uklad rownan
MARCUS: czy ktos moze rozwiazac ten uklad rownan bo chce sprawdzic czy dobrze zrobilem?
(x−3)2−(y−1)2=(x−y)(x+y)
2x+y−6=0
wyniki jakie otrzymalem to x=−11 y=28
24 kwi 00:06
Bogdan:
L = 196 − 729 = −533
P = −39 * 17 = −663
L ≠ P
24 kwi 00:20
Eta:
Podstaw i sprawdź:
L= −533 P= 663
więc x, y nie są rozwiazaniami
Poszukaj błedów!
odp:
x = 2 y= 2
24 kwi 00:28
Eta: Sory Bogdanie,
miałam otwarty post i nie widziałam Twojego wpisu
24 kwi 00:30
Eta: Podpowiem
MARCUS
skorzystaj po lewej stronie z różnicy kwadratów:
( x − 3 − y +1)( x − 3 +y −1) = ( x − y)(x +y)
( x −y −2)( x +y −4) = (x −y)(x +y)
podstaw za y = 6 − 2x
może teraz dobrze rozwiążesz

Powodzenia
24 kwi 00:34
MARCUS: Eta dzieki za pomoc!
24 kwi 01:12
Eta:
I jak pomogło? ...
24 kwi 01:17