tim: Że x = 8 należy do x ≥ 2
x = −4 należy do x < 2
24 kwi 20:25
Eta: Podpowiem

można tak :
I2x −4I = 12 <=> 2x −4 = 12 lub 2x − 4 = −12
więc 2x = 16 lub 2x = −8
to
x = 8 lub x = − 4
24 kwi 20:28
Eta: A może Bogdan jeszcze inny sposób poda
24 kwi 20:30
tim: Pewnie tak.. On kocha prosciutkie rozwiązania <ach>
24 kwi 20:31
masakra: a moze jeszcze ktoś te dwa pozostałe przykłady zrobić

bardzo bym prosiła pomżcie mi
24 kwi 20:33
Eta:
24 kwi 20:34
tim: CO TO ZA EMO?
24 kwi 20:36
Eta:
2/ Ix +8I <10 <=> x+8<10
i x+8 > − 10
x < 2 i x > − 18
to
x€ ( − 18, 2)
3/ I 5x − 10I ≥ 15 <=> 5x − 10 ≥15
lub 5x − 10≤ − 15
5x ≥25 lub 5x ≤− 5
x ≥ 5 lub x ≤ − 1
to
x€ ( −∞, −1> U < 5,∞)
24 kwi 20:40
Eta: B ........ "czarodziej"
24 kwi 20:40
Bogdan:
Te zadania są już proste same w sobie i nawet trudno jest je rozwiązywać w jakiś
rozbudowany sposób.
a) |2x − 4| = 12 => |x − 2| = 6
x − 2 = −6 lub x − 2 = 6
x = −4 lub x = 8
b) |x + 8| < 10
−10 < x + 8 < 10
−18 < x < 2
c) |5x − 10| ≥ 15 => |x − 2| ≥ 3
x − 2 ≤ −3 lub x − 2 ≥ 3
x ≤ −1 lub x ≥ 5
24 kwi 20:41
tim: Ach

Skrócił na dwa
24 kwi 20:41
24 kwi 20:44
tim: 
!
24 kwi 20:45
masakra: dziękuje bardzo mocno Wam za pomoc
24 kwi 20:46
masakra: a tam w dalszych zadaniach możecie mu pomóc
24 kwi 20:47
24 kwi 20:47
masakra: Tim a mozesz wrócić do tego zadaniaa z talesa i sprawdzić mi czy dobrze napiałam
24 kwi 20:48
masakra: Eta a mozesz i Ty rzucić okiem na te inne zadania

?
24 kwi 20:49