nierówność logarytmiczna.
oppa: log przy podstawie x−4 z (2x2 − 9x +4)>1
Basia: Dzień dobry
Najpierw musisz zrobić założenia:
x−4>0 i x−4≠1 i 2x
2 − 9x + 4 >0 ⇔
x>4 i x≠5 ⇔ x∈(4;5)u(5;+
∞)
2x
2 − 9x + 4 > 0
Δ = (−9)
2 − 4*2*4 = 81−32 = 49
√Δ = 7
2x
2 − 9x + 4 > 0 ⇔ x∈(−
∞;
12)u(4;+
∞)
x∈(4;5)u(5;+
∞) i x∈(−
∞;
12)u(4;+
∞) ⇔
x∈(4;5)u(5;+∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
log
x−4(2x
2−9x+4) > log
x−4(x−4)
bo log
x−4(x−4) = 1
i teraz trzeba rozważyć dwa przypadki
1. 0<x−4<1 ⇔ 4<x<5
logarytm jest wtedy f.malejącą czyli
2x
2 − 9x +4 < x − 4
2x
2 − 10x + 8 < 0 /:2
x
2 − 5x + 4 < 0
Δ = (−5)
2 − 4*1*4 = 25−16=9
√Δ=3
x∈ (1,4)
x∈(1,4) i x∈(4,5) a to jest niemożliwe
w tym przypadku nie ma rozwiązania
2. x−4>1 ⇔ x>5
logarytm jest wtedy f.rosnacą czyli
2x
2 − 9x +4 > x − 4
2x
2 − 10x + 8 > 0 /:2
x
2 − 5x + 4 > 0
Δ = (−5)
2 − 4*1*4 = 25−16=9
√Δ=3
x∈ (−
∞;1)u(4;+
∞)
x∈ (−
∞;1)u(4;+
∞) i x>5 ⇔
x∈(5;+∞)
x∈ (5;+
∞) i (z założenia) x∈(4;5)u(5;+
∞)
czyli
x∈(5;+∞)
sprawdź rachunki; mogłam się pomylić