geometria
kłopoty z zadankami ;(: W sześciokącie foremnym różnica długości dwóch przekątnych wychodzących z jednego
wierzchołka wynosi 6 cm, Oblicz pole tego sześciokąta.
Ma wyjśc 54(7+4pierwiastki z 3 )
24 kwi 21:45
Eta: d1 = 2a d2 = 2*hΔrównob gdzie a −−− dług. boku szesciokata
zatem: d1 = 2a d2 = a√3
z warunku zad.:
2a − a√3 = 6 => a = 62 −√3 po usunieciu niewymierności
to a= 6(2 +√3 )
Podstaw do wzoru na pole sześciokata:
Pszesciokata = 6*a2√34
24 kwi 21:55
xpt: pomagam
24 kwi 21:56
xpt: a jak Eta mnie wyprzedziła, to już nie pomagam :P
24 kwi 21:56
Eta:
24 kwi 21:57
kłopoty z zadaniami: Ej, ale chyba tam nie wychodzi tak jak w odpowiedziach...
25 kwi 17:15
tim: No racja, coś innego, ale... rozwiązanie Ety jest dobre

Skąd wiesz, że ma wyjść taki wynik?
25 kwi 17:32
Eta: Witam

poprostu odp powinna być :
P= 54(7+4
√3)
*√3
25 kwi 17:37
kłopoty z zadaniami: Bo tak mam w zbiorze zadań, pazdro
25 kwi 17:37
tim: No właśnie ten
√3 zginął.
ZAŚWIADCZAM, ŻE W TYM ZBIORZE RÓWNIEŻ ZDARZAJĄ SIĘ BŁĘDY W ODPOWIEDZIACH
25 kwi 17:37
kłopoty z zadaniami: To to wiem, już nie raz...

dzięki

najwyżej bd się z moim teacherem kłócić
25 kwi 17:38