:(
Becia.: Potrzebuję pomocy ! Nie mam pojęcia jak rozwiązać to zadanie...
Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Najkrótszy bok ma długość
6cm. Oblicz:
a) pole tego trójkąta
b) długość promienia okręgu opisanego na trójkącie
c) długość promienia okręgu wppisanego w trójkąt
24 kwi 18:55
tim: a
1 = 6
a
2 = 6 + r
a
3 = 6 + 2r
a
12 + a
22 = a
32
36 + (6 + r)
2 = (6 + 2r)
2
36 + 36 + 12r + r
2 = 36 + 24r + 4r
2
36 − 12r − 3r
2 = 0
Wyliczasz r i podstawiasz do a
2 oraz a
3.
Pole potrafisz, promienie z wzorów
24 kwi 18:58
Becia.: dzięki wielkie
24 kwi 19:00
Becia.: a czy r mam policzyć z Δ
24 kwi 19:08
tim: Masz równanie kwadratowe:
−3r
2 − 12r + 36 = 0
Dalej Δ oraz x
1 oraz x
2
r∈ dodatnie
24 kwi 19:10
Becia.: Ok
24 kwi 19:11