funkcja liniowa
Karolcia: Cześć

Mam takie zadanko którego nie moge rozkminić. Jest chyba łatwe ale nie wiem jak
się za nie zabrac bo to jest dział funkcja liniowa ai trzeba napisac wzór ale nie wiem
jak

Zadanie jest takie : W zbiorniku znajdowało się 20 litrów wody. Po odkręceniu kranu w
ciągu minuty objętość wody zwiększa się o 10 litrów. Napisz wzór wyznaczający zależność
objętości wody V od czasu t.
Wie któś moze jak to zrobic?
24 kwi 19:51
Danmart: v=(1/6)*t+20 t[s] v[l]
24 kwi 23:53
@Basia: Nie wydaje mi się.
V = 10t + 20 (t w minutach)
V = 160t + 20 (t w godzinach)
V = 60t + 20 (t w sekundach)
25 kwi 12:53