W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne
Renata: Bardzo proszę o pomoc w zadaniu

W urnie znajdują się 3 kule białe i 4 czarne
a) Losujemy trzykrotnie bez zwracania po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wylosujemy co najmniej dwie kule białe?
b) Losujemy dwukrotnie ze zwracaniem jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że będą
to kule różnych kolorów?
24 kwi 14:17
Basia: ad.a
losujemy bez zwracania
|Ω| = 7*6*5
A − co najmniej dwie białe ⇔ (dwie białe i 1 czarna) lub (trzy białe)
|trzy białe| = 3*2*1
|dwie białe i jedna czarna| =3(4*3*2)
bo czarną mogę wylosować przy pierwszej, drugiej lub trzeciej próbie ( czyli 3)
|A| = 6 + 3*24 = 6 + 72 = 78
| | 78 | | 13 | | 13 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 7*6*5 | | 7*5 | | 35 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.b
losujemy dwa razy ze zwracaniem czyli za każdym razem wybieramy jedną z 7 kul
|Ω|=7*7 = 49
B − kule różnych kolorów czyli (b,c) lub (c,b)
|B| = 3*4 + 4*3 = 24
24 kwi 15:14
Iza: WIELKIE DZIĘKI
24 kwi 15:38
laniu: W pudełku znajdują się 3 kule białe, 2 srebrne i 5 złotych. Losujemy dwukrotnie po jednej
kuli:
a. ze zwracaniem
b. bez zwracania.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul różnokolorowych.
Proszę o pomoc.
28 paź 13:20