Bogdan:
Dzień dobry.
Zrobimy krok po kroku.
x
4 + 0x
3 − 2x
2 − 3x − 2 = 0, dzielnik to x−2 i x≠2,
| 1 0 −2 −3 −2
|
|
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 −−−>
2 |
Przepisujemy pod kreską pierwszą liczbę, czyli jedynkę:
| 1 0 −2 −3 −2
|
|
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 −−−>
2 | 1
Mnożymy
2 * 1 = 2 i wpisujemy ten wynik pod zerem, następnie dodajemy te liczby
i wpisujemy wynik pod kreską
| 1 0 −2 −3 −2
| +
| 2
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 −−−>
2 | 1 2
Mnożymy
2 * 2 = 4 i wynik wpisujemy pod −2, następnie dodajemy te liczby
i wynik wpisujemy pod kreską:
| 1 0 −2 −3 −2
| + +
| 2 4
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 −−−>
2 | 1 2 2
Mnożymy
2 * 2 = 4 i wynik wpisujemy pod −3, następnie dodajemy te liczby
i wynik wpisujemy pod kreską:
| 1 0 −2 −3 −2
| + + +
| 2 4 4
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 −−−>
2 | 1 2 2 1
Mnożymy
2 * 1 = 2 i wynik wpisujemy pod −2, następnie dodajemy te liczby
i wynik wpisujemy pod kreską:
| 1 0 −2 −3 −2
| + + + +
| 2 4 4 2
−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x − 2 −−−>
2 | 1 2 2 1 0
Liczba na ostatnim miejscu pod kreską to reszta z dzielenia, w tym przypadku
reszta jest równa zero.
Wynikiem dzielenia jest wielomian, którego stopień jest niższy o 1 od stopnia
wielomianu W(x). W tym przykładzie W(x) jest stopnia czwartego, więc iloraz
jest stopnia trzeciego. Współczynniki ilorazu znajdują się pod kreską. Są to
liczby: 1, 2, 2, 1. Wynik dzielenia to: x
3 + 2x
2 + 2x + 1, czyli
(x
4 − 2x
2 − 3x − 2) : (x − 2) = x
3 + 2x
2 + 2x + 1.
To bardzo prosta i szybka metoda mająca tę zaletę, że nie wykonuje się tu
działań na oznaczeniach literowych, no i zajmuje mniej miejsca.