trudne zadanie
ciemna masa z matmy : Prosta DE jest równoległa do boku AB trójkąta ABC i przecina bok AC w punkcie D oraz bok
BC w punkcie E. Oblicz:
a) IACI gdy ICDI = 16cm, ICEI= 12cm, IBCI= 24cm
b) IADI gdy ICEI = 3dm, IBEI = 5dm, IACI = 12dm
Wykonaj odpowiedni rysunek.
Bardzo proszę Pomóżcie mi.
24 kwi 19:28
tim: Skorzystaj z tw. Talesa
24 kwi 19:45
masakra: a co to jest?
24 kwi 19:45
24 kwi 19:46
masakra: nie ja tego nie zrobię za żadne skarby świata. a możesz mi jeszcze pomóc w jednuym
zadaniu ono jest na forum tez dodane ma podpis czytelniczka proszę
24 kwi 19:49
tim:

I dalej jak w twierdzeniu
24 kwi 19:52
masakra: a pomożesz mi z funkcji trygonometrycznych jeszcze
24 kwi 19:55
masakra: z tym talesem nie wiem jak Boga kocham poprostu nie wiem nawet moge patrzec sie na te
twierdzenia i dalej nie wiem wez mi pomoż bo ja nie moge
24 kwi 19:58
tim:
Podstaw to co masz i git
24 kwi 20:08
masakra: ale to mam tak zrobić ze w tym podpunkcie a) 16 kreska ułamkowa CA = 12 kreska ułamkowa
CB
24 kwi 20:31
tim: 16/AC = 12/24
AC = 32
24 kwi 20:32
masakra: a w punkcie b) ma być 12/32= 12/ CB
24 kwi 20:39
komletny dół : tutaj jest Tim
25 kwi 10:56
tim: Ok

Ale w czym mam ci pomóc. Spróbuj b zrobić.
25 kwi 10:57
komletny dół : no ten punkt b jak mam zrobić?
25 kwi 10:58
komletny dół : tak jak tam wyżej napisałam tak ma być

? no jestes
25 kwi 11:00
tim: Rysunek ten sam.
Podam ci proporcję.
Podstaw i spróbuj rozwiązać
25 kwi 11:00
komletny dół : ale DA i CA nie mam podanego
25 kwi 11:02
tim: |DA| masz obliczyć
a |CA| to to samo co |AC|
25 kwi 11:03
masakra matma: to dobra CA mam obliczyć ale nie ma CB podanego to jak mam to liczyć
25 kwi 16:10
tim: |CB| = |CE| + |EB|
25 kwi 16:12
masakra matma: DA wyszedł mi 7,5 dobrze?
25 kwi 16:22
tim: Tak. Czy to takie trudne? Naprawdę?
Może poćwiczyć z tobą?
25 kwi 16:23